Hyppää sisältöön

Ratsujen ja ponien jälkeläisarvostelu

Lämminveriset ratsuhevoset, ratsuponit, rotuponit, islanninhevoset ja vuonohevoset

Jälkeläisarvostelun tekee Suomen Hippos ry:n ratsu- ja ponivaliokunta.  Jälkeläisarvostelun perusteella jalostusarvosteltu ori tai tamma voidaan palkita arvokirjaimella B, AB, A ja Valio. Ratsu- ja ponivaliokunnalla on oikeus tehdä poikkeuspäätös jälkeläisarvokirjaimen myöntämisen suhteen, mikäli yksilö täyttää muilta ominaisuuksiltaan asetetut vaatimukset, vaikka jälkeläisarvostelussa jokin osa-alue ei täyttyisi.

Jälkeläisarvokirjaimet B (vain oriit ja gotlanninruss), AB, A ja Valio haetaan Heppa-järjestelmän näyttelykalenterin kautta ilmoittamalla tamma/ori mukaan jälkeläisarvosteluun 31.1. mennessä. Käyttäjän tulee olla kirjautuneena järjestelmään.

  1. Hae oikea tamma/ori nimen tai rekisterinumeron perusteella.
  2. Kirjoita kommenttikenttään haettava arvokirjain.
  3. Mikäli palkitsemisperusteena käytetään kilpailutuloksia ja/tai ulkomaisia näyttelytuloksia, laita linkit kommenttikenttään tai toimita sanna.uotila@hippos.fi 31.1.2025 mennessä.
  4. Tallenna.

Huomioitavaa arvokirjaimiin oikeuttavissa tuloksissa 

  • Tammojen arvokirjain B myönnetään vaatimusten täyttyessä automaattisesti (pl. gotlanninruss), muita arvokirjaimia tulee anoa kirjallisesti Suomen Hippos ry:ltä.
    • Ori/tamma voidaan palkita vuosittain yhdellä arvokirjaimella.
    • Oriille/tammalle myönnetään korkein arvokirjain, johon sen tulokset hakemuksen perusteella oikeuttavat.
    • Ori/tamma voidaan palkita myös kuolemansa jälkeen.
  • Jälkeläisen tuloksista paras arvostelutulos otetaan huomioon seuraavassa järjestyksessä: I, II, III, hyväksytty
  • Islanninhevosilla otetaan ensisijaisesti huomioon paras kokonaisarvostelutulos ja toissijaisesti rakennearvostelutulos tai nuoren hevosen arvostelutulos.
  • Mikäli jälkeläisen jalostusarvostelutulos on hylätty terveystulosten perusteella tai siksi, että yksilö ei ole rotumääritelmän mukainen, jää tämä tulos voimaan ja otetaan huomioon jälkeläisarvostelussa.
  • Mikäli jälkeläisen jalostusarvostelutulos on “keskeytetty” tai “ei palkittu”, otetaan huomioon sen paras tulos 1-3 -vuotiaiden nuorten hevosten/ponien arvosteluista.
  • Jälkeläisten ulkomaisten tulosten huomioimiseksi niistä tulee esittää virallinen todistus.
    • tammalla tulee olla palkittu arvokirjainta AB varten 2 jälkeläistä, arvokirjainta A varten 3 ja VALIOn arvokirjainta varten 5  jälkeläistä myös Suomessa.
    • oriilla tulee olla palkittu arvokirjainta B varten 3, arvokirjainta AB varten 6, arvokirjainta A varten 12 ja VALIOn arvokirjainta varten 20 jälkeläistä myös Suomessa.
  • Ori/tamma voidaan jättää palkitsematta Ratsu- ja ponivaliokunnan päätöksellä, jos se periyttää selvästi jotain hevosen tai sen jälkeläisten terveyden tai hyvinvoinnin vaarantavaa vikaa.
  • Mikäli jälkeläisten laatu antaa aihetta, voidaan ori siirtää jalostusluokasta perusluokkaan.

Gotlanninruss: oriiden ja tammojen jälkeläisarvostelu

Gotlanninrussien jälkeläisarvostelun tekee Suomen Hippos ry:n ratsu- ja ponivaliokunta. Ulkomaisia jälkeläistuloksia voidaan käyttää osana jalostusarvostelua. Jälkeläisarvostelun perusteella ori voidaan palkita arvokirjaimella C, B, A, Elit tai SUPERELIT ja tamma voidaan palkita arvokirjaimella B, A, ELIT tai SUPERELIT. Tammojen jälkeläisarvostelu tehdään vuosittain ratsu- ja ponivaliokunnan vuoden ensimmäisessä kokouksessa. Oriiden jälkeläisarvostelu tehdään General Mönstring- tilaisuuden yhteydessä. Jälkeläisarvostelua varten ponista tulee toimittaa jälkeläisarvokirjainhakemus määräaikana ennen vuoden ensimmäistä Ratsu- ja ponivaliokunnan kokousta.

  • Gotlanninrusseilla noudatetaan alkuperämaan (Ruotsi) palkitsemiskäytäntöjä, jotka löytyvät tämän sivun alaosasta.
  • Palkittavan oriin arvosteltujen jälkeläisten keskiarvon tulee yltää vähintään koko populaation keskitasoon arvosteltujen eläinten osalta viiden edellisvuoden aikajaksolla tarkasteltuna. Tällöin huomioidaan arvosteltujen jälkeläisten lukumäärän ja koko jälkeläismäärän suhde. Vähimmäisvaatimuksena oriin palkitsemiselle jälkeläistulostensa perusteella on: 

    Arvokirjaimella B, jos 5 sen vähintään 1-vuotiasta jälkeläistä on Suomen Hippos ry:n arvostelutilaisuuksissa saavuttanut I tai II palkinnon.

    Arvokirjaimella AB, jos 10 sen vähintään 1-vuotiasta jälkeläistä on esitetty jalostusohjelman mukaisissa arvostelutilaisuuksissa ja lisäksi yksi kohdista 1-4 täyttyy:

    1. Kaikki rodut: 10 jälkeläistä on Suomen Hippos ry:n arvostelutilaisuuksissa saavuttanut I tai II palkinnon tai sijoittunut Laatuarvostelussa tai Laatuponikilpailussa (islanninhevosilla jälkeläisistä vähintään 5 tulee olla kokonaisarvosteltu)
    2. Kaikki rodut: 10 arvostellusta jälkeläisestä 3 on jalostusarvosteltuja oriita tai I palkinnolla jalostusarvosteltuja tammoja
    3. SRP/FWB: 10 jälkeläistä on saavuttanut kukin kolme sijoitusta kansallisissa ratsastuskilpailuissa
    4. Islanninhevosoriin kyseessä ollessa kymmenellä jälkeläisellä kullakin on kolme vähintään 5,5 pisteen suoritusta WorldRanking kilpailun normaaliluokan karsinnassa tai 3 on saavuttanut vähintään 7,75 pistettä kokonaisarvostelussa.

    Arvokirjaimella A, jos 20 sen vähintään 1-vuotiasta jälkeläistä on esitetty jalostusohjelman mukaisissa arvostelutilaisuuksissa ja lisäksi yksi kohdista 1-3 täyttyy:

    1. Kaikki rodut: 20 sen jälkeläisistä on Suomen Hippos ry:n tilaisuuksissa saavuttanut I tai II palkinnon tai sijoittunut Laatuarvostelussa tai Laatuponikilpailussa (islanninhevosilla näistä vähintään 10 tulee olla kokonaisarvosteltu) JA jälkeläisistä 3 on joko jalostusarvosteltuja oriita tai I palkinnolla jalostusarvosteltuja tammoja
    2. FWB/SRP: 20 jälkeläisestä kullakin kolme sijoitusta kansallisissa kilpailuissa ja vähintään kohta 1 tai 2 täyttyy:
      1) 5:llä jälkeläisellä on kullakin vähintään viisi sijoitusta kansallisissa kilpailuissa
      2) jälkeläisistä 3 on joko jalostusarvosteltuja oriita tai I palkinnolla jalostusarvosteltuja tammoja
    3. islanninhevosoriin kyseessä ollessa vähintään yksi kohdista 1-3 täyttyy:
      1) kahdelle jälkeläiselle on myönnetty vähintään 2*-suoritusluokkamerkki
      2) viidellä jälkeläisellä on kullakin viisi vähintään 5,5 pisteen suoritusta WorldRanking kilpailun normaaliluokan karsinnassa
      3) 20 jälkeläisellä kullakin on kolme vähintään 5,5 pisteen suoritusta WorldRanking-kilpailun normaaliluokan karsinnassa.

    VALIOn arvo: Rotuyhdistyksen anomuksesta jälkeläisarvokirjaimella A-palkittu ori voidaan siirtää valioluokkaan, jos arvostelluista jälkeläisistä viisi on joko jalostusarvostelussa palkittua oritta tai jalostusarvostelussa I palkinnolla palkittua tammaa (islanninhevosoriin jälkeläisistä viiden täytyy olla saavuttanut vähintään 8 pistettä kokonaisarvostelussa) ja lisäksi jokin vaatimuksista 1-3 täyttyy:

    1. Kaikki rodut :20 sen jälkeläisistä on Suomen Hippos ry:n tilaisuuksissa saavuttanut I tai II palkinnon, tai sijoittunut Laatuarvostelussa tai Laatuponikilpailussa
    2. FWB/SRP: 20 sen jälkeläisistä kukin on saavuttanut kolme sijoitusta kansallisissa kilpailuissa ja jälkeläisistä 5:llä on kullakin vähintään viisi sijoitusta kansallisissa kilpailuissa.
    3. Islanninhevosoriin jälkeläisistä viidellä on vähintään suoritusluokkatasoa 2* vastaavat kilpailutulokset
  • Palkittavan tamman jälkeläisten näyttelytulosten keskiarvon tulee yltää vähintään koko populaation keskitasoon arvosteltujen yksilöiden osalta viiden edellisvuoden aikajaksolla tarkasteltuna. Mukaan lasketaan vähintään 1-vuotiaiden jälkeläisten tulokset. Vähimmäisvaatimuksena tamman palkitsemiselle jälkeläistulostensa perusteella on: 

    Arvokirjaimella B, jos yksi sen jälkeläinen on palkittu Suomen Hippos ry:n järjestämässä tilaisuudessa vähintään II palkinnolla. Islanninhevosilla arvokirjaimeen B ei vaadita kokonaisarvosteltuja jälkeläisiä. 

    Arvokirjaimella AB, jos 3 sen jälkeläistä on palkittu palkitsemistilaisuuksissa ja vähintään yksi kohdista 1-4 täyttyy: 

    1. Kaikki rodut: Esitetyistä jälkeläisistä 3 on saavuttanut I tai II -palkinnon (islanninhevosilla näistä yhden tulee olla kokonaisarvosteltu)
    2. Kaikki rodut: 1 on jalostusarvosteltu ori tai I palkinnolla jalostusarvosteltu tamma
    3. FWB/SRP: 2:lla on kolme sijoitusta kullakin kansallisissa ratsastuskilpailuissa
    4. Islanninhevoset: Kahdella on kullakin kolme vähintään 5,5 pisteen suoritusta WorldRanking kilpailun normaaliluokan karsinnassa. 

    Arvokirjaimella A, jos 5 sen jälkeläistä on palkittu palkitsemistilaisuuksissa ja vähintään yksi kohdista 1-5 täyttyy:  

    1. Kaikki rodut: Esitetyistä jälkeläisistä 5 on saavuttanut I tai II -palkinnon (islanninhevosilla näistä yhden jälkeläisistä tulee olla kokonaisarvosteltu)
    2. Kaikki rodut: Yhden tulee olla jalostusarvosteltu ori tai I palkinnolla jalostusarvosteltu tamma
    3. Kaikki rodut: yhdellä on oltava tason 2* suoritusluokkamerkintä
    4. FWB/SRP: 3:lla tulee olla kolme sijoitusta kullakin kansallisissa ratsastuskilpailuissa
    5. Islanninhevoset: Kolmella on kullakin kolme vähintään 5,5 pisteen suoritusta WorldRanking kilpailun normaaliluokan karsinnassa 

    VALIOn arvo: jälkeläisarvokirjaimella A palkittu tamma voidaan siirtää valioluokkaan, jos jokin kohdista 1-3 täyttyy tai islanninhevosilla kohta 4 täyttyy. 

    1. Kaikki rodut (pl islanninhevoset): Jälkeläisistä 3 on jalostusarvostelussa palkittuja oriita tai I palkinnolla jalostusarvosteltuja tammoja  
    2. FWB: Sillä on 3 vähintään kolmesti kansallisten ratsastuskilpailujen vaativissa luokissa sijoittunutta jälkeläistä 
    3. SRP: Sillä on 3 vähintään kolmesti FEI Ponien henkilökohtaisessa tai joukkueohjelmassa kansallisella tasolla tai sitä vaativimmissa luokissa sijoittunutta jälkeläistä 
    4. Islanninhevosilla jälkeläisistä kolmella on kullakin vähintään suoritusluokkatasoa 2* vastaavat kilpailutulokset tai jälkeläisistä kolme on palkittu kokonaisarvostelussa vähintään I-palkinnolla. 
  • Jälkeläisarvosteluun osallistuakseen tamman tulee olla:

    • Merkitty Suomessa vähintään gotlanninrussponien jalostusluokkaan G
    • Synnyttänyt viisi elävää varsaa
    • Arvostelussa huomioidaan tamman jälkeläiset, jotka on merkitty gotlanninrussponin kantakirjaan pääosaston luokkaan 1.
    • Tamman jälkeläisistä vähintään kolmella tulee olla jälkeläispisteisiin oikeuttavia tuloksia Suomesta

    Vähimmäisvaatimuksena tamman palkitsemiselle jälkeläistulostensa perusteella on:

    Arvokirjaimella B = (Avelsvärdeklass B)

    Tammalla on vähintään 50 jälkeläispistettä. Vähintään 4 jälkeläistä on rekisteröity gotlanninrussien kantakirjan pääosaston luokkaan 1.

    Arvokirjaimella AB (= Avelsvärdeklass A)

    Tammalla on vähintään 80 jälkeläispistettä, joista vähintään kolme jälkeläistä on 20 pisteen arvoisia tai vastaavasti yksi jälkeläinen vähintään 30 pisteen arvoinen sekä yksi vähintään 20 pisteen arvoinen.

    Arvokirjaimella A, jos (Avelsvärdeklass ELIT)

    Tammalla on vähintään 6 jälkeläistä, jotka ovat menestyneet populaation keskitasoa paremmin Hippoksen jalostusarvostelutilaisuuksissa ja/tai Hippoksen/SRL:n alaisissa kilpailuissa. Vähintään 120 jälkeläispistettä, joista vähintään kaksi 30 pisteen arvoista jälkeläistä ja kaksi 20 pisteen arvoista jälkeläistä tai vastaavasti 120 jälkeläispistettä joista vähintään kolme on 30 jälkeläispisteen arvoisia. Jalostusarvokirjain A voidaan myöntää tammalle kuoleman jälkeen hakemuksesta, mikäli tammalla on elossa olevia jälkeläisiä.

    Valio-luokka

    Tamman tulee olla A palkittu jälkeläisitään. Tamman jälkeläisistä 7 on vähintään 30 jälkeläispisteen arvoisia. Valion arvo voidaan myöntää tammalle kuoleman jälkeen hakemuksesta, mikäli tammalla on elossa olevia jälkeläisiä.

     

    JÄLKELÄISPISTETAULUKKO

    Pisteitä laskettaessa kukin jälkeläinen voidaan laskea vain kerran. Jälkeläinen tulee olla hyväksytty gotlanninrussponin kantakirjaan pääosastoon vähintään luokkaan 1. Vastaavat tulokset ulkomailta voidaan ottaa huomioon.

    10 pistettä:

    • Elävänä syntynyt varsa, joka on gotlanninrussoriista, jonka jalostukseenkäyttöoikeus on ollut voimassa astutushetkellä

    20 pistettä:

    • Vähintään 3-vuotiaana palkittu Hippoksen rakennearvostelussa vähintään 38 pisteellä
    • Kilpaillut esteratsastuksessa virhepisteettömän tuloksen vähintään 60cm luokassa tai kouluratsastuksessa He C 58% tuloksella seuratasolla sekä saanut Hippoksen rakennearvostelussa vähintään 35 pistettä vähintään 1 vuoden ikäisenä.
    • Sijoittunut virallisissa valjakkoajokilpailuissa, sekä saanut Hippoksen rakennearvostelussa vähintään 35 pistettä vähintään 1 vuoden ikäisenä.
    • Sijoittunut ravikilpailuissa saavuttaen vähintään 2.25,0 ennätyksen sekä on saanut Hippoksen rakennearvostelussa vähintään 35 pistettä vähintään 1 vuoden ikäisenä.
    • Saavuttanut laatuponikilpailusta vähintään 7,5 keskiarvon askellaji-, este- tai kokonaiskilpailussa.

    30 pistettä:

    • Diplomipalkittu tammajälkeläinen
    • GI palkittu tammajälkeläinen.
    • A-palkittu tammajälkeläinen.
    • Laatuponikilpailusta vähintään 8,0 keskiarvolla oleva tulos.
    • Esteratsastuksesta virhepisteetön tulos 80cm luokasta aluetasolta.
    • Kouluratsastuksessa vähintään 58% HeB luokasta aluetasolla.
    • Hyväksytty tulos valjakkoajossa kansallisella tasolla kokonaiskilpailussa.
    • Ravikilpailuista ennätys vähintään 2.00,0 tai sijoitus 1.-3. ikäluokkakilpailuissa.
    • Kaksi kertaa vähintään 40 pistettä Hippoksen rakennearvostelussa, vähintään 1-vuotiaana sekä toinen vähintään 3-vuotiaana.

    50 pistettä:

    • Jalostusluokkaan G, GII tai GI merkitty orijälkeläinen tai VALIO palkittu tammajälkeläinen.
    • Kilpaillut SM-tasolla kouluratsastuksessa, esteratsastuksessa, kenttäratsastuksessa tai valjakkoajossa.
    • SM-mitalisti valjakkoajossa parina tai nelivaljakkona.
    • Ravikilpailuista vähintään 1.50,0 ennätys.
  • Gotlanninrussoriiden jälkeläisarvostelu

    Kun gotlanninrussoriilla on riittävä määrä arvosteltuja jälkeläisiä tai jälkeläisillä on riittävästi kilpailutuloksia, voidaan ori jalostusarvostella jälkeläistensä perusteella. Oriin jälkeläisarvostelun tulos vahvistetaan General Mönstring-vuosina jalostusarvostelutilaisuudessa.

    Kun oriilla on yli 15 vähintään kolmevuotiasta jalostusarvosteltua jälkeläistä, voidaan ori jälkeläistensä arvosteluiden perusteella palkita jalostusarvokirjaimella C, B, A(AB), ELIT(A) tai SUPERELIT(VALIO).

    Yli 40 tammaa astuneet oriit voidaan jälkeläisarvostella, vaikka oriin jälkeläisistä alle 15 olisi näytetty jalostusarvostelussa. Jälkeläisarvostelu tehdään oriille, jotka ovat astuneet vähintään 40 tammaa, lukuun ottamatta viimeistä neljää astutusvuotta.

    Myös oriit, jotka eivät ole enää jalostuskäytössä, jalostusarvostellaan jälkeläistensä perusteella voimassa olevien sääntöjen mukaisesti, mikäli oriilla on eläviä jälkeläisiä. Ennen vuotta 1972 syntyneet oriit voidaan jälkeläisarvostella postuumisti, jos ne täyttävät SUPERELIT-vaatimukset.

    Seuraavat tulokset on ilmoitettava ennen oriin jälkeläisarvostelua:

    1. A) Kantakirjaan merkityt orijälkeläiset
    2. B) Jalostusarvokirjaimilla ELIT ja SUPERELIT palkitut ja diplomipalkitut tammajälkeläiset
    3. C) Kilpailleet jälkeläiset, joiden kilpailusuoritukset täyttävät GI jalostusluokan vaatimukset
    4. D) Jälkeläiset, jotka ovat startanneet ravi- tai ratsastuskilpailuissa.
    5. E) Laatuponikilpailuun osallistuneiden jälkeläisten määrä ja menestys
    6. F) Hippoksen näyttelyissä palkittujen jälkeläisten määrä ja menestys

    Oriin tulokset suhteutetaan oriin astutettujen tammojen määrään.

     

    Jalostusarvokirjain B: Jälkeläistulokset ovat keskivertoisia

    Jalostusarvokirjain A: Jälkeläistulokset ovat erittäin hyviä/keskitasoa parempia

    Jalostusarvokirjain ELIT: Oriit, jotka ovat astuneet vähintään 40 tammaa (viimeisten 4 vuoden aikana astutettuja tammoja ei lasketa kokonaismäärään) Oriin jälkeläiset osoittavat laatua useassa edellä mainitussa kategoriassa.

    Jalostusarvokirjain SUPERELIT: Ori jonka jälkeläisnäytöt vähintään kahden sukupolven aikana ovat osoittautuneet poikkeuksellisen hyviksi ja jälkeläistensä perusteella ori on periyttäjä.

    Jalostusarvokirjain C: Ori, jonka jälkeläisnäytöt eivät yllä populaation keskitasoon.

    Ulkomailla syntyneiden suomeen tuotujen oriiden, sekä tuontispermaoriiden ja ulkomaille vietyjen oriiden jälkeläisnäytöt on otettava mahdollisuuksien mukaan huomioon jälkeläisarvostelussa.

    Jälkeläisarvostelussa tulee ottaa huomioon myös jälkeläisillä tiedossa olevat terveystulokset.