Hyppää sisältöön

Jalostukseen käytettävillä oriilla tulee olla luvat kunnossa – miten tammanomistaja voi tarkistaa tilanteen?

Kuvituskuvana kuvankaappaus Heila-jalostusjärjestelmän jalostusoriit sivulta

Orilisenssin voimassaolon voi helposti ja nopeasti tarkistaa Heila -jalostusjärjestelmästä

Astutuskausi on jo hyvässä vauhdissa ja viimeistään tässä vaiheessa on hyvä tarkistaa, että valitulla oriilla on luvat kunnossa jalostuskäyttöä varten.

Jotta varsa voidaan merkitä kantakirjaan, tulee sen täyttää sekä tunnistuslainsäädännön vaatimukset että kantakirjaan merkitsemisen perusteet, jotka on kirjattu lajikohtaisesti jalostusohjelmiin. Kantakirjaan ja mahdolliseen kilpailurekisteriin (=ravikilpailuoikeus) merkitsemisen perusteissa on vaatimuksia myös käytettävälle oriille.

Orilisenssi

Jokaisella siitokseen käytettävällä Suomen Hippoksen ylläpitämän kantakirjan rotua edustavalla oriilla on oltava voimassa vuosittain haettava orilisenssi. Tämä koskee myös suomenhevosia ja minkä tahansa rodun kotisiitokseen käytettäviä jalostusarvostelemattomia oriita. Astutusvuonna voimassa oleva orilisenssi on vaatimuksena varsan kantakirjaan merkitsemiselle. Voimassa oleva orilisenssi varmistaa tammanomistajalle, että oriinpitäjä on hoitanut oriin paperiasiat kuntoon ja ori on jalostukseen käytettävissä.

Kuvassa kuvankaappaus Heila -jalostusjärjestelmästä löytyvästä orilisenssi voimassa napista
”Orilisenssi voimassa: kyllä” tarkoittaa, että jalostukseen hyväksytylle oriille on aktivoitu vuosittainen orilisenssi. ”

Orilisenssin voimassaolon voi tarkistaa Heila- jalostusjärjestelmästä orikohtaisesti. Heila näyttää lisäksi lajikohtaisia listauksia oriista, joilla orilisenssi on voimassa. ”Orilisenssi voimassa: kyllä” tarkoittaa, että jalostukseen hyväksytylle oriille on aktivoitu vuosittainen orilisenssi. ”Kotisiitoslisenssi: kyllä” puolestaan tarkoittaa, että jalostukseen hyväksymätön ori on ilmoitettu olevan siitoskäytössä kyseisenä vuonna. Kotisiitoslisenssi asettaa rajoituksia mm. ravikilpailuoikeuden saantiin.

Kuvassa kuvankaappaus Heila -jalostusjärjestelmästä löytyvästä kotisiitoslisenssi voimassa napista
”Kotisiitoslisenssi: kyllä” puolestaan tarkoittaa, että jalostukseen hyväksymätön ori on ilmoitettu olevan siitoskäytössä kyseisenä vuonna. Kotisiitoslisenssi asettaa rajoituksia mm. ravikilpailuoikeuden saantiin.

Lämminveristen ravihevosten osalta poikkeuksena orilisenssivaatimukseen on ulkomailla siemennetyt tammat, joille riittää, että käytetty ori on jalostukseen hyväksytty kyseisessä maassa maan sääntöjen mukaisesti.

Ravikilpailuoikeus

Kantakirjaan merkitty suomenhevonen ja lämminverinen ravihevonen voidaan merkitä Suomen Hippoksen kilpailurekisteriin, jos sillä on ravikilpailuoikeus. Ravikilpailuoikeutta voi anoa varsalle, joka täyttää kantakirjaan merkitsemisen lisäksi kilpailurekisteriin merkitsemisen vaatimukset. Kilpailurekisteriin merkitsemisen yhtenä ehtona on, että käytetyn oriin tulee olla merkitty kantakirjan jalostusluokkaan (=jalostusarvosteltu) tamman astutushetkellä.

Edellä olevasta poiketen kilpailurekisteriin voidaan merkitä myös sellaisen kantakirjan jalostusluokkaan merkitsemättömän (=jalostusarvostelemattoman) oriin jälkeläiset, jotka ovat syntyneet kyseisen oriin omistajan astutushetkestä varsomishetkeen omistamista tammoista. Oriinomistajana tai -omistajina on oltava sama henkilö tai samat henkilöt ja omistusoikeuksen tulee olla 100%.

Tammakohtaiset luvat (ratsut, ratsuponit ja islanninhevoset)

Jos oriilla ei ole yleistä lisenssiä tai ori on merkitty FWB/SRP-kantakirjan jalostusluokkaan II, tulee sille hankkia tammakohtainen orilisenssi. Myös tamman omistaja voi hakea lisenssin Heppa-järjestelmän kautta. Jos oritta ei löydy Heppa-järjestelmästä, toimita sen tiedot Hippokseen järjestelmään lisäämistä varten. Tammakohtaiset luvat eivät koske suomenhevosia tai lämminverisiä ravihevosia.

 

Kantakirjaan ja kilpailurekisteriin merkitsemisen vaatimukset, sekä mm. oriiden jalostusarvosteluperusteet löytyvät lajikohtaisista jalostusohjelmista.