Jalostuspäivät päättyivät tänään Pilvenmäellä keskusteluun kasvattamisen ja omistamisen vastuullisuudesta. Päivän aikana keskusteluissa painottuivat hyvinvoinnin ja vastuullisuuden merkitys sekä ennen kaikkea teot niiden eteen.
Päivän avauksena Minna Mäenpää Suomen Hippoksesta kertoi suomenhevosen ja lämminverisen ravihevosen jalostusohjelmien muutoksista. Tuula Pihkala Suomenhevosliitosta avasi puolestaan suomenhevosen brändin taustoja ja tavoitteita. Mäenpään ja Pihkalan puheenvuorojen jälkeen hevosten suu- sekä hammashuollosta luennoivat hevosten hammashoidon erikoiseläinlääkärin tutkintoa suorittava eläinlääkäri Leena Karma ja Suomen Hippoksen asiantuntijaeläinlääkäri Susanna Mäki.
Susanna Mäki kuvasi omassa esityksessään hevosten terveystutkimuksen tilannetta sekä käytäntöjä. Mäki totesi, että yleisesti voidaan todeta, että tieto on lisännyt hevosihmisten ymmärrystä suunterveyden tutkimisen tärkeydestä sekä luonut oivalluksia varusteiden merkityksestä. Mäki painotti, että erityisesti varusteiden vähentäminen tai pehmeämmän kuolaimen kokeileminen voivat olla ratkaiseva tekijä hevosen ajo-ominaisuuksien parantumiseen, kokeilut tulee vain tehdä kotona turvallisissa olosuhteissa.
Leena Karman etäluennossa käytiin läpi nuorten hevosten hampaiden kehityksen vaiheita sekä sitä, mitä hampaiden huollossa tulee huomioida. Esityksessä nähtiin paljon kuvia sekä kuultiin konkreettisia esimerkkejä siitä, millaisia tuloksia nuoren hevosten suun säännöllisellä hoidolla on saatu aikaan.
Jokainen meistä voi vaikuttaa
Päivän vastuullisuusaiheet alkoivat Suomen Hippoksen viestintäpäällikön Saara Iivarin alustuksella tekojen merkityksestä vastuullisuudesta puhuttaessa.
“Jokainen meistä voi tehdä tekoja elinvoimaisuuden eteen: houkutella uuden ihmisen mukaan raveihin tai seuraavaan hevoskimppaan, pitää huolta yhteisömme lähestyttävyydestä, ja näyttää teoilla, miten hyvin hevosista pidetään huolta,” Saara Iivari latasi.
Konkreettisia tekoja tarvitaan kaikille tasoille. Yksi niistä on Laatutalliprojekti, josta kertomassa oli Varsinais-Suomen hevosjalostusliiton toiminnanjohtaja Virpi Ylitalo.
Suurin keskustelu vastuullisuudesta käytiin iltapäivän paneelikeskustelussa. Paneelikeskusteluun osallistuneet MMM kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio, hevoskasvattaja ja luomutuottaja Tiina Levander, hevoskasvattaja ja -omistaja sekä Qvidja Gårdin isäntä Ilkka Herlin ja Suomen Hippoksen johtaja Minna Mäenpää olivat kaikki samaa mieltä siitä, että yhtään keskustelua hevosalasta ei ole, jota vastuullisuus ei koskettaisi. Vastuullisuuden kriteereistä ei pidä tehdä liian vaikeita, vaan tekojen tulee tapahtua osana arkea.
”Vastuullisuus tulee ottaa tosissaan. Osoitetaan ihmisille hevosalan hyvyys sekä edelläkäynti niin meillä menee hyvin, mutta ei tehdä toteutuksesta liian vaikeaa”, Ilkka Herlin kiteytti.
”Uskotaan tulevaan. Ei jäädä miettimään vaan tehdään ja ostetaan niitä varsoja”, näihin Tiina Levanderin sanoihin päättyivät jalostuspäivät 2022.
Jalostuspäivistä kerättiin ideoita sekä palautetta etukäteen ja tuon saman linkin takaa voi edelleen antaa palautetta tapahtumaan liittyen.
Palautekysely 2022 – kiitos osallistumisesta!