Miksi kimppaomistaa hevonen?
Kimppaomistaminen mahdollistaa hevosen omistamisen kaikille. Hevonen on suuri eläin, jonka ylläpidon kustannukset voivat tuntua monelle yksityishenkilölle liian suurilta. Kimppaomistaminen mahdollistaa kulujen jakamisen, mutta erityisesti kimppaomistamisessa korostuvat myös hevosen omistamisen sosiaaliset, yhteisölliset puolet.
Millaisia kimppoja on olemassa?
Kimppoja voi olla lähes tulkoon millaisia tahansa. Pienimmässä kimpassa on kaksi henkilöä, eikä omistajamäärälle ole ylärajaa. Yleisimmät kimpat ovat 10–20 henkilön kokoisia. Hippoksen sivuilla käsitellään pääasiassa ravihevosen kimppaomistamista, mutta sivuilla esille tulevat asiat pätevät pitkälti myös ratsuhevosten tai esimerkiksi siitostammojen kimppaomistukseen!
Yleisin kimppamuoto on sellainen, että kimppa kokonaisuudessaan omistaa hevosen. Hevosen vuokraus kimpalle on myös yleistynyt viime vuosina.
Mitä kimppaomistaminen vaatii minulta?
Käytännössä kuka tahansa voi ryhtyä hevosen omistajaksi. Alaikäisten lasten yhteisomistuksissa kuitenkin on aina oltava täysi-ikäinen edustaja. Sitoudut hevosen ostosumman lisäksi hevosen kuukausittaisiin kuluihin, jotka ravihevosen kohdalla koostuvat valmennusmaksuista, sekä muista mahdollisista muuttuvista kuluista. Lisäksi vastuullisena hevosenomistajana sinulla on vastuu hevosen hyvinvoinnista, ja päätökset esimerkiksi hevosen valmentamisen, kilpailuttamisen ja uran jälkeisen elämän osalta ovat aina omistajalla.
Mitä kimppaomistaminen maksaa?
Ammattitallilla valmentautuvat ravihevosen valmennusmaksut ovat päänsääntöisesti yli tuhat euroa. Ravihevosen kuukausikulujen osalta kimpan on hyvä varautua yhteensä noin 1 500 – 1 700 euron kuluun.
Hevosen hankintasummat vaihtelevat suuresti: kilpailuvalmis ravihevonen on huomattavasti arvokkaampi kuin esimerkiksi vuoden ikäinen varsa. Ravikimppoja perustetaan runsaasti esimerkiksi vuosittaisen Ypäjän varsahuutokaupan jälkeen. Vuonna 2023 huutokaupassa myytyjen hevosten keskihinta oli 6 500 euroa. Varsojen hinnat huutokaupoissa vaihtelevat muutamasta tuhannesta kymmeniin tuhansiin euroihin.
Mihin sitoudun?
Ravikimppaan ryhtyminen on lopulta hyvin yksinkertaista, mutta muutama asia kannattaa huomioida ennakkoon.
Useimmat kimpat rakentuvat nuorten hevosten ympärille. Esimerkiksi matka 1,5-vuotiaasta ravurinalusta kaviourille voi viedä helposti kaksi vuotta, joskus pidempään. Tässä piilee kuitenkin monille hevosenomistajille juuri se lajin pariin houkutteleva voima – jokainen ravuri on Derby-voittaja, ennen kuin toisin todistetaan ja unelma suurvoitoista elää jokaisen hevosenomistajan mielessä. Kun odotus varsasta raviurheilijaksi palkitaan, ja hevonen päätyy kilparadoille asti, on koelähtöön pääsy jo ensimmäinen ansaittu juhlapäivä.
Lähtökohtaisesti kimppaomistamiseen pätevät samat lait kuin muuhunkin hevosenomistamiseen: ostamalla hevosen, sitoudut huolehtimaan sen hyvinvoinnista koko hevosen elämän ajan. Jos syystä tai toisesta haluat luopua osuudestasi kimpasta, on osuutesi myyminen usein mahdollista. Miten osuudesta luopuminen käytännössä onnistuu, tulisi käydä ilmi kimpan säännöissä. Tästä syystä olemassa oleviin kimppoihin on myynnissä silloin tällöin myös valmiita osuuksia.
Mitä kimppa minulle tarjoaa?
Elämyksiä isolla E:llä! Raviurheilu on ennen kaikkea elämyslaji, eikä vastaavaa vertailukohtaa oikeastaan ole. Oman hevosen näkeminen, ja kilpailusuoritusten seuraaminen tarjoaa unohtumattomia yhteisöllisiä kokemuksia, jota harva osaa kuvailla ääneen. Se pitää kokea!
Kimppaomistamisen myötä tutustut myös uusiin ihmisiin ja jos hevonen menestyy kaviourilla, on luvassa myös lukuisia jännitämisen hetkiä eri paikkakuntien raviradoilla – joskus ulkomailla asti.