Hyppää sisältöön

Varsojen tunnistuskausi käynnissä – Käsittelyyn tottuneen varsan kanssa tunnistustilanne sujuu turvallisesti ja miellyttävästi

Kuvassa tunnistaja tunnistaa varsaa, joka seisoo emän vierellä

Hevosjalostusliitot saavat listat tunnistettavista varsoista Hippokseen tehtyjen varsomisilmoitusten perusteella. Mikäli varsasi syntymä on ilmoittamatta Suomen Hippoksen rekisteriin, tee se mahdollisimman pian! Kuva Teija Soini

Varsojen tunnistuskausi on käynnissä. Hevosten ja varsojen tunnistamisesta vastaavat alueellisten hevosjalostusliittojen koulutetut toimihenkilöt. Koulutetun tunnistajan lisäksi tunnistustilanteen onnistumisen ja turvallisuuden takaa ihmisen kanssa toimimaan tottunut varsa.

Pääsääntöisesti tunnistajat ottavat yhteyttä varsojen omistajiin sopiakseen tunnistusajankohdasta. Kasvattaja voi kuitenkin myös itse olla yhteydessä alueensa hevosjalostusliittoon. Kiiretapauksissa (esim. varsa on muuttamassa ulkomaille) ole ajoissa yhteydessä tunnistajaan. Huomioi, että myös passin myöntämiseen menee oma aikansa eli yhteys kannattaa ottaa lisäksi Suomen Hippokseen.

Tunnistetavan varsan tulee olla ihmiseen ja riimuihin tottunut. Päivittäin käsitellyn varsan kanssa tunnistustilanne sujuu todennäköisesti kaikille osapuolille miellyttävästi. Käsitelty varsa on myös tunnistajan työturvallisuuden kannalta välttämätön. Mikäli tunnistus ei onnistu sovittuna aikana esim. varsan vaarallisen käytöksen takia, voi tunnistaja kieltäytyä tunnistuksesta. Varsan tulee myös olla puhdas ja kuiva, jotta väri ja merkit saadaan kirjattua luotettavasti ylös.

 

Rekisteröintiprosessi ja laskutus

Kasvattaja tai omistaja: tarkista osoitetietosi Heppa-järjestelmässä, jotta passi hevospassi tai päätyy oikeaan osoitteeseen.

Suomen Hippos vastaa Ruokaviraston valtuuttamana varsojen tunnistamisesta ja hevospassien myöntämisestä yhteistyössä alueellisten hevosjalostusliittojen kanssa. Ruokavirasto on kuitenkin tunnistamisesta ja hevospassien myöntämisestä vastaava toimivaltainen viranomainen, joten viranomaistehtäviin liittyvät laskutukset kulkevat Ruokaviraston kautta.

  •  Ruokavirasto laskuttaa hevosen tunnistamisen ja rekisteröinnin. Ruokavirasto lähettää laskut rekisteröinneistä kootusti neljä kertaa vuodessa.
  • Suomen Hippos laskuttaa kantakirjaan merkitsemiseen liittyvät kulut (DNA-määritys) sekä erikseen tilatut Hippoksen lisäpalveluista, joita voivat olla mm. mahdolliset yhteisomistus / tallinimimaksut (yhteisöt / yritykset / tallinimet).

Hevospassi lähetetään passien toimittaja Granolta, kun rekisteröinti on valmis, ja Hippoksen laskuttamat palvelut maksettu, vaikka Ruokavirasto ei olisi ennättänyt vielä laskuttaa rekisteröinnistä.

HUOM! Mikäli varsan tunnistus ei onnistu ensimmäisellä kerralla esim. varsan vaarallisen käytöksen takia, Hevosjalostusliitolla on oikeus laskuttaa omistajalta tunnistuksen yrittämisen kulut ja kilometrikulut. Lisäksi varsinainen onnistunut tunnistus laskutetaan Ruokavirastosta.

Muistathan ad hoc varsojen tunnistamisesta:
Ad hoc tunnistus koskee tunnistamattomia varsoja, joita on jouduttu hoitamaan teurastuskiellon tai kuuden kuukauden varoajan aiheuttavalla lääkevalmisteella. Ad hoc tunnistetun varsan tunnistuslomake tulee joko eläinlääkärin tai eläimen pitäjän toimesta toimittaa Suomen Hippokseen 7. vuorokauden kuluessa lomakkeen päiväyksestä. Varsan AD HOC tunnistus ei korvaa hevosjalostusliiton tunnistajan tekemää kantakirjaan merkitsemisen tunnistusta. AD HOC varsa täytyy tunnistaa uudelleen kantakirjaan merkitsemistä varten tai mikäli AD HOC – tunnistuksessa ei ole riittävät tiedot tunnistusasiakirjan myöntämiseen ei-rekisteröidylle hevoseläimelle. Lisätietoja ad hoc varsan tunnistamisen jatkotoimenpiteistä rekisteröintiin liittyen löydät Hippoksen sivuilta: tunnistaminen

 

Tunnistajan löydät www.hevosjalostusliitot.fi

Ohjeita tunnistustilanteeseen www.hippos.fi/tunnistusinfo

Lue myös: Emän jouhet talteen varsan tunnistamista varten