Hyppää sisältöön

Oriinpitäjälle

Oriinpitäjän muistilista

1. Jokaisella siitokseen käytettävällä Suomen Hippoksen ylläpitämän kantakirjan rotua edustavalla oriilla on oltava voimassa vuosittain haettava orilisenssi. Oriin siitokseenkäyttöoikeus on voimassa ja astutustietojen tallentamismahdollisuus avautuu vasta, kun oriin vuosittainen lisenssi on aktivoitu.

Lisätiedot orilisensseihin liittyen Orilisenssit-sivulta.

2. Keinosiemennykseen käytettävät oriit sekä jalostusarvostellut oriit on tutkittava Taylorella equigenitalis-bakteerin (CEM) ja virusarteriitin (Equine viral arteritis EVA) varalta vuosittain. Luonnollisesti astuvilla oriilla CEM-näytteen voimassaolon kesto on määritelty rodun jalostusohjelmassa. Oriinpitäjä on vastuussa siitä, että oriin tautitestaukset on suoritettu lainsäädännön ja jalostusohjelmien mukaisesti.

Tarkista rotukohtaiset säännöt Tarttuvat taudit-sivulta.

3. Astutukset tulee tallentaa sähköisesti Heppa-järjestelmään oriinpitäjän toimesta. Astutukset tulee olla tallennettuna 15. syyskuuta mennessä. Sähköiseen astutuskirjanpitoon / hevosjalostusliitolle toimitettavaan astutusluetteloon merkitään kaikki astutus/siemennyspäivät. Astutusluetteloon liitetään oriin mahdolliset spermansiirtotodistukset. 1.10. lähtien ilmoitetuista astutuksista peritään jokaisesta uudesta ilmoituskerrasta 20 € palvelumaksu/ori.

Mikäli oriin jalostukseen käytöstä ei ajoissa toimiteta tietoja, jäävät ne pois Suomen Hippoksen tilastoista, jolloin siitä voi aiheutua haittoja esim. EU-tukien hakijoille sekä alan rahoitukseen.

4. Astutuksen järjestysnumero kulkee tammojen ensimmäisen astutuspäivän mukaisessa järjestyksessä.

5. Lämminverisillä ravihevosilla tammoja saa astuttaa/siementää enintään 150 vuodessa oritta kohden, lukuun ottamatta vientispermalla siemennettyjä ulkomaiden tammoja. Suomenhevosilla tammoja saa astuttaa / siementää enintään 100 vuodessa.

6. Oriinpitäjä on velvollinen merkitsemään syntymätodistuksen lunastetuksi sähköisesti Oma tallissa viipymättä tammanomistajan suorittamien maksujen jälkeen.

7. Oriinpitäjällä ja tammanomistajalla on hyvä olla kirjallinen sopimus siemennykseen/astuttamiseen liittyvistä velvoitteista ja oikeuksista.

8. Oriin varsaprosenttiin lasketaan mukaan:

  • elävinä syntyneet varsat
  • kuolleina syntyneet täysiaikaiset varsat
  • kaksoset lasketaan yhdeksi varsomiseksi

9. Oriin tiineytysprosenttiin lasketaan mukaan

  • tammat, joille on syntynyt elävä varsa
  • tammat, joille on syntynyt kuollut täysiaikainen varsa
  • tammat, jotka ovat luoneet vähintään 12 viikkoa kestäneen tiineyden jälkeen (ell-todistus)
  • tammat, jotka ovat kuolleet kantavina (ell-todistus)
  • kaksoset lasketaan yhdeksi tiineydeksi

10. Hevosten keinosiemennystoimintaa varten tulee hakea lupa Aluehallintovirastolta. Lupa edellyttää asianmukaisia siemennesteen keruu- ja käsittelytiloja, siemennystiloja sekä riittäviä talli- ja tarhatiloja. Lupahakemusta varten on nimitettävä eläinlääkäri, joka vastaa siitä, että asemalla noudatetaan keinosiemennystoiminnalle asetettuja vaatimuksia.