Valtakunnallisesti toimivia Hevosjalostusliittoja koulutetaan vuosittain erilaisissa tapahtumissa. Yksi perinteisesti järjestettävä tapahtuma on Liittoparlamentti. Tänä vuonna Liittoparlamentti järjestettiin Kolilla 7.-8. syyskuuta ajankohtaisteemalla työhyvinvointi.
Liittoparlamentin avauspäivä oli suunnattu toiminnanjohtajille. Ensimmäisenä puheenvuoron käytti Ruokavirastosta Sanna Varjus, joka piti ajankohtaiskatsauksen hevosten tunnistamisesta sekä pitopaikoista. Varjuksen esitys herätti hyvää keskustelua käytännön asioiden hoitamisesta hevosjalostusliittojen kannalta. Varjus kertoi myös, että sähköinen pitopaikkarekisteri on jälleen avattu.
”Tarvitsemme tiedon siitä missä hevoset käytännössä ovat. Tämä on tärkeää muun muassa mahdollisten tartuntatautien kartoittamisessa ja tiedottamisessa”, Varjus painotti.
Hevosen pitopaikan pääsee ilmoittamamaan sähköisesti täällä.
Asiakkaan kohtaamisesta liitoille piti esityksen A-klinikan puolesta Jukka Oksanen. Oksanen piti esitelmän ihmisten kohtaamisesta ja kävi käytännön esimerkkien kautta keskustelua liittojen kanssa miten eri asiakaspalvelutilanteissa voisi toimia. Yhteenvetona todettiin, että hevosen hyvinvoinnin taustalla on myös hevosalan ammattilaisten ja harrastajien hyvinvointi. Hevosjalostusliitoilla on tunnistuskäyntien ja neuvonnan kautta tärkeä kosketuspinta hevosalantoimijoihin.
Päivän aikana kuultiin myös Suomen Hippoksen jalostusjohtaja Minna Mäenpään katsaus Animal Health Law’n vaikutuksista tunnistamiseen ja rekisteröintiin, asiaa sähköisestä tunnistussovelluksesta ja jalostusohjesääntöjen uudistuksesta. Lisäksi keskusteltiin toiminnanjohtajien koulutuksesta sekä hevosjalostusliittojen neuvonnan ja koulutuksen tarpeista. Tulevaisuuden näyttelytoimintaa pohdittiin puheenjohtajatuomari Jenni Timlinin johdolla. Ensi kauden näyttelykalenteri ja mahdolliset uudistukset julkaistaan loppuvuodesta 2021.
Keskiviikkona Liittoparlamenttiin liittyivät liittojen puheenjohtajat. Päivän avasi Suomen Hippoksen toimitusjohtaja Sami Kauhasen katsaus raviurheilun ja hevoskasvatuksen strategiaan ja vastuullisuusohjelmaan. Keskustelussa nousi esille turvallisen toimintaympäristön tämän hetken haasteita sekä toiveita ja tavoitteita tulevaisuuteen. Raviurheilun ja hevoskasvatuksen strategian liitot kokivat hyvin ajankohtaan toimivaksi ja painopisteiden olevan oikeita. Kauhanen antoi liitoille kiitosta arvokkaasta työstään hevosalan toimijoina.
Kauhasen jälkeen Maaseudun Työantajainliiton Kristel Nybondas kertoi liitoille työntekijän ja työnantajan oikeuksista ja velvollisuuksista. Teollisuusliitto ja Maaseudun Työnantajaliitto ovat yhteistyössä laatineet hevosalan työnantajille suunnatun työehto-oppaan, jossa kerrotaan työehtosopimuksen tärkeimmistä kohdista ja siitä, mitä ne juuri hevosalalla tarkoittavat.
Etelä-Suomen hevosjalostusliitossa työskennellyt Merja Hietanen esitteli opinnäytetyönsä Opas hevosjalostusliitoissa aloittaville toiminnanjohtajille tuloksia. Hämeen ammattikorkeakoulussa opinnäytetyönsä valmistellut Hietanen oli kerännyt oppaaseen havainnointinsa aloittaessaan työn hevosjalostusliitossa sekä huomioi ja haastatteli myös muiden hevosjalostusliittojen toiminnanjohtajia. Hevosjalostusliitot ja Hippos kokivat opinnäytetyön tarpeellisena ja sitä tullaan hyödyntämään jatkossa osana uusien toiminnanjohtajien perehdytystä.
Osittain Teams-yhteyden kautta järjestettyyn Liittoparlamenttiin osallistui 15 hevosjalostusliiton lisäksi Suomen Hippoksen kasvattamisen ja omistamisen palveluiden henkilökunta. Seuraava Liittoparlamentti tullaan järjestämään Ahvenanmaalla elokuussa 2022.