Hyppää sisältöön

Newforestinponi

Newforestinponi

Newforestinponi on alkuperältään englantilainen ponirotu, jonka jalostustoiminnassa noudatetaan rodun alkuperäkantakirjan, The New Forest Pony Breeding and Cattle Society:n (NFPB&CS), jalostusohjelman vaatimuksia. Yhdistys on perustettu vuonna 1891. Ponirotu on kotoisin etelä-Englannista New Forestin alueelta, joka sijaitsee Hampshiren kreivikunnassa. Nykyisin newforesteja kasvatetaan lähes kaikkialla Euroopassa, mutta myös Kanadassa ja Australiassa. Vankkajalkaisena, isona ja helposti käsiteltävänä ponina se soveltuu niin lasten kuin aikuistenkin ratsuksi. Vuodesta 1930 lähtien New Forestin luonnonsuojelualueelle on päästetty ainoastaan newforestinponioriita astumaan alueella vapaana laiduntavia newforest-tammoja. Kantakirja on suljettu vuonna 1990. Suomeen ensimmäiset newforestinponit tulivat vuonna 1964. Newforestinponien alkuperäkantakirjan jalostusohjelma pitää sisällään rodun alkuperämaa Iso-Britannian sekä maat, jotka on hyväksytty virallisiksi tytärkantakirjoiksi.

Suomen Hippoksen ylläpitämän newforestinponin jalostusohjelma on sisällyttänyt omaan jalostusohjelmaansa NFPB&CS:n vahvistamat periaatteet, jotka on määritelty NFPB&CS jalostusohjelmassa. NFPB&CS jalostusohjelman muutokset päivitetään Hippoksen ylläpitämään jalostusohjelmaan. Muutokset vahvistetaan Ratsu- ja ponivaliokunnassa.

  • Jalostustavoite

    Newforestinponijalostuksen tavoitteena on edistää rodun jalostusta ja parantaa ponien suorituskykyä ja laatua. Tavoitteena on tuottaa rodun alkuperämaan rotumääritelmän ja polveutumisvaatimukset täyttäviä, ratsastusurheilun eri lajeihin sekä valjakkoajoon soveltuvia puhdasrotuisia poneja. Niiden tulee olla helposti käsiteltäviä, hyväluonteisia, terveitä, hyvärakenteisia ja sekä lasten että aikuisten käyttöön soveltuvia. Erityistä huomiota tulee kiinnittää alkuperäisen newforestponityypin säilyttämiseen.

    Rotumääritelmä

    Tyyppi            

    Newforestinponi on vankkarakenteinen, ratsutyyppinen ja sillä on selkeä ponileima. Isommat ponit kykenevät kantamaan aikuista, vaikka ovatkin riittävän kapeita, jotta lapsi kykenee ratsastamaan niillä. Pienet ponit ovat yleensä kevytrakenteisempia ja jalompia kuin isot.

    Säkäkorkeus  

    Enimmäissäkäkorkeus on 148 cm. Alarajaa ei ole, mutta newforestinponit ovat harvoin alle 120 cm. Yli 148 cm säkäkorkeudeltaan oleva poni siirretään kantakirjan pääosastossa luokkaan X. Myöskään kyseisen ponin jälkeläisiä, jotka on siitetty sen jälkeen, kun poni on virallisesti mitattu ylikorkeaksi, ei voida merkitä koskaan pääosaston perusluokkaan tai jalostusluokkaan. Poni voidaan määrätä mitattavaksi jalostusarvostelutilaisuuden arvostelulautakunnan tai Ratsu- ja ponivaliokunnan toimesta missä tahansa elämän vaiheessa, mikäli on epäilys, että poni on ylikorkea. Tällöin omistaja vastaa mittauksen kustannuksista. Mikäli omistaja kieltäytyy mittaamasta ponia, siirretään poni kantakirjan pääosaston luokkaan X. Ylikorkeaksi mitatun ponin omistaja voi teettää omaan lukuunsa yhden tarkistusmittauksen halutessaan. Kaksi kertaa ylikorkeaksi mitattu poni siirretään kantakirjan pääosaston luokkaan X.

    Väri

    Newforestinponi voi olla perusväriltään musta, ruunikko, tai rautias. Lisäksi poni voi olla päistärikkö, kimo, tai voikko. Muita diluutiovärejä tai kirjavuutta ilmentäviä geenejä ei tavata rodussa. Poni merkitään myös kantakirjan pääosaston luokkaan X, mikäli poni on perimältään homotsygootti voikko (BEC, kantaa kahta voikko-alleelia Ccr). Värigeentestaamisen kustannuksista vastaa ponin omistaja, mikäli on tarvetta selvittää ilmiasun aiheuttavat alleelit geenitestin avulla.

    Valkoiset merkit

    Valkoiset merkit ovat sallittuja ainoastaan päässä ja jaloissa. Ponia ei voida merkitä kantakirjan pääosaston perusluokkaan tai jalostusluokkaan, jos sillä on valkoista karvaa tai jouhia vaaleanpunaisella iholla pään takana tai kintereen ja polvien yläpuolella, paitsi jos ne ovat arpia.

    Kuva 1 vasemmalla: Etujaloissa merkittynä rajat, joiden ylle valkoiset merkit eivät saa yltää

    Rakenne        

    Ponilla tulee olla hyvin kaulaan liittynyt ponimainen pää. Pään ja kaulan liittymä saa olla rotutyypillisesti paksu. Lapa on pitkä ja viisto. Runko on syvä, takaosa voimakas.

    Jalat ja kaviot

    Jalkojen tulee olla suorat ja hyväasentoiset, luuston vahva, kavioiden hyvälaatuiset, kovat ja pyöreät.

    Liikkeet          

    Irtonaiset, tarmokkaat ja suorat, ei liioitellut liikkeet.

  • Newforestinponien kantakirjaan merkitään Suomessa syntyneet varsat, jotka polveutuvat rodun alkuperämaan hyväksymään kantakirjaan merkityistä puhdasrotuisista newforestinponeista.  Toisessa EU-maassa kantakirjaan merkityt ja NFPB&CS:n (New Forest Pony Breeding and Cattle Society) hyväksymistä kantakirjoista polveutuvat tuontiponit merkitään kantakirjan siihen luokkaan, jonka vaatimukset ne täyttävät ja joka vastaa samaa luokkaa, johon ne on syntymä- ja/tai tuontimaassaan merkitty.

    Newforestinponien kantakirja koostuu yhdestä pääosastosta, joka jakautuu kolmeen luokkaan: Pääosaston perusluokka, jalostusarvosteltujen luokka ja lisäksi luokka X. Kantakirjan luokkaan X merkityt ponit eivät voi nousta ylempiin kantakirjan luokkiin. Kantakirjaluokasta tulee merkintä ponin alkuperäiseen passiin. Jalostusarvosteluun osallistuvat oriit on merkittävä mikrosirulla, ellei niitä ole merkitty mikrosirulla kantakirjaan merkitsemisen yhteydessä.

    Kantakirjaan merkitseminen

    Kantakirjaan voidaan hakemuksesta merkitä varsa

    • Joka polveutuu suomalaisen newforestinponin kantakirjan tai toisen alkuperämaan hyväksymään kantakirjan pääosastoon merkityistä vanhemmista
    • jonka isäoriilla on ollut orilisenssi astutusvuonna
    • jonka syntymä on ilmoitettu ja jonka kasvattaja on sitoutunut kantakirjan sääntöihin varsomisilmoituksessa
    • jonka syntymätodistus on lunastettu
    • joka on tunnistettu kantakirjan sääntöjen mukaisesti emänsä vierellä
    • jonka polveutuminen on varmistettu
    • jolle on annettu hyväksytty nimiehdotus

    Orilisenssin voi oriin omistaja, varsan kasvattaja tai varsan omistaja lunastaa jälkikäteen korotettuun hintaan, mikäli lisenssiä ei ole ollut voimassa astutusvuonna.

    Pääosasto jakaantuu kolmeen luokkaan: Perusluokka, jalostusarvosteltujen luokka ja luokka X.

    Perusluokka

    Tullakseen merkityksi kantakirjaan pääosaston perusluokkaan, ponin

    • tulee polveutua suomalaisen newforestinponin kantakirjan, tai toisen alkuperämaan hyväksymän kantakirjan
      • jalostusluokkaan merkitystä isäoriista, sekä
      • pääosaston perusluokkaan tai jalostusarvosteltujen luokkaan merkitystä emätammasta
    • polveutumisen tulee olla varmistettu

    Luokka X

    Kantakirjan luokkaan X merkitään puhdasrotuiset ponit, joiden polveutuminen on varmistettu dna-testillä, mutta jotka eivät ole rotumääritelmän mukaisia, tai täytä perusluokkaan tai jalostusarvosteltujen luokkaan asetettuja vaatimuksia

    • newforestponien kantakirjan luokkaan X merkityistä vanhemmista polveutuvat ponit
    • ponit, jotka kantavat kahta alleelia voikkogeeniä CCR (BEC)
    • ponit, jotka kantavat myotoniaan liitettyä geenivirhettä
      • ponit, joiden vähintään toinen vanhempi polveutuu Kantje’s Ronaldosta ja vanhemmilta puuttuu myotoniatulos myo: n/n
      • vanhemmista jompikumpi tai molemmat ovat geenivirheen kantajia varsan rekisteröintihetkellä
    • ponit, joilla on ei-sallittuja valkoisia merkkejä
    • ponit, jotka on mitattu säkäkorkeudeltaan yli 148,0 cm
    • ponit, joiden isäoritta ei ole merkitty jalostusarvosteltujen luokkaan astutushetkellä

    Luokkaan X merkittyjä yksilöitä ja niiden jälkeläisiä ei voi merkitä kantakirjan perusluokkaan tai jalostusarvosteltujen luokkaan. Ponin kuuluminen luokkaan X merkitään Heppa-tietokantaan, sekä jalostustodistukseen.

    Jalostusarvosteltujen luokka

    Jalostusarvosteltujen luokkaan merkitään vähintään 2-vuotiaat oriit ja vähintään 4-vuotiaat tammat, jotka on merkitty newforestinponien kantakirjan pääosaston perusluokkaan tai ulkomaisessa kantakirjassa jalostusarvosteltujen luokkaan, sekä täyttävät seuraavat vaatimukset:

    • isäori on merkitty jalostusarvosteltujen luokkaan astutushetkellä
    • emätamma on merkitty perusluokkaan tai jalostusluokkaan
    • säkäkorkeus enintään 148 cm
    • yksilö on palkittu I, II, tai III-palkinnolla oriiden tai tammojen jalostusarvostelussa kohdan mukaisesti, tai sillä on hyväksytty ulkomainen jalostusarvostelutulos
    • Ori on hyväksytty eläinlääkärintarkastuksessa
    • Ori on geenitestattu PSSM1: n/n
    • Ori tai tamma on geenitestattu myotonia: n/n seuraavin ehdoin: Myotoniatestitulos n/n edellytetään aina oriilta tai tammalta, joka on Kantje’s Ronaldon sukulainen alenevassa polvessa, tai mikäli on syytä epäillä, että ori tai tamma mahdollisesti kantaa myotonia-geenivirhettä.

    Siirtyminen perusluokasta jalostusarvosteltujen luokkaan

    Kaikki Suomessa syntyneet puhdasrotuiset kantakirjan perusluokkaan merkityt varsat, joiden polveutuminen on varmistettu dna-testillä ja maahantuodut perusluokkaan merkityt ponit, joita ei ole jalostusarvosteltu, voidaan siirtää kantakirjan jalostusarvosteltujen luokkaan jalostusarvostelun perusteella sen mukaan, miten se täyttää luokkaan asetetut vaatimukset.

    Perusluokkaan jäävät seuraavat yksilöt:

    • yksilöt, joita ei ole esitetty jalostusarvostelussa
    • yksilöt, jotka on esitetty jalostusarvostelussa, mutta jotka eivät ole saavuttaneet jalostusarvosteltujen luokkaan asetettuja vähimmäisvaatimuksia
  • Oriille tehdään eläinlääkärin toimesta terveystarkastus ponioripäivillä. Tamma- ja varsanäyttelyissä terveydentilan tarkastaa Hippoksen auktorisoima toimihenkilö. Mikäli on syytä epäillä, että ponilla on jokin terveydellinen ongelma, voidaan poni määrätä lisätutkimuksiin. Tutkimuksista aiheutuvista kustannuksista vastaa ponin omistaja. Ponioripäivillä jatkotutkimuksiin ponin voi määrätä orilautakunta ja tamma- ja varsanäyttelyissä tamma- ja varsalautakunta. Muissa tapauksissa päätöksen tekee ratsu- ja ponivaliokunta. Ponin jalostusarvostelutulos vahvistetaan vasta, kun on saatu riittävän kattava selvitys ponin terveydentilasta. Ori tai tamma voidaan siirtää perusluokkaan Ratsu- ja ponivaliokunnan päätöksellä missä tahansa elämän vaiheessa, mikäli sillä ilmenee jokin merkittävä jalostusta haittaava vika.

    Tamma- ja varsanäyttelyissä, sekä ponioripäivillä poneille suoritetaan kliininen yleistarkastus, jonka tavoitteena on varmistaa, että ponilla ei ole sellaista fyysistä, psyykkistä tai perinnöllistä vikaa, joka estää jalostusarvosteluun osallistumisen tai jalostusarvosteltujen luokkaan merkitsemisen. Jalostusarvosteltaville oriille suoritetaan tarkempi terveydentilan tarkastus. Lautakunnan päätöksellä tavanomaisesta poikkeava löydös voi edellyttää lisätutkimuksia tai voi aiheuttaa arvostelutuloksen hylkäämisen tai osallistumisoikeuden epäämisen löydöksen vakavuusasteen mukaan.

    Oriin terveystarkastuksessa ori tarkastetaan seuraavien ominaisuuksien osalta:

    1. A) Ori on kliinisesti terve, eikä ilmennä tarttuvien tautien oireita.
    2. B) Oriilla ei todeta viitteitä seuraavista vioista: Kinnerpatti, kaihi, epämuodostuneet sukuelimet (myös kiertyneet kivekset), sädeluuontuma, yli ½ hampaan mittainen yläpurenta, kehärengas, kavioruston luutuma, kukkopatti, patellan luksaatio tai subluksaatio, rohiseva hengitys, hinkukurkku, shivering, kesäihottuma, sarkoidit, nivustyrä, napatyrä.
    3. C) Ori ei ilmennä puhkurioireita.
    4. D) Ori liikkuu puhtaasti.
    5. E) Ori on rakenteeltaan ja liikemekaniikaltaan normaali.
    • Poikkeavuudet kivesten koossa voidaan hyväksyä nuorilla oriilla ja ori voidaan merkitä jalostusarvosteltujen luokkaan vuodeksi. Tällöin oriin kivekset tulee tarkastaa vuoden päästä ja kivesten tulee olla uusintatarkastuksessa normaalit.
    • Kaksivuotiaalle oriille, jolla on todettu kiveskiertymä, ei voida merkitä jalostusarvosteltujen luokkaan. Ori saa kuitenkin tulla uusintatarkastukseen uudelleen kolmevuotiaana. Kolmevuotiaalla tai vanhemmalla oriilla kiveskiertymä estää oriin jalostusarvosteltujen luokkaan merkitsemisen.
    • Etuhampaiden purupinnan tulee olla kosketuksissa vähintään puolen hampaan matkalta hevosen pään ollessa normaaliasennossa.

    Mikäli tamman tai oriin terveydentilan tarkastuksessa ilmenee jalostusarvosteluun tai jalostuskäyttöön vaikuttava muu vika, päättää arvostelulautakunta jatkotoimenpiteistä. Omistajalla on velvollisuus ilmoittaa tiedossa olevat jalostusarvosteluun tai jalostuskäyttöön vaikuttavat terveysongelmat ja käytöshäiriöt ilmoittautumisen yhteydessä.

    Oriin kliinisen tutkimuksen arvosteluasteikko:

    e.h = Normaali, 1 = lievä, 2= kohtuullinen, 3 = huomattava muutos

    Kohtuullinen tai huomattava muutos edellyttää lisätutkimuksia, tai voi aiheuttaa oriin arvostelun hylkäämisen vakavuusasteen mukaan.

    Geenitestit, PSSM1, Myotonia

    Geenitestauksen tuloksista tulee merkintä hevosen jalostustodistukseen, sekä heppa -tietokantaan.

    Newforestinponien populaatiossa esiintyy polysakkaridien kertymäsairautta (Polysacchaide Storage Myophaty, PSSM1), minkä vuoksi geenitesti kyseisen mutaation vuoksi on oriilla pakollinen. Kaikki jalostusluokkaan merkittävät oriit tulee testata PSSM1:n osalta. Poikkeuksena yksilöt, joiden molemmat vanhemmat on testattu vapaiksi geenivirheestä (n/n). Mikäli jalostusarvosteltavaa oritta ei ole testattu aiemmin, tulee se testata ennen yleisen jalostukseenkäyttöoikeuden myöntämistä. Tammojen geenitestaaminen PSSM1 varalta ei ole pakollista, mutta suositeltavaa. Tammat on mahdollista testata jalostusarvostelun yhteydessä.

    Kantje’s Ronaldon sukulinjaa alenevassa polvessa edustavat jalostuskäytössä olevat oriit ja tammat tulee testata Myotonian varalta vapaiksi geenivirheestä (Myotonia: n/n) ennen jalostusluokkaan merkitsemistä. Poikkeuksena yksilöt, joiden molemmat vanhemmat on testattu vapaiksi geenivirheestä (n/n).

    Lisätietoa geenitesteistä

  • Golden Wonder-sukulinja

    Joulukuun 31. päivänä 2012 päättyi Golden Wonder –siirtymäkausi.
    Ponit, joilla on perimmässään 6,25 % Golden Wonder -verta, eivät ole vuoden 2013 alusta
    olleet hyväksyttäviä newforestponien pääkantakirjaan. Kyseiset ponit ja niiden jälkeläiset (vaikka
    jälkeläisten GW-prosentti olisi pienempi kuin 6,25 %) merkitään ratsuponikantakirjaan.
    Newforestponeja, joiden perimässä on GW-verta, voidaan käyttää suomalaisen ratsuponin
    jalostuksessa mikäli ne täyttävät ratsuponikantakirjan muut vatimukset.

    Golden Wonder –ponin tausta

    Englannissa 1966 nimellä Furzey Lodge Golden Wonder syntynyt ori vietiin Hollantiin vuonna 1968, jossa ori hyväksyttiin jalostukseen. Ennen hyväksymistä ori oli kuitenkin vaihtunut, eikä
    jalostusoriiksi päätynyt Golden Wonder –niminen poni ollut perimältään alkuperäinen
    puhdasrotuinen newforestinponi. Ori oli suosittu jalostusori 60-luvulla sekä 70-luvun alussa aina
    vuoteen 1974 asti, jolloin ori menehtyi äkillisesti. Oriin periyttämä tyyppi ei ollut newforestponille
    tyypillinen ja myöhemmin verikokein todistettiin, että ori ei voinut polveutua puhtaista
    newforestinponeista.