Starinita Oy:n eli Suomen Hevosenomistajien Keskusliiton ja Suomen Ravihevoskasvattajien järjestämä varsahuutokauppa on kuulunut syksyn ohjelmaan jo 26 vuoden ajan. Tänä vuonna huutokauppaan ilmoitettiin ennätykselliset 112 suomenhevos- ja lämminverivarsaa.
Poisjääntien jälkeen Ypäjän Hevosopistolla esiteltiin 102 yksivuotiasta, joista 67 vaihtoi huutokaupassa omistajaa. Myytyjen varsojen keskihinta nousi 6 489 euroon. Vuonna 2022 arvonlisäveroton keskihinta oli 7 227 euroa. Tänä vuonna kallein varsa oli Callela Albatross, jonka vasarahinta nousi 35 000 euroon.
Friendly Bourbon nousi historiallisen suosituksi isäoriksi
Huutokaupassa nähtiin 17 ranskalaisori Friendly Bourbonin varsaa. Tiettävästi koskaan aiemmin yksikään isäori ei ole saanut huutokauppaan yhtä montaa jälkeläistä. Vuonna 2022 syntyneet varsat ovat oriin ensimmäistä ikäluokkaa, johon syntyi 74 varsaa.
Friendly Bourbon on Euroopan suosituimman, mutta hiljattain menehtyneen siitosorin Ready Cashin poika, ja sen toinen emä on Etta Extra, jota pidetään Ranskan parhaana siitostammana. Samalta emälinjalta on muun muassa lähes 3,4 miljoonaa euroa tienannut Face Time Bourbon.
“Tietenkin omat olen katsonut tosi tarkkaan ja muitakin vähän. Varsojen yleisilme on hyvä ja pirteä. Luonteeltaan ne ovat monenlaisia eli mukana tottakai aina emääkin. Tällä hetkellä odotukset ovat positiiviset ja varsoilla on ollut katsojia”, Hannu Nivola Kallelan Oriasemalta kommentoi Friendly Bourbonin ensimmäistä ikäluokkaa.
Kallelan Oriasema toi huutokauppaan kahdeksan Callela-varsaa, joista kaikki lähtivät päivän pääteeksi uusiin koteihin. Peräti 22 huutokaupassa esiteltyä varsaa ovat Kallelan oriasemalla Uudessakaupungissa astuvien orien Friendly Bourbonin, Zola Bokon ja Knows Nothingin jälkeläisiä.
Huutokauppatunnelmaan virittäydyttiin raviammattilaisten paneelikeskustelulla
Ennen huutokaupan alkua eläinlääkäri-valmentaja Jarno Kauhanen, valmentaja Jonna Irri ja kasvattaja-eläinlääkäri Riina Rekilä kertoivat ajatuksiaan varsan valinnasta.
”Hevosen osto on aina jännittävää ja huutokauppaan liittyy vielä aivan omanlainen jännityksensä hinnan muodostuessa reaaliaikaisesti huutojen mukaan. Halusimme tarjota huutokaupan yhteyteen myös tietoa hevoskaupan konkareilta jokaiselle hevosen ostosta kiinnostuneelle”, kasvattamisen ja omistamisen johtaja Kimmo Lampinen Suomen Hippoksesta alusti.
Keskustelussa pureuduttiin muun muassa siihen, millaisiin asioihin valmentajat kiinnittävät huomiota varsan suvussa tai jalostusdatassa, miten varsaan tutustutaan paikan päällä ja mihin varsan liikkeissä kiinnitetään huomiota.
“Jos ostaa yhden tai kaksi varsaa, eikä edes ihan joka vuosi, ei voi ostaa sellaista, jonka isästä ei tiedä, että se on periyttäjä. Lisäksi yritetään valita sellainen isä, joka periyttää meille sopivaa luonnetta. Kuumakallet menevät hyvin hetken, mutta kun ne rauhoittuvat tai väsyvät kohkaamiseen, tulee ongelmia. Sellainen hevonen, joka on rauhallinen ja tekee hommansa keskittyneesti, parantaa ajan saatossa. Huutokauppa on vieras paikka varsalle ja täällä kyllä näkee, kenellä on hyvät hermot. Ja sekin näkyy, kenellä ei ole”, Jarno Kauhanen avasi omia periaatteitaan.
Riina Rekilä painotti valinnoissaan varsan lähtökohtia: “Rankkaan pois sellaiset, jotka eivät ole kasvaneet pihatossa. En osta tallissa kasvanutta. Sen verran arvostan kasvattajia, että haluan ostaa varsan, joka on hyvin pidetty ja hyvän näköinen. En osta laihaa enkä lihaksetonta.”
“Jo pikkuvarsana kannattaa kiinnittää huomiota jalka-asentoihin. Omien kasvattien kanssa jalkojen asentoja on jouduttu korjaamaan ihan pienenä, ja niistä on tullut ihan hyvät jalat. Apua on saatavilla, jos haluaa. Ja kun varsa on hyvin ruokittu ja pidetty, siitä on apua jatkossa”, Jonna Irri neuvoi kasvattajia.
Paneelikeskustelu tulee myöhemmin katsottavaksi Suomen Hippoksen YouTube-kanavalle.
Huutokaupan kallein oli Callela Albatross 35 000 euron vasarahintaan
Numerolla 31 myydyn orivarsa Callela Albatrossin hinta nousi 35 000 euroon, jonka myötä se oli kallein huutokaupassa myyty varsa. Callela Albatrossin isä on Love You ja emä Arctic Elsa. Samalta emälinjalta ovat muun muassa tämän vuoden Derby-finalistit EL Kazaam, American Cooper ja Callela Alfa. Callela Albatrossin on kasvattanut Hannu Nivola. Ostaja ei ole halunnut nimeään julkaistavan huutokaupan tulosten yhteydessä.
Huutokaupan kallein suomenhevosvarsa oli numerolla 4 myyty Kimaltava. Säihkeen Säpinän ja Kuminovan tytär myytiin hintaan 6 000 euroa. Sen on kasvattanut Elina Filatoff. Kimaltava on samaa sisarussarjaa muun muassa Jyrki Filatoffin menestyshevosten Rokkoffin ja Vieskoffin kanssa. Sen osti Ravitalli Teemu Okkolin.
Yli 20 000 euron nousivat myös numerolla 45 myyty Hatrick Match ja numerolla 21 myyty Callela Classico. Father Patrickin pojan Hatrick Matchin vasarahinta nousi 27 000 euroon. Ostaja ei ole halunnut nimeään julkaistavan tulosten yhteydessä. Classic Photon poika Callela Classico vaihtoi omistajaa 22 500 eurolla. Sen osti Star Racing Oy. Derby-voittaja Crepe Matchin pikkuveli Stonecapes Yoda huudettiin sisään 24 000 eurolla.
Tutustu huutokaupan kaikkiin tuloksiin
Mistä hevoshuutokaupassa on kyse?
Huutokauppa on etenkin nuorten hevosten kauppamuotona perinteinen ja arvokas, eikä liity konkurssipesiin tai alennusmyynteihin.
”Hevoshuutokauppa on juhlatapahtuma, jossa kasvattajat tuovat saman päivän aikana esittelyyn useita varsoja potentiaalisten uusien hevosenomistajien arvioitavaksi. Varsat esitellään jo ennakkoon kattavasti varsahuutokaupan sivuilla ja varsinaiseen tapahtumapäivään kuuluu hevosiin tutustuminen, niiden esittely ja itse kaupanteko, jossa korkein tarjous voittaa”, huutokaupan järjestämisestä vastaavan Starinita Oy:n toimitusjohtaja Mitja Nummenmaa kertoo.
Huutaminen tapahtuu kättä nostamalla. Voittavan huudon tehnyt ostaja allekirjoittaa ostositoumuksen ja siirtyy huutokauppatoimistolle maksamaan varsan. Huutokaupassa on myös etähuutomahdollisuus. Etähuutaminen vaatii ennakkoilmoittautumisen sekä ennakkoon talletettavan käsirahan.
Kauppatapa on avoin ja hevosten hyvinvoinnin näkökulmat nousevat esiin, kun ostajat pääsevät tutustumaan laajaan ryhmään eri kasvattajien saman ikäluokan varsoja. Varsat ja niiden myyjät ovat paikan päällä, joten tutustuminen ja lisäkysymysten esittäminen on helppoa.