Hyppää sisältöön

Ratsuoripäivät siirtyvät maaliskuulta – Hevosopisto sulkee ovensa ulkopuolisilta hevosilta

Ypäjän Hevosopisto on päättänyt sulkea palvelunsa ulkopuolisilta hevosilta 8. maaliskuuta alkaen. Kyseessä on varotoimenpide hevosten herpesvirus EHV-1:n ja koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Näin ollen Suomen Hippoksen ratsuoripäivät siirtyvät myöhempään ajankohtaan.

Ypäjän Hevosopisto tiedotti perjantaina, että se sulkee palvelunsa ulkopuolisilta hevosilta 8.-21. maaliskuuta. Kyseessä on varotoimenpide hevosten EHV1-viruksen ja koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Suomen Hippoksen Ratsuoripäivät oli määrä järjestää Hevosopistolla 18.-21. maaliskuuta, mutta päätöksen myötä ne siirtyvät myöhempään ajankohtaan.

”Tilanne on erittäin valitettava. Suomen Hippos seisoo Hevosopiston päätöksen takana ja toivon kaikkien hevosalan toimijoiden omilla toimillaan estävän virusten leviämisen. Vaikka Suomessa ei hevosten herpestapauksia olekaan tullut ilmi, asiaan on syytä suhtautua vakavasti ja ennakoivasti”, Suomen Hippoksen jalostusjohtaja Minna Mäenpää toteaa.

Suomen Hippos seuraa tilannetta tarkasti ja uutta ajankohtaa Ratsuoripäiville kartoitetaan myöhemmälle keväälle, kun virustilanteet sen sallivat. Suunnitelmana on edelleen toteuttaa kaksipäiväiset suorituskyvynkokeet.

”Tahtotila on saada oriit testattua mahdollisimman pian, jotta ne ehtivät mukaan tälle astutuskaudelle. Muualta Euroopasta kantautuvat tiedot herpesviruksesta sekä koronavirustilanteen paheneminen ovat kuitenkin asioita, joiden kanssa ei tule ottaa riskejä”, Mäenpää jatkaa.

Euroopassa leviävä aggressiivinen hevosten herpesvirus EHV-1 on aiheuttanut tartuntaryppäitä eri puolilla Eurooppaa. Tauti havaittiin ensimmäiseksi Valencian kilpailupaikalla Espanjassa, ja sitä on esiintynyt ainakin Ranskassa, Belgiassa, Saksassa ja Ruotsissa. Kansainvälinen Ratsastajainliitto on kieltänyt sen vuoksi kilpailutoiminnan kymmenessä Euroopan maassa.

Suomen Hippos ja Suomen Ratsastajainliitto suosittelevat kaikille ulkomailta Suomeen saapuville sekä uuteen talliin muuttaville hevosille vähintään 14 vuorokauden karanteenia. Hevosten herpesvirus voi itää jopa kaksi viikkoa, joten vaikka hevonen olisikin terveystarkastettu ja oireeton talliin saapuessaan, voi hevonen kantaa mahdollista herpestartuntaa.

Herpesvirukset leviävät pääasiassa pisaratartuntana, mutta ne voivat levitä myös virusta sisältävien eritteiden likaamien käsien, vaatteiden tai tavaroiden välityksellä. Tartunnoille on tyypillistä, että virus jää elimistöön piilevästi ja voi aktivoitua myöhemmin stressin tai tiineyden yhteydessä. Sairaus esiintyy kolmena muotona: hengitystieinfektiona, sikiön vaurioitumisena sekä halvauksena. Virus säilyy huonosti hevosen ulkopuolella, ja se on herkkä desinfektioaineille.

Lue myös:

5.3.2021 Vallitsevien tartuntatautitilanteiden vaikutukset Ratsuoripäiviin

4.3.2021 Hippos suosittelee 14 vuorokauden karanteenia talliin muuttaville sekä ulkomailta palaaville hevosille
2.3.2021 Hevosen herpesvirus 1 aiheuttanut tartuntaryppäitä Espanjassa – ”Tilanne on syytä tiedostaa myös Suomessa”
1.3.2021 Talvi on flunssa-aikaa myös hevosille – sairauksien joukossa hevosten koronaa: ”Kyseessä on ihmisten koronasta poikkeava tauti”

26.2.2021 Koronarajoitusten vaikutukset ravikilpailu- ja jalostustoimintaan

25.2.2021 Ratsuoripäivien osallistujalistat 2021 julki

Lisätiedot:

Sanna Uotila
jalostusassistentti
sanna.uotila@hippos.fi
p. 040 506 2196

Jotta ratsuoritta voidaan käyttää jalostukseen, tulee sen saada jalostukseenkäyttöoikeus. Muuhun FWB-kantakirjan hyväksymään kantakirjaan hyväksymättömät oriit voivat Suomessa saada jalostukseenkäyttöoikeuden ainoastaan ratsuoripäivillä tai tietyissä tapauksissa yksityistarkastuksessa.