Hyppää sisältöön

Dartmoorinponi

Dartmoorinponi on alkuperältään englantilainen ponirotu, jonka jalostustoiminnassa noudatetaan rodun alkuperäkantakirjan, Dartmoor Pony Societyn (DPS), vaatimuksia. Dartmoorinponien sukutietoja on ylläpidetty Englannissa jo yli 100 vuoden ajan. Ennen Dartmoor Pony Societyn perustamista sukutietoja ylläpiti Polo Pony Studbook. Dartmoorinponit elävät vapaana vielä tänäkin päivänä Englannissa nummilla luonnonpuistossa vapaana.

Suomen Dartmoorinponien kantakirja on avattu 27.9.2024 uudelleen pitkän tauon jälkeen.

  • Jalostustavoite

    Jalostusohjelman tavoitteena on edistää rodun jalostusta ja parantaa ponien suorituskykyä ja laatua. Tavoitteena on tuottaa alkuperämaan rotumääritelmän ja polveutumisvaatimukset täyttäviä, ratsastusurheilun eri lajeihin sekä valjakkoajoon soveltuvia puhdasrotuisia poneja. Niiden tulee olla helposti käsiteltäviä, hyväluonteisia, terveitä, hyvärakenteisia ja sekä lasten että aikuisten käyttöön soveltuvia.

    Rotumääritelmä

    Korkeus                                   

    Säkäkorkeus ei saa ylittää 127 cm

    Väri                                          

    Ruunikko, musta, kimo, rautias, päistärikkö. Mitään kirjavan tai pilkullisen variaatioita ei sallita. Pienet valkoiset merkit ovat hyväksyttäviä (pieni, korkeintaan vuohiseen ulottuva sukka, pieni tähti tai kuonopilkku.) Läsiä, piirtoa, puolisukkaa tai sitä korkeampia jalan merkkejä ei hyväksytä.

    Pää ja kaula                            

    Pää on pieni, jalo ja selväpiirteinen. Silmän ja kuonon väli on suhteellisen lyhyt eikä pää kapene paljon turpaa kohti. Korvat ovat pienet ja valppaat, silmät melko suuret. Ilme on ystävällinen ja ympäristöstään kiinnostunut. Pään ja kaulan liittymä ei saa olla raskas, kaula on hyvänmuotoinen ja keskipitkä. Orilla tulee olla lihaksikas, kaareva kaula.

    Lapa                                         

    Pitkä ja viisto lapa on tärkeä ominaisuus dartmoorinponilla. Lapa ei saa olla ylhäältä kapea (säkä on pyöreä).

    Runko                                      

    Runko on keskipitkä, vahva, tiivis ja syvä.

    Lanne ja takaosa                    

    Takaosaon vahva ja lihaksikas. Lautanen on keskipitkä, se ei saa olla suora tai erittäin luisu. Häntä ei saa olla alas kiinnittynyt.

    Jalat                                         

    Etujaloissa ei saa olla supistuneet etusääret. Kyynärvarren tulee olla lihaksikas ja suhteellisen pitkä, etupolvien melko suuret ja edestä litteät. Ponilla tulee olla hyvä luusto, sääriluun tulee olla lyhyt ja litteä. Vuohinen ei saa olla liian pysty tai pitkä. Kavion sarveisaines on kovaa, kaviot ovat hyvän muotoiset. Kintereen tulee olla alas asettunut, lonkan ja kintereen välin tulee olla pitkä. Kinner on selväpiirteinen, kintereen ja sääriluun liittymä vahva. Koipi on vahva ja lihaksikas. Takajalan asento ei saa olla pihtinen tai länkinen.

    Liikkeet                                   

    Lavoista irtonaiset ja suorat, matalat mutta ei maahansidotut liikkeet. Kinner toimii hyvin.

    Yleistä                                     

    Dartmoor on sopusuhtainen lasten ratsuponi, vankkarakenteinen ja suurilinjainen mutta silti elegantti. Ponilla on runsaat jouhet.

  • Dartmoorinponien kantakirjaan merkitään Suomessa syntyneet varsat, jotka polveutuvat alkuperämaan hyväksymään kantakirjaan merkityistä puhdasrotuisista dartmoorinponeista.  Toisessa EU-maassa kantakirjaan merkityt ja Dartmoor Pony Societyn (DPS) hyväksymistä kantakirjoista polveutuvat tuontiponit merkitään kantakirjan siihen luokkaan, jonka vaatimukset ne täyttävät ja joka vastaa samaa luokkaa, johon ne on syntymä- ja/tai tuontimaassaan merkitty. Dartmoorinponien kantakirja koostuu yhdestä pääosastosta ja kantakirjan lisäosastosta. Pääosasto jakautuu kolmeen luokkaan: Pääosaston perusluokka, jalostusluokka ja luokka X. Kantakirjan lisäosasto jakautuu luokkiin SRD, SR1 ja SR2, Kantakirjan pääosaston perusluokkaan merkityt ponit voivat nousta jalostusarvostelun perusteella jalostusluokkaan. Kantakirjaluokasta tulee merkintä jalostustodistukseen.

    Kantakirjaan merkitseminen

    Kantakirja jakaantuu pääosaston perusluokkaan, jalostusluokkaan, sekä luokkaan X, sekä kantakirjan lisäosastoon. Dartmoorinponien kantakirjan lisäosasto jakautuu luokkiin SRD, SR1, sekä SR2.

    Kantakirjaan voidaan hakemuksesta merkitä varsa

    • Joka polveutuu suomalaisen dartmoorinponin kantakirjan tai toisen alkuperämaan hyväksymään kantakirjan pääosastoon tai lisäosastoon merkityistä vanhemmista
    • jonka isäoriilla on ollut orilisenssi astutusvuonna
    • jonka syntymä on ilmoitettu ja jonka kasvattaja on sitoutunut kantakirjan sääntöihin varsomisilmoituksessa
    • jonka syntymätodistus on lunastettu
    • joka on tunnistettu kantakirjan sääntöjen mukaisesti
    • jonka polveutuminen on varmistettu
    • jolle on annettu hyväksytty nimiehdotus

    Orilisenssin voi oriin omistaja, varsan kasvattaja tai varsan omistaja lunastaa jälkikäteen korotettuun hintaan, mikäli lisenssiä ei ole ollut voimassa astutusvuonna.

    Pääosaston perusluokka: Rotumääritelmän mukaiset ponit

    Tullakseen merkityksi kantakirjaan pääosaston perusluokkaan, ponin

    • tulee polveutua suomalaisen dartmoorinponin kantakirjan, tai toisen alkuperämaan hyväksymän kantakirjan
      • jalostusluokkaan merkitystä isäoriista, sekä
      • pääosaston perusluokkaan tai jalostusluokkaan merkitystä emätammasta tai
      • kantakirjan lisäosastoon merkityn emän tulee olla hyväksytty rotutarkastuksessa ja merkitty lisäosaston luokkaan SR2, jotta varsa voidaan merkitä perusluokkaan
    • emätamma ei saa olla astutushetkellä alle kaksivuotias, suositellaan, että emätamma on yli kolmevuotias astutushetkellä
    • polveutumisen tulee olla varmistettu

    Luokka X

    • Mikäli pääosaston perusluokkaan tai jalostusluokkaan merkityistä vanhemmista polveutuva poni ei täytä kantakirjan pääosaston perusluokan tai jalostusluokan vaatimuksia, merkitään poni kantakirjan pääosaston luokkaan X.
    • Mikäli jalostukseen käytettävä ori ei ole saavuttanut jalostusluokkaan merkitsemisen vaatimuksia, sen jälkeläiset merkitään kantakirjan luokkaan X. Luokkaan X merkittyjä yksilöitä ja niiden jälkeläisiä ei voi merkitä kantakirjan perusluokkaan tai jalostusarvosteltujen luokkaan.
    • Ponin kuuluminen luokkaan X merkitään Heppa-tietokantaan, sekä jalostustodistukseen.

    Jalostusluokka

    Vähintään 2-vuotiaat oriit ja vähintään 3-vuotiaat tammat, jotka täyttävät kaikki seuraavat vaatimukset:

    • säkäkorkeus korkeintaan 127,0 cm
    • isäori on merkitty jalostusluokkaan astutushetkellä
    • emätamma on merkitty perusluokkaan tai jalostusluokkaan
    • yksilö on palkittu I tai II palkinnolla oriiden tai I, II, tai III-palkinnolla tammojen jalostusarvostelussa, tai sillä on hyväksytty ulkomainen jalostusarvostelutulos
    • ori on hyväksytty eläinlääkärintarkastuksessa

    Siirtyminen perusluokasta jalostusarvosteltujen luokkaan

    Kaikki Suomessa syntyneet puhdasrotuiset kantakirjan perusluokkaan merkityt varsat, joiden polveutuminen on varmistettu dna-testillä ja maahantuodut perusluokkaan merkityt ponit, joita ei ole jalostusarvosteltu, voidaan siirtää kantakirjan jalostusarvosteltujen luokkaan jalostusarvostelun perusteella sen mukaan, miten se täyttää luokkaan asetetut vaatimukset.

    Pääosaston perusluokkaan jäävät seuraavat yksilöt:

    • yksilöt, joka ei täytä jalostusluokan vaatimuksia
    • yksilöt, joita ei ole esitetty jalostusarvostelussa

    Kantakirjan lisäosasto

    Lisäosastoon merkitään toisessa dartmoorkantakirjassa lisäosastoon merkityt tammat. Oriita tai ruunia ei merkitä dartmoorkantakirjan lisäosastoon.

    Tullakseen merkityksi kantakirjan lisäosastoon, ponin tulee olla rotumääritelmän mukainen ja läpäistä rotutarkastus. Lisäosastoon merkityt ponit eivät voi osallistua jalostusarvosteluun.

    SRD                  – Dartmoorin alueella syntyneet, rotutarkastuksen kautta rotuun otetut tammat.

    SR1                   – Jalostusluokkaan merkityn oriin ja rotutarkastetun SRD-luokkaan merkityn tamman tammajälkeläiset.

    SR2                   – Jalostusluokkaan merkityn oriin ja SR1-luokkaan merkityn rotutarkastetun tamman tammajälkeläiset. SR2 luokkaan merkityn rotutarkastetun tamman jälkeläinen voidaan merkitä pääosaston perusluokkaan, mikäli jälkeläinen muilta osin täyttää perusluokan vaatimukset.

    Rotutarkastuksia voi tehdä ainoastaan DPS:n hyväksymä rotutarkastuslautakunta. Lisäosastoon merkitään ainoastaan DPS:n Supplementary Registeriin hyväksytyt yksilöt.

  • Oriille tehdään eläinlääkärin toimesta terveystarkastus ponioripäivillä. Tamma- ja varsanäyttelyissä terveydentilan tarkastaa Hippoksen auktorisoima toimihenkilö. Mikäli on syytä epäillä, että ponilla on jokin terveydellinen ongelma, voidaan poni määrätä lisätutkimuksiin. Tutkimuksista aiheutuvista kustannuksista vastaa ponin omistaja. Ponioripäivillä jatkotutkimuksiin ponin voi määrätä orilautakunta ja tamma- ja varsanäyttelyissä tamma- ja varsalautakunta. Muissa tapauksissa päätöksen tekee ratsu- ja ponivaliokunta. Ponin jalostusarvostelutulos vahvistetaan vasta, kun on saatu riittävän kattava selvitys ponin terveydentilasta. Ori tai tamma voidaan siirtää perusluokkaan Ratsu- ja ponivaliokunnan päätöksellä missä tahansa elämän vaiheessa, mikäli sillä ilmenee jokin merkittävä jalostusta haittaava vika.

    Tamma- ja varsanäyttelyissä, sekä ponioripäivillä poneille suoritetaan kliininen yleistarkastus, jonka tavoitteena on varmistaa, että ponilla ei ole sellaista fyysistä, psyykkistä tai jalostuksellisesta vikaa, joka estää jalostusarvosteluun osallistumisen tai jalostusarvosteltujen luokkaan merkitsemisen. Jalostusarvosteltaville oriille suoritetaan tarkempi terveydentilan tarkastus. Lautakunnan päätöksellä tavanomaisesta poikkeava löydös voi edellyttää lisätutkimuksia tai voi aiheuttaa arvostelutuloksen hylkäämisen tai osallistumisoikeuden epäämisen löydöksen vakavuusasteen mukaan.

    Oriin terveystarkastuksessa ori tarkastetaan seuraavien ominaisuuksien osalta:

    1. A) Ori on kliinisesti terve, eikä ilmennä tarttuvien tautien oireita.
    2. B) Oriilla ei todeta viitteitä seuraavista vioista: Kinnerpatti, kaihi, epämuodostuneet sukuelimet (myös kiertyneet kivekset), sädeluuontuma, yli ½ hampaan mittainen yläpurenta, kehärengas, kavioruston luutuma, kukkopatti, patellan luksaatio tai subluksaatio, rohiseva hengitys, hinkukurkku, shivering, kesäihottuma, sarkoidit, nivustyrä, napatyrä.
    3. C) Ori ei ilmennä puhkurioireita.
    4. D) Ori liikkuu puhtaasti.
    5. E) Ori on rakenteeltaan ja liikemekaniikaltaan normaali.

    Mikäli tamman tai oriin terveydentilan tarkastuksessa ilmenee jalostusarvosteluun tai jalostuskäyttöön vaikuttava muu vika, päättää arvostelulautakunta jatkotoimenpiteistä. Omistajalla on velvollisuus ilmoittaa tiedossa olevat jalostusarvosteluun tai jalostuskäyttöön vaikuttavat terveysongelmat ja käytöshäiriöt ilmoittautumisen yhteydessä.

    Oriin kliinisen tutkimuksen arvosteluasteikko:

    e.h = Normaali, 1 = lievä, 2= kohtuullinen, 3 = huomattava muutos

    Kohtuullinen tai huomattava muutos edellyttää lisätutkimuksia, tai voi aiheuttaa oriin arvostelun hylkäämisen vakavuusasteen mukaan.