- Suomenhevosten ja lämminveristen ravihevosten tamma- ja varsanäyttelyt järjestävät alueelliset hevosjalostusliitot yhdessä Suomen Hippoksen kanssa.
- Hevosjalostusliittojen näyttelyihin ovat oikeutettuja osallistumaan 1 – 3 -vuotiaat suomenhevosvarsat ja 1 – 2 -vuotiaat lämminveriravurivarsat sekä suomenhevos- ja lämminveritammat ilmoittautumishetkellä voimassa olevien jalostusohjelmien vaatimusten mukaan. Varsanäyttelyissä voidaan esittää tamma-, ori- ja ruunavarsoja. Suomenhevosvarsaa, jolla ei ole ravikilpailuoikeutta, ei voida arvostella juoksijasuunnalle.
- Tamma- ja varsanäyttelyihin osallistuvilla hevosilla ja poneilla tulee olla Hippoksen näyttelysääntöjen mukaisesti voimassa oleva rokotussuoja.
* Kalenterivuonna 2024 1-vuotiaaksi kääntyvällä tai sitä vanhemmalla hevosella tai ponilla tulee olla vähintään kaksi perusrokotetta annettuna.
* Toinen perusrokote tulee antaa 21–92 vrk:n kuluessa ensimmäisestä perusrokotteesta.
* Viimeisimmän rokotteen antamisesta tulee olla kulunut vähintään 5 vrk ja enintään 365vrk. - Varsan voi esittää näyttelyssä niin monta kertaa vuoden aikana kuin omistaja haluaa.
- Näyttelyyn otetaan pääsääntöisesti korkeintaan 45 hevosta. Jos varsoja joudutaan karsimaan, etuoikeus on ensimmäistä kertaa ko. vuonna näyttelyyn tulevalla varsalla. Muita otetaan mukaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautumiset ovat sitovia.
- Mikäli hevonen jätetään pois näyttelystä ilmoittautumisajan päätyttyä, peritään siitä näyttelymaksu kokonaisuudessaan. Mikäli poisjäännistä esitetään eläinlääkärin- tai lääkärin todistus, peritään näyttelymaksusta puolet. Ilmoittautumisajan puitteissa tehdystä poisjäännistä ei peritä maksua. Mikäli omistajalla on järjestävän tai jonkun muun hevosjalostusliiton alueella maksamattomia näyttelymaksuja, on järjestäjällä oikeus olla ottamatta ko. omistajan hevosia näyttelyyn.
- Varsoista arvostellaan pisteillä 4–10 tyyppi, runko, jalka-asennot ja liikkeiden säännöllisyys, kaviot, käynti ja ravi. Puolikkaita pisteitä voidaan käyttää. Näyttelyssä varsoista mitataan säkä- ja lautaskorkeus, tarkastetaan purenta sekä orivarsoilta kivekset. Varsa palkitaan yhteispisteiden perusteella. Lautakunta voi alentaa palkintoluokkaa varsan käytöksen tai terveysominaisuuksien (esim. purenta- ja kivesviat, kesäihottumaoireet) perusteella. Tammat pisteytetään ja palkitaan voimassa olevan jalostusohjelman mukaisesti.
- Hevosjalostusliitto kirjaa näyttelyn tulokset Heppa-järjestelmään. Tulokset ovat julkisia. Ilmoittamalla hevosensa näyttelyyn, omistaja suostuu tulosten julkaisuun.
- Varsojen liikkeiden esittäminen ajaen on mahdollista ennalta määritellyissä näyttelyissä. Liikkeiden esittäminen kärryistä on vapaaehtoista 2- ja 3-vuotialle varsoille. Vaihtoehtoisesti liikkeet voi esittää myös taluttaen. Ajaen esitettävälle varsalle on otettava kilpailuvakuutus. Ilmoittautumisen yhteydessä tulee ilmoittaa, esitetäänkö varsa ajaen. Ilmoittaessaan varsan esittämään liikkeet ajaen, omistaja sitoutuu maksamaan kilpailuvakuutuksen.
Tamma- ja varsanäyttelyt
-
- Valtakunnalliseen varsanäyttelyyn ovat oikeutettuja osallistumaan Suomessa syntyneet 1-2-vuotiaat suomenhevos- ja 1-vuotiaat lämminveriravivarsat. Ulkomailla syntyneillä ja sinne aluksi rekisteröidyillä lämminverivarsoilla ei ole osallistumisoikeutta.
- Varsanäyttelyissä voidaan esittää tamma- ja orivarsoja. Ruunavarsoilla ei ole osallistumisoikeutta valtakunnalliseen varsanäyttelyyn. Valtakunnalliseen varsanäyttelyyn ei voi osallistua lämminverivarsa, jonka isää ei ole jalostusarvosteltu. Suomenhevosvarsaa, jolla ei ole ravikilpailuoikeutta ei voida arvostella J-suunnalle.
- Jos varsoja joudutaan karsimaan, etuoikeus on varsoilla, jotka on näytetty hevosjalostusliittojen tamma- ja varsanäyttelyissä. Mikäli varsoja joudutaan edelleen tämän jälkeen karsimaan, tapahtuu karsinta varsojen hevosjalostusliittojen näyttelyissä saamien kokonaispistemäärien mukaisessa järjestyksessä.
- Kunkin luokan minimiosallistujamäärä on 10 ja enimmäisosallistujamäärä 30 varsaa.
- Valtakunnallisen varsanäyttelyn finaaliin valitaan kokonaispisteiden perusteella ikäluokittain viisi parasta varsaa. Mikäli varsat ovat tasapisteissä, ratkaisevat yksittäiset pisteet seuraavassa järjestyksessä: raviliikkeet, laatutyyppi, käyntiliikkeet, runko, jalat ja liikkeiden säännöllisyys, kaviot.
- Ilmoittautumiset ovat sitovia. Ilmoittautumisajan jälkeen osallistuminen on mahdollista perua maksutta vain eläinlääkärintodistusta vastaan.
Suomen Hippoksen jalostusvaliokunta 20.11.2019