Hyppää sisältöön

Tutustu Hevostalous lukuina 2023 -vuosijulkaisuun

kuvituskuva

Hippoksen Varsalivessä seurattiin Kara-tallin syntyneitä suomenhevosvarsoja. ”Suomenhevosen tilanne ei parane sillä, että varsoja ei synny. Kaikki kuusi tammaa on tarkoitus siementää tänäkin vuonna, ja näin innokkaille hevosenomistajille pysyy suomenhevosvarsoja tarjolla jatkossakin”, Kari-Markku Karjalainen kertoi. Kuva: Pirje Fager-Pintilä

Tuore Hevostalous lukuina 2023 -vuosijulkaisu avaa hevosalan tilastoja ja trendejä 

Hevosala tarjoaa elinkeinon, työtä ja harrastusmahdollisuuksia niin maaseudulla, kunnissa kuin kaupungeissa. Lisäksi hevosella on merkittävä rooli suomalaisten liikuttajana vapaa-ajassa ja urheilussa. Hevosen ja ihmisen välinen vuorovaikutus vahvistaa mm. tunne- ja työelämätaitoja, itsetuntoa ja elämänhallintaa. Hevonen tuo yhteiskuntaan luonnostaan yhdenvertaisuutta: se kohtaa ihmisen ikään, sukupuoleen, ihonväriin, uskontoon tai muuhun ominaisuuteen katsomatta.

Hevosala lukuina on tilastokatsaus edelliseen vuoteen. Se todentaa hevosurheilun myönteiset vaikutukset aluetalouteen myös hevostapahtumien kautta: Vuoden 2023 suurin hevostapahtuma oli Helsinki International Horse Show yli 50 000 kävijällään. Ratsastuksessa kilpailulupa lunastettiin 6 500 hevoselle ja ravikilpailuissa startanneita hevosia (sis. ponit) oli hiukan vajaa 6 000.

Hevosmäärät laskussa – poniraviurheilussa pientä kasvua
Kansallishevosemme suomenhevosen varsamäärä alitti vuonna 2023 kriittisenä pidetyn tuhannen syntyneen varsan rajan. Suomenhevosen turvaaminen kansallisrotuna on kirjattu hallitusohjelmaan, ja tämän varmistamiseksi suomenhevosyhdistykset ja Suomen Hippos ovat käynnistäneet suomenhevosen tulevaisuustyön, jossa haetaan konkreettisia toimenpiteitä kirjauksen todeksi elämiseksi.

Ravikilpailuissa kilpailleiden ponien määrä kasvoi hieman edellisvuodesta, samoin poniravipäivien määrä, jotka palasivat koronaa edeltävälle tasolle (32).

Tiesitkö muuten, että Suomessa syntyy yli 400 ponivarsaa vuosittain ja niistä puolet on shetlanninponeja?

Ratsastusterapia, koulutuspaikat ja pitopaikkarekisteri
Hevosta käytetään monipuolisesti ennaltaehkäisevässä ja kuntouttavassa toiminnassa. Kela korvasi vuonna 2023 ratsastusterapiaa osana vaikeasti vammautuneiden lääkinnällistä kuntoutusta lähes 2,3 miljoonalla eurolla.

Ensimmäistä kertaa tilastoitava ”Hevosalan perustutkintoon keväällä yhteishaussa hakeneet” -taulukko näyttää, että sekä aloituspaikat että ensisijaiset hakijat alalle ovat laskusuunnassa. Nyt alkava peruskoulun päättävien ikäluokkien pieneneminen ei tule parantamaan tilannetta.

Katsaukseen saatiin ensimmäistä kertaa lukuja myös pitopaikkarekisteristä seutukunnittain. Rekisteristä löytyi 11 520 pitopaikkaa 2.5.2023. Ilmoitusvelvollisuus koskee kaikkia hevosia ja poneja, yhdenkin hevoseläimen pitoa. Hevoseläimen pitopaikasta täytyy tehdä ilmoitus Ruokavirastolle. Ilmoitusvelvollisuus koskee kaikkia hevosia, poneja, aaseja ja seeproja sekä näiden risteytyksiä, ja myös yhden eläinyksilön pitoa.

Hevostalous lukuina -katsauksen ovat koostaneet yhdessä Suomen Hippos, Suomen Ratsastajainliitto, Luonnonvarakeskus ja Hippolis – Hevosalan osaamiskeskus ry.

Tutustu katsaukseen

Tutustu laajempaan versioon

Tutustu myös hevosalan vaikuttavuusanalyysiin