Rekisteröi varsa ensin alkuperämaan kantakirjaan
Varsan tulee olla rekisteröity alkuperämaan kantakirjaan ennenkuin se voidaan merkitä Suomen Hippoksen tietokantaan rotutiedolla. Rekisteröintiin liittyvät käytännöt varsan omistaja on velvollinen selvittämään alkuperämaan kantakirjasta. Rotukantakirjaan merkityt hevoset saavat alkuperämaan rekisteritodistuksen.
Kaksi rotukantakirjaa
American Bashkir Curly Registry (ABCR) on rodun alkuperäinen rekisteri ja vaatimuksiltaan tiukempi. ABCR-rekisteriin rekisteröidyt hevoset merkitään Suomen Hippoksen tietokantaan rodulla American Bashkir Curly (ABC). ABCR-rekisterin hevoset ovat tyypiltään yhtenäisempiä, koska järjestöllä on oma rotumääritelmänsä. Rekisteri hyväksyy kokopuhtaat Curlyt (full registry), mutta rekisteriin merkitään myös puolikkaat ja niiden jälkeläiset (blood parents division) sekä suorakarvaiset yksilöt (straight division). Jalostukseen saa käyttää vain full registry -oriita.
International Curly Horse Organization (ICHO) on avoin rekisteri kaikille Curly–geneettisille hevosille, jotka eivät täytä alkuperäisiä ABC-rotumääritelmiä. ICHO-rekisteriin rekisteröidyt hevoset merkitään Suomen Hippoksen tietokantaan rodulla North American Curly Horse (NACH). Rekisteri hyväksyy kaikki ulkopuoliset rodut jalostukseen. ABCR-rekisteriin rekisteröidyn hevosen saa siis halutessaan rekisteröityä myös ICHO-rekisteriin, mutta ICHO:iin rekisteröity hevonen ei useimmiten täytä ABCR-rekisterin vaatimuksia.
Astutuskirjanpito Suomessa
Oriinpitäjän tulee huolehtia astutuskirjanpidon toimittamisesta oriinpitäjän hevosjalostusliittoon astutusvuoden syyskuun 15. päivään mennessä. Varsan syntymästä ilmoitetaan Suomen Hippokselle Oma Tallissa tai varsomisilmoituksella kuukauden sisällä varsomisesta, kuten muillakin roduilla.
Varsan tunnistus ja EU-passin myöntäminen
Kaikilla EU-alueella olevilla hevosilla tulee olla hevospassi, joten pelkkä roturekisteröinti ei riitä.
- Varsa on tunnistettava ja merkittävä mikrosirulla.
- Varsalle on anottava EU-passi JOKO Suuomesta, jolloin hevosen status on ”muu kuin rekisteröity hevoseläin” TAI kantakirjaeläimen EU-passin voi myös anoa toisesta EU-maasta (edellyttäen, että kyseinen kantakirja on anonut kantakirjan laajennusosaa Suomeen. Ks. lisätietoa)
- Varsa on merkittävä Suomen Hippoksen tietokantaan myös silloin kun EU-passi on myönnetty toisessa EU-maassa.
Varsa tunnistetaan ja mikrosirutetaan normaalin tunnistuskäytännön mukaisesti, kun sen varsakarva on vaihtunut (noin 4 kuukauden iässä). Varsan syntymätodistus annetaan tunnistajalle.
Tunnistuksen yhteydessä varsasta otetaan jouhinäyte DNA-määritystä varten, mutta näitä varsoja ei testata automaattisesti vanhempiinsa. DNA-määrityksen voi korvata toimittamalla USA:ssa rekisteröinnin yhteydessä tehdyn mikrosatelliittimäärityksen Hippokseen.