Huippukuntoinen Whole Lotta Love palaa kotimaan kamaralle: tulevana viikonloppuna ohjelmassa Kymi GP. Ruunan rattailla nähdään ranskalaisvalmentaja Philippe Daugeard. Ja onpa Whole Lotta Lovella itselläänkin pieni ranskalainen salaisuus – siitä kertoo tarkemmin Heila-jalostusjärjestelmä.
”Whole Lotta Loven sukupuuta katsellessa ei ihmetytä, että ruuna on pärjännyt Euroopassa, sillä suku on hybridimallia – amerikkalainen yhdistettynä ripaukseen ranskalaisuutta”, summaa Suomen Hippoksen jalostusinformaatikko Susanna Back.
Kuten jalostuksen teoria tietää, tuottaa hybridimallinen eli niin sanottu risteytysjalostus menestyviä tuotantoeläimiä. Hevospuolella tämä tarkoittaa menestyviä kilpahevosia. Elinvoima on hybridiajattelun avainsana, joskaan ei aivan riskitön.
”Tällainen jalostusvalinta lisää heteroosia eli risteytyselinvoimaa. Syntyvissä yksilöissä geneettinen monimuotoisuus lisääntyy. Toki geneettinen monimuotoisuus lisää myös laatuvaihteluja ja epävarmuutta lopputulokseen, mutta toisaalta se tuo muutoin geneettisesti ahtaisiin sukuihin kaivattua vaihtelua ja tätä myöten elinvoimaa ja vahvuutta, jotka lopulta näkyvät kilparadoilla”, Back avaa.
Isä Dream Vacation – emänisä Love You -yhdistelmä pitää Whole Lotta Loven sukusiitoksen maltillisissa lukemissa. Viiden lähimmän sukupolven perusteella laskettuna sukusiitosprosentti on 1,95 ja kaiken saatavilla olevan sukudatan perusteella 10,06. Nämä ovat suhteellisen maltillisia lukemia lämminverisille ravihevosille. Viidennessä polvessa kertautuvat nimet pudottavat sukukatokertoimen kuitenkin lukemiin 87,10.
Aa, salaisuus on geeneissä!
Perinteinen esimerkki hybridiajattelusta ovat amerikkalaisten ja ranskalaisten ravisukujen yhdistäminen. Ranskalaisen ravurin aikoinaan jopa hyvinkin suljettu kantakirja nojaa periranskalaiseen ajatteluun siitä, että oma rotu on muita parempi ja se halutaan pitää puhtaana. Ajattelumalli on nykyään jo Ranskassakin avautunut – ranskalainen ravurikaan ei olisi nykyisellä tasollaan urheiluhevosena, jos siihen ei kantakirjan olemassaolon aikana olisi lisätty amerikkalaista verta.
”Ranskalaisen ja amerikkalaisen ravurin ero ei nykyään ole samalla tavin merkittävä kuin ehkä aiemmin – esimerkiksi liikemekaniikasta sitä ei enää näe. Ero on nykypäivänä ehkä tasalaatuisuudessa tai sen puutteessa: ranskalaisissa juoksijoissa on enemmän vaihtelua, huiput ovat hyviä, mutta edelleen ranskalainen ravuri voi näkyä jopa ihan kelpo ratsuhevosen sukutaulussa”, Susanna Back erittelee.
Erot eivät näy päällepäin, mutta jälleen geenitutkimus kertoo tarkemmin: ravigeeninä tunnettu DMRT3 ohjaa hevosen (ja muun muassa tutkimuksissa käytettyjen hiirten) taipumuksia käyttää kehoaan kovassa vauhdissa. Ranskalaisen ravurin geeneissä löytyy kaikkia alleeliversioita (AA, CA, CC), kun taas amerikkalaisella ravurilla löytyy pääosin puhtaimman ja varmimman raviliikkeen tuottavaa AA-alleelia – kiitos geenien tutkimisen ja AA-hevosten suosimisen jalostusvalinoissa.
”Toisaalta tiedetään myös, että ranskalainen ravuri on jalostettu vahvaksi, ja vauhtia löytyy myös”, Back muistuttaa.
Rippunen ranskalaisuutta – trés chic
Whole Lotta Loven suvussa ranskalaisuus ei tosin pääse kovin korkeaksi, sillä emänisä Love You on itsekin vain osittain ranskalainen. Taustallaan sillä muun muassa aikansa legendaarinen Sharif di Iesolo – amerikkalais-ranskalainen muuten sekin.
”Muutoin Whole Lotta Loven suvussa esiintyy hyvin perinteikkäitä pohjoisamerikkalaisen juoksijajalostuksen oriita; Pine Chip, Valley Victory, Speedy Crown, Sugarcane Hanover ja Spotlite Lobell muutaman mainitakseni. Kuten niin monen menestyjän sukutaulussa ikään, myös Whole Lotta Lovella kertautuu niin Super Bowl (5) + (5+5), Speedy Somolli (4+5)+(5+5) kuin Arnie Almahurst (4)+(5).”
Kymi GP:n osalta katse kannattaa kääntää myös toiseen Suomessa syntyneeseen osallistujaan Hotshot Lucaan. Myös sen isä on Dream Vacation. Merkittävin suvullinen ero näkyy siinä, että Hotshot Luca on puhtaan pohjois-amerikkalaisen jalostuksen tuotos, ja sen suvussa on kerrattuna Valley Victory (3)+(4+4).