Hyppää sisältöön

Ratsujen ja ponien tamma- ja varsanäyttelyt

Näyttelyohjetta päivitetty 19.7.2024

Nuoret hevoset ja ponit voivat jatkossa osallistua saman kauden aikana kahdesti Suomen Hippoksen kehään: kerran ennen 1.7. ja kerran tämän jälkeen. Ilmoittautuminen normaalisti Heppa-järjestelmän kautta.

 

Tutustu näyttelykalenteriin Heppa-järjestelmässä ja ilmoittaudu mukaan. Näyttelyohjeet löydät linkeistä oikealta. Näyttelyiden aikataulut löytyvät Heppa-järjestelmän näyttelykalenterista ja katalogit alta.

Huomioithan rokotussäännön ja pyydät rokottanutta eläinlääkäriä tallentamaan rokotustiedon suoraan Heppa-järjestelmään.

Tervetuloa näyttelyyn!

Linkki näyttelykalenteriin ja ilmoittautumiseen
  • Tamma- ja varsanäyttelyihin voivat osallistua Hippoksen ylläpitämien kantakirjojen jalostusohjelmien mukaisesti 3-vuotiaat ja vanhemmat tammat jalostusarvosteluun, sekä 1-3 vuotiaat tammat, ruunat sekä 1-2 vuotiaat oriit nuorten arvosteluun.

    Näyttelyyn voivat osallistua myös ne varsat, jotka eivät täytä jalostusohjesääntöä, mutta ovat jalostukseen hyväksytystä isäoriista ja polveutuvat selkeästi ratsuroduista. Näyttelyyn otetaan enintään 40 hevosta/ponia. Mikäli ilmoittautuneita on paljon, etusijalla ovat jalostusarvosteltavat tammat ja jalostusohjesäännön mukaisesti polveutuvat hevoset ja ponit sekä kauden aikana ensimmäistä kertaa arvosteltavat. Maitovarsojen tulee olla vähintään 4 viikon ikäisiä näyttelypäivänä.

    Kasvattajapäiville voivat osallistua 1-3 -vuotiaat ratsuhevos- ja ratsuponitammat, 1-3 -vuotiaat ratsuhevos- ja ratsuponiruunat sekä 1-2 -vuotiaat ratsuhevos- ja ratsuponioriit. Ratsuoripäivien parhaalla 3-vuotiaalla oriilla on osallistumisoikeus Kasvattajapäivien parhaan varsan valintaan.

    Ratsuoripäivillä ja Ponioripäivillä esitetään 3-vuotiaat ja vanhemmat hevos- ja ponioriit, jotka hakevat jalostukseenkäyttöoikeutta.

  • Näyttelyyn ilmoittautuminen tapahtuu Heppa-järjestelmän sähköisen ilmoittautumisen kautta. Sähköistä ilmoittautumista varten ilmoittajalla tulee olla Oma Talli -tunnukset Heppa-järjestelmään.

    Tamma- ja varsanäyttelyihin ilmoittautuminen päättyy kolme (3) viikkoa ennen näyttelyä, Kasvattajapäiville ja rotunäyttelyihin ilmoittautuminen on neljä (4) viikkoa ennen näyttelyä. Kunkin näyttelyn viimeinen ilmoittautumispäivä on näyttelykalenterissa. Hevonen/poni voi osallistua Hippoksen järjestämään näyttelyyn kerran kalenterivuoden aikana.

    Tamma- ja varsanäyttelyn näyttelymaksusta tulee lasku ilmoittajan sähköpostiin sekä Oma Talliin. Mahdollinen peruutus tulee ilmoittaa välittömästi. Ilmoittautumisajan jälkeen vain eläinlääkärin-/lääkärintodistuksen perusteella palautetaan 50 % näyttelymaksusta. Peruuttamattomat ja ilmoittautumisajan jälkeen perutut ilmoittautumiset laskutetaan. Peruuttamattomat ilmoittautumiset aiheuttavat osallistumisoikeuden menetyksen Hippoksen näyttelyihin ko. vuonna.

     

  • Näyttely alkaa hevosen/ponin ID-varmennuksella ja mittauksella, erillistä ilmoittautumista ei välttämättä tarvitse tehdä. Mukana tulee olla osallistujan hevospassi, josta  tarkastetaan hevosen/ponin värin ja merkkien sekä mikrosirun vastaavuus osallistujaan. Jalostusarvosteltavista tammoista otetaan myös DNA-näyte, mikäli sitä ei ole aiemmin otettu. DNA-näyte laskutetaan omistajalta jälkikäteen. Osallistujilta mitataan säkä- ja lautaskorkeus sekä jalostusarvosteltavilta tammoilta lisäksi rinnan ja etusäären ympärys. Maitovarsoja ei mitata.

    Rakennearvostelussa arvostellaan rakenteen lisäksi käynti, ravi sekä jalostusarvosteltavilta ponitammoilta laukka. Esittämistä kannattaa harjoitella etukäteen, jotta hevonen saa mahdollisuuden esittää parastaan. Jalostusarvosteltavien ponitammojen liikkeet esitetään lisäksi vapaana tai liinassa.

    Ratsu- ja ratsuponitamma voidaan esittää vapaaehtoisessa käyttökokeessa, jolloin se saa arvostelun myös laukasta. Myös ponitammoille käyttökoe on vapaaehtoinen (pl. gotlanninrussponit ja vuonohevoset).

  • Jalostusarvostelussa tamma arvostellaan jalostushevosena ja siitä saa puolueettoman tuoteselosteen. Suurimmalla osalla roduista jalostusarvostelu on vapaaehtoista, mutta kuitenkin suositeltavaa. Jalostusarvostelussa saadaan tietoa tammasta yksilönä sekä arvokasta tietoa koko hevoskantaa ajatellen. Vuodesta 2018 tammoilla on otettu käyttöön laajempi ennakkotietojen kerääminen, mikä tarkoittaa, että tammojen suvusta ja mahdollisista jälkeläisistä kerätään entistä kattavampi tietopaketti näyttely- ja kilpailutulosten osalta.

    Jalostusarvostelutilaisuuksia ovat Suomen Hippoksen järjestämät tamma- ja varsanäyttelyt. Ratsuhevostamma jalostusarvostellaan näyttelyssä FWB-kantakirjaan. Rotuponitamma jalostusarvostellaan ja voidaan siirtää oman kantakirjansa jalostusohjelman mukaisesti kantakirjan ylempiin luokkiin.

    Jalostusarvosteluun voivat osallistua kunkin rodun jalostusohjelman mukaiset yksilöt.