Hyppää sisältöön

Tunnistuskausi on käynnissä – muistitko ilmoittaa varsan syntyneeksi?

Jos varsasi syntymä on ilmoittamatta Suomen Hippoksen rekisteriin, ilmoitus kannattaa tehdä mahdollisimman pian, mielellään viimeistään 30.9. Kuva Maisa Hyttinen

Varsojen tunnistuskausi on käynnissä. Alueellisten hevosjalostusliittojen tunnistamiseen koulutetut toimihenkilöt saavat listat tunnistettavista varsoista Hippokseen tehtyjen varsomisilmoitusten perusteella. Jos varsasi syntymä on vielä ilmoittamatta Suomen Hippoksen rekisteriin, tee ilmoitus mahdollisimman pian, viimeistään 30.9. 

Pääsääntöisesti tunnistajat ottavat yhteyttä varsojen omistajiin sopiakseen tunnistusajankohdasta, mutta kasvattaja voi myös itse olla yhteydessä alueensa hevosjalostusliittoon. Kiireellisissä tapauksissa (esim. varsa on muuttamassa ulkomaille) ole ajoissa yhteydessä tunnistajaan. Huomioithan, että myös passin myöntämiseen kuluu oma aikansa, joten on tärkeää olla yhteydessä lisäksi Suomen Hippokseen.

 

Koulutettu tunnistaja ja käsitelty varsa takaavat onnistuneen tunnistustapahtuman 

Päivittäin käsittelyyn tottunut varsa helpottaa tunnistustilannetta ja tekee siitä miellyttävämmän kaikille osapuolille. Tunnistettavan varsan tulee olla tottunut ihmisiin ja riimuun sekä myös puhdas ja kuiva, jotta sen väri ja merkit voidaan kirjata luotettavasti.  

Jos tunnistus ei onnistu sovittuna aikana, esimerkiksi varsan vaarallisen käytöksen vuoksi, tunnistaja voi kieltäytyä tunnistuksesta. Käsitelty varsa on tunnistajan työturvallisuuden kannalta välttämätön. Hevosjalostusliitolla on oikeus laskuttaa omistajaa tunnistuksen yrityksestä ja kilometrikuluista. Lisäksi varsinainen onnistunut tunnistus laskutetaan Ruokaviraston toimesta. 

Ohjeita tunnistustilanteeseen: www.hippos.fi/tunnistusinfo

Tunnistajan löydät: www.hevosjalostusliitot.fi

On hyvä muistaa, että avikilpailuoikeiden saamiseksi varsan syntymätodistus on lunastettava 31.12.2024 mennessä ja varsa on tunnistettava viimeistään 31.3.2025. Samaa aikataulua suositetaan kaikille roduille. Kuva Maisa Hyttinen

 

AD HOC -varsojen tunnistaminen 

AD HOC -tunnistus koskee tunnistamattomia varsoja, joita on hoidettu lääkkeillä, jotka aiheuttavat teurastuskiellon tai kuuden kuukauden varoajan. AD HOC -tunnistetun varsan tunnistuslomake tulee toimittaa Suomen Hippokseen 7 vuorokauden kuluessa lomakkeen päiväyksestä joko eläinlääkärin tai eläimen pitäjän toimesta. 

AD HOC -tunnistus ei korvaa hevosjalostusliiton tunnistajan tekemää kantakirjaan merkitsemisen tunnistusta. Varsa on tunnistettava uudelleen kantakirjaan merkitsemistä varten, mikäli AD HOC -tunnistuksessa ei ole riittäviä tietoja tunnistusasiakirjan myöntämiseen ei-rekisteröidylle hevoseläimelle. Lisätietoja AD HOC -varsan tunnistamisen jatkotoimenpiteistä löydät tunnistaminen -sivulta. 

Lukuvinkki aiheeseen liittyen: Emän jouhet talteen varsan tunnistamista varten

 

Rekisteröintiprosessi ja laskutus 

Kuvassa infograafi laskutuksen portaista
Kasvattaja tai omistaja: muista tarkistaa osoitetietosi Heppa-järjestelmässä, jotta passi hevospassi tai päätyy oikeaan osoitteeseen.

Rekisteröintiprosessi alkaa varsan syntymän ilmoittamisella. Mahdollisten kasvatustukien saamiseksi varsa on ilmoitettava syntyneeksi kasvattajasopimuksella 30.9. mennessä. Ilmoituksen voi tehdä helposti Oma Talli -järjestelmässä. Seuraava askel rekisteröintiprosessissa on syksyllä tapahtuva tunnistus, jonka jälkeen vuorossa on hevospassin myöntäminen. 

Varsojen tunnistamisesta ja hevospassien myöntämisestä vastaa Suomen Hippos yhteistyössä alueellisten hevosjalostusliittojen kanssa Ruokaviraston valtuuttamana. Ruokavirasto vastaa tunnistamisesta ja hevospassien myöntämisestä viranomaistehtävänä, joten laskutus kulkee Ruokaviraston kautta. Hevospassin laskutusprosessi etenee seuraavasti: 

  • Ruokavirasto laskuttaa hevosen tunnistamisesta ja rekisteröinnistä neljä kertaa vuodessa. 
  • Suomen Hippos laskuttaa kantakirjaan merkitsemiseen liittyvät kulut, kuten DNA-määrityksen, sekä mahdolliset lisäpalvelut, kuten yhteisomistus- tai tallinimimaksut. 

Hevospassi lähetetään passitoimittaja Granolta, kun rekisteröinti on valmis ja Hippoksen laskuttamat palvelut on maksettu. Ruokavirasto ei välttämättä ole vielä tässä vaiheessa laskuttanut rekisteröinnistä. 

Lisätietoja
Varsojen rekisteröinnistä vastaavat asiantuntijat löydät yhteystiedot sivulta.