Hyppää sisältöön

Sonja Skogberg: 25 vuotta ja liki 16 000 tunnistettua hevosta  

Sonja Skogbergin mukaan varsojen kohtaaminen on aina erityisen ihanaa, ja ylipäänsä työskentely hevosten ja hevosihmisten parissa on edelleen äärimmäisen mielekästä. Kuvassa Skogberg suomenhevoskaksostensa E. Dagny ja E. Harry kanssa.

Työurallaan lähes 16 000 hevosta tunnistaneelle Sonja Skogbergille tuli marraskuussa 2023 täyteen kunnioitettavat 25 vuotta hevosjalostusliitto Nylands läns Hästavensförbundenin toiminnanjohtajana. Hevoset pitävät työn edelleen mielekkäänä, ja tavoitteena onkin jatkaa hevosten parissa aina eläkepäiviin saakka.  

Sonja Skogbergin kotipihassa oli aikaisemmin lypsylehmiä, kunnes hän päätyi vaihtamaan lehmät hevosjalostusliiton toiminnanjohtajan tehtävään. Nyt 25 vuotta myöhemmin hevoset ovat ottaneet loppuelämäksi paikan Skogbergin sydämestä. Yhtäjaksoisesti omia hevosia on nyt ollut yli 20 vuotta ja tälläkin hetkellä kotipihassa asuvat 3-vuotiaat suomenhevoskaksoset E. Dagny ja E. Harry, jotka ovat Skogbergin kasvatin E. Kaunottaren varsoja.  

Enää en osaisi olla ilman hevosia. Yritin alussa pari vuotta, kunnes ostin ensimmäisen suomenhevoseni Jonnan Vireen ja sillä tiellä ollaan”, Skoberg naurahtaa.  

”Onnekkaasti olen saanut tehdä myös töitä niiden parissa. Parasta työssä on se, ettei koskaan ole kahta samanlaista työpäivää ja aina saa kohdata uusia, persoonallisia hevosia. Työn kautta minulle on kehittynyt myös useita ystävyyssuhteita”, Skogberg luonnehtii työnsä parhaita puolia.   

Sonja Skogberg kehuu hevosjalostusliitoissa työskenteleviä kollegoja huippuammattilaiseksi. Yhteistyö eri hevosjalostusliittojen välillä on hyvin sujuvaa, mikä on iso voimavara muuten itsenäisessä työssä. Kuvassa hevosjalostusliitot kokous- ja neuvottelupäivillä Ahvenanmaalla 2022, Skogberg kuvassa oikealla edessä.  

Suomessa on yhteensä 16 alueellista hevosjalostusliittoa  

Hevosjalostusliiton toiminnanjohtajana työskentely on hyvin monipuolista ja vaihtelee hieman alueittain. Varsojen sekä tuontihevosten tunnistamiseen ja rekisteröintiin liittyvien toimien lisäksi työhön kuuluu mm. näyttelyiden järjestämistä, neuvontaa, taloudenhallintoa sekä viranomaistyötä. Skogbergin vinkit pitkään ja onnistuneeseen työuraan ovat selvät.  

”Pitää osata johtaa omaa työtään, mikä tarkoittaa suunnittelua ja aikatauluissa pysymistä. Työtä tehdään yksin, joten pelätä ei voi. Pelkkä matka paikan päälle voi olla seikkailu: minut on kerran kuljetettu moottoriveneellä Vuosaareen tunnistamaan varsaa. Tästä on kohta 20 vuotta, mutta muistan sen kuin eilisen päivän”, Skogberg muistelee nauraen.   

Skogbergin mukaan hevoset käyttäytyvät tänä päivänä paremmin kuin aikaisemmin. Hän kertoo myös, että tuontihevoset ovat paljon paremmassa kunnossa kuin vuosikymmeniä sitten.   

”Hevoset ja niiden pito on kehittynyt. Jos jotain voisi toivoa, niin sen, että perinteisestä hevosmiestaidosta pidettäisiin paremmin kiinni, niitä ei kannata menettää. Hevosmiestaidoilla tarkoitan hevosenlukutaitoa, joka on mm. osa sitä, kuinka varsoja kannattaa opettaa.”, Skogberg heittää ja lähettää vielä terveisensä hevosten kanssa toimiville.   

”Kiitos kaikille keitä olen saanut vuosien aikana kohdata, ja isosti tsemppiä! Kyllä tämä laiva jossain vaiheessa kääntyy taas paremmille vesille.”  

Tämän sanottuaan Skogberg jatkoi matkaansa kohti seuraavaa tunnistuspaikkaa.   

  

Koko hevosalan puolestamme onnittelemme ja kiitämme Sonjaa vuosien upeasta työstä!