Ulkomailla hyväksytyn testin suorittaneiden, FWB- ja suomalaisen ratsuponin jalostukseen tarjottavien oriiden merkitseminen kantakirjan jalostusluokkaan ei edellytä oriiden esittämistä Suomen orilautakunnalle, vaikka ori astuisi tammoja Suomessa.
Oripäivillä kerätään arvokasta tietoa oriin ominaisuuksista jalostusoriina ja arvioidaan oriin jalostusarvoa suhteessa suomalaiseen ratsuhevospopulaatioon. Tammanomistajat voivat käyttää tätä tietoa apunaan valitessaan tammalleen sopivaa oritta. Oripäivillä kerättyä jalostusaineistoa käytetään lisäksi aineistona tutkimuksessa ja Suomen ratsuhevoskannan rakennetta ja kehitystä tarkasteltaessa. Ilman luotettavia ja vuodesta toiseen vertailukelpoisia tilastotietoja suomalaisen ratsuhevoskasvatuksen kehittäminen ei ole mahdollista.
Laadukas ja luotettava orivalinta on itsenäisen, kansainvälisesti kilpailukykyisen kantakirjan peruspilari. Suomalaisen ratsukasvatuksen kehittämiseksi oriiden esittäminen Suomen oripäivillä on erittäin suositeltavaa. Suomen Hippos ry suosittelee oriiden jalostustusarvostelua myös Suomessa ja tukee ratsuoriiden esittämistä Suomen orilautakunnalle maksamalla jalostusarvostelussa palkituille yksilöille näyttelypalkkioita.
Uudet jalostukseen tarjottavat oriit
Uudet jalostukseen tarjottavat ja asetetut vaatimukset täyttävät oriit merkitään kantakirjan jalostusluokkiin I ja II. Oritta voidaan käyttää joko tuontispermalla tai ori voi astua Suomessa. Hakemukset käsitellään Ratsu- ja ponivaliokunnan kokouksessa. Kokousten aikataulut löytyvät kohdasta Ratsu- ja ponivaliokunta.
Oriiden merkitseminen FWB ja suomalaisen ratsuponikantakirjan jalostusluokkiin
Ulkomaisessa hyväksytyssä kantakirjassa testattu ori merkitään anomuksella kantakirjan siihen jalostusluokkaan, jonka vaatimukset se täyttää. Oriin voi näyttää orilautakunnalle maaliskuussa ratsuoripäivillä tai erillistilaisuudessa, jolloin oriista annetaan tuoteseloste tammanomistajien jalostusvalinnan tueksi.
Oriiden jalostusarvostelu Ratsuoripäivillä
Ratsuoripäivillä oriit suorittavat eläinlääkärintarkastuksen, ne rakennearvostellaan ja ne esitetään lyhyesti ratsain. Ratsain esittäminen koskee 4-13 -vuotiaita oriita, mutta myös vanhemmat oriit voidaan omistajan toiveesta esittää ratsain. Koulu- ja esteoriit esitetään pienissä ryhmissä ja esteoriit hyppäävät muutamia hyppyjä. Ulkomaisten oriiden jalostusarvostelu tapahtuu oripäivien viimeisenä päivänä lauantaina. Jalostusarvostellut oriit voivat halutessaan osallistua myös oriparaatiin.
Ulkomailla hyväksytyt 3-5 -vuotiaat oriit voivat myös osallistua suorituskyvyntestiin. Kolmevuotias ori, joka ei ole suorittanut ulkomaista testiä, voidaan merkitä vain jalostusluokka II:een ellei sitä merkitä jalostusluokka I:een suorituskyvyn kokeen perusteella.
Katso lisää tuontioriiden merkitsemisestä jalostusluokkaan ja orilisensseistä täältä.