Hyppää sisältöön

Connemara

Connemara

Connemaraponi on alkuperältään irlantilainen ponirotu, jonka jalostustoiminnassa noudatetaan rodun alkuperäkantakirjan, The Connemara Pony Breeders Society:n (CPBS), jalostusohjelman vaatimuksia. CPBS on perustettu vuonna 1923 ja ensimmäinen kantakirjan osa on julkaistu vuonna 1926. Vuoteen 1964 asti poni voitiin hyväksyä kantakirjaan ilman polveutumistietoja, tarkastuksen perusteella. Kantakirja suljettiin vuonna 1964 ja tämän jälkeen rotuun ei ole hyväksytty ulkopuolista verta, eikä poneja, joiden molempia vanhempia ole merkitty kantakirjaan.  

Connemara on monipuolinen ponirotu, joka on kotoisin Irlannin länsirannikolta, Connemaran alueelta. Rotu on vanha, sen kehitykseen ovat keskiajalla suuresti vaikuttaneet  itämaiset ja espanjalaiset hevoset. Sukusiitoksen estämiseksi rodun jalostuksessa käytettiin 1940-luvulla arabialaista ja englantilaista täysveristä sekä irlantilaista työhevosta (Irish Draught).

Karujen elinolosuhteiden myötä connemarasta on kehittynyt kestävä poni, joka on nykyään erinomainen ratsuponi ja tunnettu erityisesti hyvästä hyppykyvystään. Vuonna 1923 perustettu The Connemara Pony Breeders’ Society pitää rodun alkuperäiskantakirjaa, joka on ollut suljettu vuodesta 1964. Connemaraponien kansainvälisenä kattojärjestönä toimii International Committee for Connemara Pony Societies (ICCPS), jonka täysivaltaisena jäsenmaana myös Suomi on.

  • Connemaraponien kantakirjaan merkitään Suomessa syntyneet varsat, jotka polveutuvat alkuperämaan hyväksymään kantakirjaan merkityistä puhdasrotuisista connemaraponeista.  Toisessa EU-maassa kantakirjaan merkityt ja CPBS:n (Connemara Pony Breeders’ Society) hyväksymistä kantakirjoista polveutuvat tuontiponit merkitään kantakirjan siihen luokkaan, jonka vaatimukset ne täyttävät ja joka vastaa samaa luokkaa, johon ne on syntymä- ja/tai tuontimaassaan merkitty. Connemaraponien kantakirja koostuu yhdestä kantakirjan pääosastosta, joka jakautuu kolmeen luokkaan 1, 2 ja 3. Kantakirjan 3-luokkaan merkityt ponit voivat nousta jalostusarvostelun perusteella ylempiin kantakirjan luokkiin. Kantakirjaluokasta tulee merkintä ponin alkuperäiseen passiin. Jalostusarvosteluun osallistuvat ponit on merkittävä mikrosirulla, ellei niitä ole merkitty mikrosirulla kantakirjaan merkitsemisen yhteydessä. 

    Kantakirjaan merkitseminen 

    Tullakseen merkityksi kantakirjan pääosastoon, ponin  

    • tulee polveutua suomalaisen connemaraponin kantakirjan tai toisen alkuperämaan hyväksymään kantakirjan pääosastoon merkityistä vanhemmista 
    • polveutumisen tulee olla varmistettu 

    Kantakirjan pääosasto jakaantuu luokkiin 3, 2 ja 1.  

    Luokka 3 

    • S3 oriit 
    • M3 tammat 
    • G3 ruunat 

    Kaikki Suomessa syntyneet puhdasrotuiset varsat, joiden polveutuminen on varmistettu dna-testillä ja maahantuodut ponit, joita ei ole jalostusarvosteltu. Yksilöiden tulee olla testattu HWSD:n osalta ja merkinnän tulee olla jalostustodistuksessa sekä tietokannassa. 

    Luokkaan 3 jäävät seuraavat yksilöt ja niiden jälkeläiset: 

    • yksilöt, joiden polveutuminen ei täytä luokkien 1 tai 2 vaatimuksia 
    • yksilöt, joita ei ole esitetty jalostusarvostelussa 
    • yksilöt, jotka eivät täytä jalostusarvosteluun osallistumisen vaatimuksia
    • yksilöt, jotka on esitetty jalostusarvostelussa, mutta jotka eivät ole saavuttaneet luokkiin 1 ja 2 asetettuja vähimmäisvaatimuksia  

    Mikäli yksilön molemmat vanhemmat on jalostusarvosteltu ja merkitty kantakirjan luokkaan 1 tai 2, voidaan yksilö siirtää kantakirjan luokkaan 1 tai 2 jalostusarvostelun perusteella 

    Luokka 2 

    • S2 oriit 
    • M2 tammat 
    • G2 ruunat 

    Vähintään 3-vuotiaat oriit ja vähintään 2-vuotiaat ruunat ja tammat, jotka täyttävät kaikki seuraavat vaatimukset: 

    • molemmat vanhemmat on jalostusarvosteltu ja merkitty kantakirjan luokkaan 1 tai 2  
    • säkäkorkeudeltaan alle 128 cm ja yli 148 cm (ilman kenkiä) yksilöt 
    • Ori, joka saavuttaa jalostusarvostelussa palkinnon II, voidaan siirtää kantakirjan luokkaan S2, mikäli se täyttää luokan muut vaatimukset.   
    • Ori, joka saavuttaa jalostusarvostelussa palkinnon I tai II, mutta ei säkäkorkeudeltaan täytä kantakirjaluokan 1 vaatimuksia, merkitään kantakirjan luokkaan S2.  
    • Tamma, joka saavuttaa jalostusarvostelussa palkinnon I, II tai III, mutta ei säkäkorkeudeltaan täytä kantakirjaluokan M1 vaatimuksia, voidaan siirtää kantakirjan luokkaan M2.  
    • Oriiden tulee olla hyväksytty eläinlääkärintarkastuksessa 
    • Tammojen tulee olla hyväksytty yleisessä terveydentilan tarkastuksessa  
    • ruunien tulee täyttää vain säkäkorkeusvaatimukset  

    Luokka 1 

    • S1 oriit 
    • M1 tammat 
    • G1 ruunat 

    Vähintään 3-vuotiaat oriit ja vähintään 2-vuotiaat ruunat ja tammat, jotka täyttävät kaikki seuraavat vaatimukset: 

    • molemmat vanhemmat on jalostusarvosteltu ja merkitty kantakirjan luokkaan 1 tai 2 
    • säkäkorkeus 128-148 cm (ilman kenkiä) 
    • Ori, joka saavuttaa jalostusarvostelussa palkinnon I, voidaan siirtää kantakirjan luokkaan S1, mikäli se täyttää luokan muut vaatimukset.   
    • Mikäli tamma saavuttaa jalostusarvostelussa palkinnon I tai II voidaan se siirtää kantakirjan luokkaan M1, mikäli se täyttää luokan muut vaatimukset.   
    • oriiden tulee olla hyväksytty eläinlääkärintarkastuksessa 
    • tammojen tulee olla hyväksytty yleisessä terveydentilan tarkastuksessa  

    ruunien tulee täyttää vain säkäkorkeusvaatimukset 128 – 148 cm  

  • Jalostustavoite 

    Connemaraponijalostuksen tavoitteena on edistää rodun jalostusta ja parantaa ponien suorituskykyä ja laatua. Tavoitteena on tuottaa alkuperämaan rotumääritelmän ja polveutumisvaatimukset täyttäviä, ratsastusurheilun eri lajeihin sekä valjakkoajoon soveltuvia puhdasrotuisia poneja. Niiden tulee olla helposti käsiteltäviä, hyväluonteisia, terveitä, hyvärakenteisia ja sekä lasten että aikuisten käyttöön soveltuvia. 

    Rotumääritelmä  

    Tyyppi  

    Tiivis, sopusuhtainen poni, jolla syvä, vankka ja leveä runko. Matalat jalat. 

    Säkäkorkeus  

    Korkeus 128 – 148 cm   

    Väri  

    Kimo, musta, ruunikko, mustanruunikko, ruunivoikko, voikko, sinisilmäinen voikko, joskus myös päistärikkö tai rautias. 

    Pää  

    Sopusuhtainen, keskipitkä, ponimainen pää. Leveä otsa, suuret ystävälliset silmät. Melko pienet korvat. Selvästi erottuvat poskiluut. Hyvin muodostuneet, melko leveät, mutta ei karkeat leukaperät. 

    Etuosa  

    Hyvin liittyvä, pitkä kaula, joka ei saa olla liian paksu eikä asettua liian alas. Selväpiirteinen säkä ja pitkä, viisto lapa. 

     

    Runko  

    Rungon tulee olla syvä ja selän vahva, jonkin verran pituutta sallitaan, kunhan lanne on vahva eikä poni ole avorunkoinen. 

    Jalat  

    Pitkä, vahva kyynärvarsi, hyvin muodostuneet selväpiirteiset polvet ja lyhyet, litteät sääriluut. Etusäären ympärys 18-21 cm. Etujalan asento ei saa olla kyynärpäästä ulospäin kiertynyt. Keskipitkät vuohiset. Hyvänmuotoiset, keskikokoiset kaviot, joissa on hyvä sarveisaines.  

    Takaosa  

    Pitkä, vahva ja lihaksikas. Hyvä, vahva reisi ja koipi sekä vahvat, alas asettuneet kintereet. 

    Liikkeet  

    Irtonaiset, kevyet ja suorat sekä aktiiviset ja matkaavoittavat liikkeet, olematta kuitenkaan liioitellun korkeat.   

    Ominaisia piirteitä 

    Hyväluonteisia, sitkeitä, kestäviä, älykkäitä. Terveitä, varmajalkaisia poneja, joilla on hyvä suorituskyky.  

  • Oriille tehdään eläinlääkärin toimesta terveystarkastus ponioripäivillä. Tamma- ja varsanäyttelyissä terveydentilan tarkastaa Hippoksen auktorisoima toimihenkilö. Mikäli on syytä epäillä, että ponilla on jokin terveydellinen ongelma, voidaan poni määrätä lisätutkimuksiin. Tutkimuksista aiheutuvista kustannuksista vastaa ponin omistaja. Ponioripäivillä jatkotutkimuksiin ponin voi määrätä orilautakunta ja tamma- ja varsanäyttelyissä tamma- ja varsalautakunta. Muissa tapauksissa päätöksen tekee ratsu- ja ponivaliokunta. Ponin jalostusarvostelutulos vahvistetaan vasta, kun on saatu riittävän kattava selvitys ponin terveydentilasta. Ori tai tamma voidaan poistaa jalostuskäytöstä Ratsu- ja ponivaliokunnan päätöksellä missä tahansa elämän vaiheessa, mikäli sillä ilmenee jokin merkittävä jalostusta haittaava vika.  

    Tamma- ja varsanäyttelyissä, sekä ponioripäivillä poneille suoritetaan kliininen yleistarkastus, jonka tavoitteena on varmistaa, että ponilla ei ole sellaista fyysistä, psyykkistä tai jalostuksellisesta vikaa, joka estää jalostusarvosteluun osallistumisen tai jalostuskäytön. Jalostusarvosteltaville oriille suoritetaan tarkempi terveydentilan tarkastus. Lautakunnan päätöksellä tavanomaisesta poikkeava löydös voi edellyttää lisätutkimuksia tai voi aiheuttaa arvostelutuloksen hylkäämisen tai osallistumisoikeuden eväämisen löydöksen vakavuusasteesta riippuen.  

    Jalostusarvostelua tai jalostuskäyttöä haittaavat viat, jotka voivat johtaa jalostusarvostelun hylkäämiseen ja estää jalostuskäytön: 

    Kaihi, kurkun rakenteelliset viat, epänormaali nivelten turvotus, halkeilleet/heikot kaviot, shivering-oire, kehärengas, kaviorustonluutuma, kinnerpatti, kukkopatti, kesäihottuma, tyrät (ponilla ei tulisi olla merkkejä napatyrästä, nivustyrästä tai niitä korjaavasta kirurgiasta), ontumat, purenta/hammasviat, käytöshäiriöt, haavat, liikuntaelinten vammat, sukuelinten poikkeava rakenne, heikko hedelmällisyys.  

    Mikäli tamman tai oriin terveydentilan tarkastuksessa ilmenee jalostusarvosteluun tai jalostuskäyttöön vaikuttava muu vika, päättää arvostelulautakunta jatkotoimenpiteistä. Omistajalla on velvollisuus ilmoittaa tiedossa olevat jalostusarvosteluun tai jalostuskäyttöön vaikuttavat terveysongelmat ja käytöshäiriöt ilmoittautumisen yhteydessä. 

    Oriin kliinisen tutkimuksen arvosteluasteikko: 

    e.h = Normaali, 1 = lievä, 2= kohtuullinen, 3 = huomattava muutos 

    Kohtuullinen tai huomattava muutos edellyttää lisätutkimuksia, tai voi aiheuttaa oriin arvostelun hylkäämisen vakavuusasteesta riippuen. 

    Kavioiden irtoseinämäisyys, HWSD 

    Connemaraponien populaatiossa esiintyy kavioiden irtoseinämäisyyttä (Hoof Wall Separation Disease, HWSD), minkä vuoksi geenitesti kyseisen mutaation vuoksi on pakollinen. Kaikki syntyvät varsat tulee testata HWSD:n osalta. Poikkeuksena yksilöt, joiden molemmat vanhemmat on testattu vapaiksi geenivirheestä (N/N) tai jotka polveutumisensa perusteella ovat vapaita geenivirheestä. HWSD-statuksesta tulee merkitä hevosen jalostustodistukseen sekä tietokantaan. 

    Mikäli jalostusarvosteltavaa oritta ei ole testattu aiemmin, tulee se testata ennen jalostusluokkaan merkitsemistä. Tammojen testaaminen ei ole pakollista, mutta suositeltavaa. Tammat on mahdollista testata jalostusarvostelun yhteydessä. HWSD-testitulos ei ole hylkäävä.  

    Lisätietoa geenistesteistä