Jalostuspäivillä vilkasta keskustelua orivalinnasta ja tallinpidosta
Anders Järnerot oli kertomassa Ruotsin orivalinnasta. Kuva: Terttu Peltonen
Vuoden 2010 Jalostuspäiviä vietettiin Oulun Tiedekeskus Tietomaassa 18.-19.2. Ensimmäisenä päivänä pureuduttiin jalostusvalintaa koskeviin kysymyksiin ja toisena päivänä keskiössä olivat talliolosuhteet. Kumpanakin päivänä kuultiin eläinlääkäriluennot, kun Henrik Wickström Oulun Hevosklinikalta oli puhumassa varsojen jalka-asentovirheiden korjaamisesta ja Seppo Hyyppä MTT:ltä varsan kasvuolosuhteiden vaikutuksesta kehitykseen ja terveyteen.
Kansainvälisyyttä tilaisuuteen toivat Ruotsin raviurheilun keskusjärjestön (STC) jalostusjohtaja Christina Olsson ja Ruotsin lv-ravihevosten orilautakunnan puheenjohtaja Anders Järnerot. Ruotsi siirtyi tämän vuoden alusta alkaen ravihevosten osalta niin sanottuun tuoteselostemalliin, johon Suomikin on mahdollisesti siirtymässä vuonna 2011. Aihe herätti asiasta kiinnostuneessa yleisössä runsaasti kysymyksiä.
Tuoteselostemallissa oriin tarkastus on vapaaehtoista, mutta jos ori käy tarkastuksessa ja siitä maksetaan vuosimaksu, sen jälkeläiset saavat kaikki oikeudet ja ”porkkanat” (osallistumisoikeus kasvattajakilpailuihin, kasvattajapalkkiot). Ori voidaan hylätä tarkastuksessa vain eläinsuojelullisista syistä. Ruotsissa uuden jalostusohjelman seurauksena arvostelutilaisuuksiin on ilmoittautunut valtava määrä oriita.
– Ilmoittautumisia tuli peräti 110 ja joudumme järjestämään neljä arvostelutilaisuutta normaalin kahden sijaan. Jägersron arvostelutilaisuus on nyt takana ja taso ei ollut kovinkaan korkea. Vain yksi ori sai erittäin hyvän lausunnon, Järnerot toteaa.
Suomen hevoskasvatuksen tilasta oli kertomassa Suomen Hippoksella työskentelevä agrologiopiskelija Soila Lehmusvaara. Hän tekee opinnäytetyötä Suomen ravihevoskasvatuksesta ja työn osalta suoritettiin kasvattajille suunnattu kysely kesällä 2009.
Kattavan tietopaketin tallinpidon ja tuettavan rakentamisen vaatimuksista olivat antamassa Oulun läänineläinlääkäri Hanna Lounela ja Jari Lehto Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta. Vuonna 2014 kaikkien hevostallien tulee täyttää tietyt minimivaatimukset.
Päivien aikana kuultiin myös tietoiskut Suomen jalostustoimintaan liittyvistä tunnusluvuista, näyttelytoiminnasta ja sen visioista sekä ajankohtaisista kehittämishankkeista.
Luentomateriaaleja:
- Jalostuksen tunnusluvut, Terttu Peltonen
- Hevosten rakennevikojen korjaus, Henrik Wickström, Oulun hevosklinikka
- Hevosyrittäjyys 2009 (kyselytulokset), Terhi Thuneberg
- Egenskaper av goda avelshästar i olika raser/ Hyvän jalostushevosen ominaisuudet eri roduissa, avelschef Christina Olsson, STC
- Hingsturval i Sverige/ Orivalinta Ruotsissa, avelsvärderingsnämdens ordförande Anders Järnerot, ASVT
- Ravihevosten kasvatus (kyselytulokset), Soila Lehmusvaara
- Kuninkuusravit 2010, Oulun ravirata
- Suomenhevosten ja lämminveristen ravihevosten näyttelyt 2009 (varsat), Eero Perttunen
- Suomenhevosten ja lämminveristen ravihevosten näyttelyt 2009 (oriit ja tammat), Eero Perttunen
- Ratsuhevosten ja ponien näyttelykausi 2009, Minna Mäenpää
- Näyttelytoiminnan visiot (kyselytulokset), Minna Mäenpää
- Varsan kasvuolosuhteiden vaikutus kehitykseen ja terveyteen, Seppo Hyyppä, MTT
- Tallinpidon vaatimukset 2014, Hanna Lounela, Oulun läänineläinlääkäri
- Tuettavan rakentamisen vaatimukset, Jari Lehto, Pohjois-Pohjanmaa ELY-keskus
- Hevosjalostusliittojen alueelliset palvelut, Terttu Peltonen
Kehittämishankkeita:
- Hevosyritys huippukuntoon, Terhi Thuneberg, Hämeen ammattikorkeakoulu
- Hevosagro, Heini Iinatti, Pro Agria Oulu
- Hevosklusteri-hanke, Anne Laitinen, Hippolis
- Hevosenlihan markkinoiden tehostaminen -hanke, Suvi Louhelainen, Suomen Hippos
- Suomenhevosen verkostohanke, Suvi Louhelainen
- Hevostietokeskuksen hankkeista http://www.hevostietokeskus.fi/