HUOM! Orilisenssiä ei tarvitse hakea niille roduille, joiden kantakirjaa Hippos ei ylläpidä. Astutustiedot tulee ilmoittaa sähköpostitse jenni.teikari@hippos.fi, mikäli varsa halutaan ilmoittaa sähköisen kasvattajasitoumuksen kautta tai varsalle halutaan tietokantaan sukutiedot.
Suomen Hippos voi myöntää rotupasseja ainoastaan ylläpitämiensä kantakirjojen edustajille. Sellaisilta roduilta, joiden kantakirjaa Hippos ei ylläpidä, vaaditaan ensin merkitseminen rodun kantakirjaan, jotta varsa voidaan merkitä rekisteriin kyseisellä rodulla. Kasvattaja/omistaja vastaa passin hakemisesta ja siihen liittyvistä velvoitteista.
Linkistä löydät kaikki ulkomaiset kantakirjat, jotka ovat laajentaneet toiminta-alueensa Suomeen. Näille kantakirjaroduille on mahdollista anoa EU-passi rotu- ja sukutiedoilla kyseisestä, ulkomaisesta kantakirjasta. Mikäli rotua ei löydy listalta, ei kyseiselle rodulle voi hakea EU-passia ulkomaisesta kantakirjasta ja hevoselle voidaan myöntää ainoastaan Hippoksen myöntämänä ”muun kuin rekisteröidyn hevoseläimen” passi (tai Hippoksen ylläpitämän kantakirjan passi, mikäli hevonen täyttää kantakirjan vaatimukset).
Ulkomaiseen, EU-alueen jalostusjärjestöön merkitty Suomessa syntynyt ratsuhevonen tai poni tulee aina vähintään merkitä ilmoituksella viranomaistietokantaan, jolloin sille tallennetaan viranomaistietokannan vaatimat minimitiedot. Varsa voidaan myös merkitä laajoin tiedoin Hippoksen tietokantaan ja vaatimusten täyttyessä jalostusohjelman alaisuuteen käyttäen alkuperäistä tunnistusasiakirjaa (id-varmennus vaaditaan).
Tunnistaminen ulkomaiseen kantakirjaan merkitsemistä varten
Mikäli varsa halutaan merkitä ulkomaiseen kantakirjaan, tulee kyseisen kantakirjan olla laajentanut toiminta-alueensa Suomeen (kts. linkki yllä) sekä auktorisoida tunnistuksen tekijä toimimaan nimissään. Suomen Hippoksen tunnistajat ovat Hippoksen kouluttamia ammattilaisia, jotka pystyvät tekemään tunnistuksen. Koska kantakirjojen toimintamallit ovat erilaisia, vaatii niihin perehtyminen ja niiden nimissä toiminen tunnistajalta enemmän aikaa ja laajempaa osaamista kuin kotimaisen järjestelmän nimissä toimiminen. Näistä syistä tunnistaminen ulkomaiseen kantakirjaan on hieman kalliimpaa kuin kotimaisen kantakirjan sisällä tapahtuva tunnistustoiminta. Tunnistusmaksu sisältää lain vaatiman suomalaisen mikrosirun sekä ID-varmennuksen Hippoksen tietokantaan laajoin tiedoin merkitsemistä varten. Tunnistusmaksu maksetaan suoraan tunnistajalle.
Uudistunut lainsäädäntö
Eläinten tunnistamista ja rekisteröintiä koskeva lainsäädäntö muuttui 21.4.2021. Tällöin hevospassista annettu asetus kumoutui, ja jatkossa sovelletaan EU:n eläinterveyssäännöstöä (EU) 2016/429 ja sen nojalla annettavia alemman asteisia säädöksiä.
21.4.2021 alkaen kaikki kantakirjaan merkittävät hevoset tulee syntyä sellaisella maantieteellisellä alueella, jonka kyseinen kantakirja on määritellyt toiminta-alueekseen. Toisin sanoen ulkomainen EU-kantakirja ei voi myöntää EU-passia hevoselle jos varsa syntyy kantakirjan toiminta-alueen ulkopuolella.