Hyppää sisältöön

FWB-päivä 2011

Lauantaina 29. tammikuuta Ypäjällä järjestetty FWB-päivä keräsi paikalle reilusti yli sata ratsukasvatuksesta ja nuorista hevosista kiinnostunutta osallistujaa. Aamupäivän aikana kuultiin sekä luentoja kotimaiseen kasvatukseen että hevosten arviointiin liittyen ja iltapäivän käytännön osuudessa tarkasteltiin eri-ikäisten FWB-hevosten arviointia. Tapahtuman järjestivät yhteistyössä Suomen Hippos, Hevosopisto ja Ratsujalostusliitto.

Aamun aloitti Suomen Hippoksen jalostusagronomi Minna Mäenpään lyhyt katsaus FWB-hevosten jalostusohjesäännön uudistukseen. Tavoitteena on saada uusi jalostusohjesääntö voimaan vuoden 2012 alussa. Päivän juontajanakin toiminut Ratsujalostusliiton puheenjohtaja Håkan Wahlman toi puheenvuorossaan esille kasvatuksen ja urheilun yhteistyön tärkeyden. Yhteistyötä Ratsastajainliiton kanssa toivotaan lisää monissa eri asioissa.

Suomen Ratsastajainliiton urheiluvaliokunnan jäsen ja estejaoston puheenjohtaja, Hevosopiston toimitusjohtajana työskentelevä Petri Meller herätti yleisöä mielenkiintoisilla kysymyksillä kasvattajien tavoitteista omien hevosten tulevaisuuden urasta huippu-urheilijoina. Suomen Ratsastajainliiton esteratsastuksen strategiaan 2015 on kirjattu, että maajoukkueessa on mukana kaksi Suomessa kasvatettua ratsuhevosta.

Rakenne-, askellaji- ja estetuomarit kertoivat arvioinnista. Rakennetuomarit Anna Pajanen ja Maria Möller toivat esille rakennearvostelun perusteita ja mitä eri ominaisuuksissa arvioidaan. Möller painotti hevosen luuston antavan edellytykset hevosen liikkumiselle ja suorittamiselle. Mikäli perusrakenne ja riittävät linjat eivät ole kunnossa ei sitä voida korvata suurellakaan valmentamisella.

Askellajituomarit Irmeli Summanen ja Anne-Mari Pekonen esittivät kattavasti, minkälaisia ominaisuuksia toivotaan ihanteelliselta kouluratsulta. Kaikissa askellajeissa on tärkeää mm. puhdas tahti, rentous, selän toiminta, tasapaino, aktiivinen takaosa ja lapojen irtonaisuus.

Aamupäivän osuuden lopuksi estetuomarit Markus Backlund ja Carl-Harry Frey toivat esiin näkökulmia, joita tarkastellaan estehevosten arvioinnissa. Hevosen suoriutuminen estetehtävistä tulee olla sujuvaa, hypyissä hevosen tulee olla nopea, ketterä ja selän pyöreä. Laukan on oltava hyvin säädeltävissä.

Iltapäivän käytännön osuudessa arvioitavana oli eri-ikäisiä FWB-hevosia, joista kaikkien osa-alueiden tuomarit kertoivat omat arvionsa ja lisäksi yleisöllä oli mahdollisuus esittää kysymyksiä. Irtohypytyksessä käytettiin oripäivillä olevaa irtohypytyskujaa ja ratsain esitetyt hevoset suorittivat oripäivien testiratsastusradan.

Mukana arvioitavana olivat seuraavat hevoset:

2-vuotiaat
– Gold Meadow’s Brilliant (Warrant)
– Kiahan Sir Osiris (Sir Oldenburg)

3-vuotiaat
– GZ June (Conteur)
– Felidea (Florencio I)

4-vuotiaat ja vanhemmat kouluhevoset
– Kyrö Stronger (Sternkönig 122) – Siiri Kyrö
– Sandoz Sil (Sir Donnerhall), 5v. – Stella Hagelstam
– Cayenne (Fürst Heinrich), 6v. – Mikaela Soratie

5-vuotiaat ja vanhemmat estehevoset
– Ypäjä Vigo (Levi’s) – Perttu Pasuri
– Elves Angel (Lados Brd 102) – Salla Varenti
– Mb’s Ragna (Ragnus Nld 100) – Anna-Juulia Kontio

Luentomateriaalit (pdf):

Päivän ohjelma ja jalostusohjesäännön uudistaminen, Minna Mäenpää

Kotimainen kasvatus kilpaurheilun näkökulmasta, Petri Meller

Rakennearvostelun perusteista, Anna Pajanen ja Maria Möller

Askellajiarvostelun perusteista, Irmeli Summanen ja Anne-Mari Pekonen