Hyppää sisältöön

Varsalive on avattu – parasta ruutuaikaa tarjolla suomenhevosvarsojen parissa

Vuonna 2022 ensimmäisen kerran julkaistu Varsalive keräsi pelkästään YouTubeen yli 15 000 katselukertaa. Tänä vuonna liveä seurataan Orimattilassa sijaitsevalta Kara-tallilta, jonne odotetaan kesän aikana syntyväksi yhteensä kuutta suomenhevosvarsaa. Kuva Pirje Fager-Pintilä

Suomen Hippoksen Varsalive avautui tänään keskiviikkona 15. toukokuuta. Ainutlaatuisessa livessä pääsee seuraamaan menestyskasvattaja Kari-Markku Karjalaisen varsallisten suomenhevosten ulkoilua viikon ajan.  

Kari-Markku Karjalainen on tunnettu suomenhevoskasvattaja, jonka tallilla panostetaan hevosten hyvinvointiin ja laadukkaaseen kasvatukseen. Tallille on tähän mennessä syntynyt jo kolme orivarsaa, ja yhden suomenhevostammoista odotetaan varsovan ihan näinä päivinä. Viime vuonna suomenhevosia syntyi alle tuhat, jota pidetään rodun elinvoimaisuudelle kriittisenä rajana. Karjalainen katsoo kuitenkin luottavaisena tulevaan.  

”Suomenhevosen tilanne ei parane sillä, että varsoja ei synny. Kaikki kuusi tammaa on tarkoitus siementää tänäkin vuonna, ja näin innokkaille hevosenomistajille pysyy suomenhevosvarsoja tarjolla jatkossakin”, Karjalainen kertoo.  

Suomessa kasvava tapa omistaa hevonen on ostaa osuus ravihevoskimpasta. Karjalaisen kasvatustoiminta painottuukin juoksijasuunnan suomenhevosiin. Miksi juuri suomenhevonen? 

”Mikäs muukaan sitten?” Karjalainen heittää ja jatkaa ”Ei lämminverisissä hevosissakaan mitään vikaa ole, mutta näiden kanssa elämä ei ole hetken huumaa ja suomenhevosesta riittää iloa sekä käyttöä moneen asiaan pitkäksi aikaa, vaikka sen mahdollisen raviuran jälkeenkin”, Karjalainen kiteyttää.  

Varsojen nimeäminen on yksi hevoskasvatuksen hauskoista puolista. Karjalaisen kasvatit voi tunnistaa Villi -etuliitteestä.  

”Meillä on tapana nimetä varsat tunnistamisen yhteydessä. Ensin katsotaan mitä hauskaa kesän aikana voi tapahtua ja mietitään nimiä sitten. Ehdotuksia saa tietysti antaa, takeita nimen käyttämisestä ei luvata”, Karjalainen naurahtaa.   

Villiloiri, Villiaira, Villihuuma, Villieläin, Villihymy, Villitsijä, Villiruno, Villivoima, Villimestari… Kaikki edellä mainitut sekä monta muuta Villi-etuliitteellä nimettyä hevosta löytyy jo, mutta vielä on arvoitus minkä nimisiä tänä kesänä Kari-Markku Karjalaiselle syntyneistä varsoista tulee.

Varsaliven tukena Suomen Hippos jakaa kanavissaan tulevan viikon aikana tietoa tamman ja varsan hyvinvointiin sekä varsan opettamiseen liittyen.  

Varsaliven löydät osoitteesta www.hippos.fi/varsalive  

Tutustu kimppaomistamiseen

 ——————————————————————————

SUOMENHEVONEN – SUOMEN KANSALLISHEVONEN 

  • Vuonna 2023 syntyi 980 suomenhevosta
  • Suomenhevosia jalostetaan neljälle eri suunnalle; juoksija, ratsu-, työ- ja pienhevonen.  
  • Suomessa hevoskasvatus pohjaa laajasti yksityishenkilöihin. Suomenhevoset ovat omistajilleen perheenjäseniä ja loistavia harrastusystäviä.  
  • Suomen hallitusohjelmaan on tehty kirjaus ”suomenhevosen asema kansallisrotuna turvataan”. 
  • Suomenhevosen tulevaisuusasiakirja luovutetaan valtioneuvostolle suomenhevosen päivänä 6.9.2024. 

Lisätietoa suomenhevosesta www.suomenhevonen.fi  

Suomen hallitusohjelmaan on tehty kirjaus ”suomenhevosen asema kansallisrotuna turvataan”. Konkreettisista toimenpide-ehdotuksista on tekeillä Suomenhevosen tulevaisuusasiakirja, joka luovutetaan päättäjille Suomenhevosen päivänä 6.9.2024. (kuva Annika Mäki)