Rekisteröi varsa ensin alkuperämaan kantakirjaan
Saadakseen rotunimen Pura Raza Española (PRE), varsa tulee rekisteröidä rodun alkuperämaan Espanjan ANCCE-järjestöön (Asociación Nacional de Criadores de Caballos de Pura Raza Española).PRE-varsan rekisteröinti tehdään siis rodun alkuperämaahan Espanjaan, ja varsa saa passin Espanjasta. Suomen P.R.E.-yhdistys auttaa rekisteröintiasioissa ANCCE:een päin. PRE-varsa saa aina ANCCE:n antaman UELN-numeron, erillistä suomalaista rekisterinumeroa ei anneta.
Astutuskirjanpito
Oriinpitäjä lähettää luettelon astutuista tammoista astutuspäivämäärineen kauden lopussa oman alueensa hevosjalostusliittoon. Tammanomistaja ilmoittaa varsan syntymisestä Suomen Hippokselle Oma Tallissa tai varsomisilmoituksella kuukauden sisällä varsomisesta. Lisäksi tulee hoitaa ilmoitukset roturekisteriin ANCCEEN heidän voimassa olevien ohjeidensa mukaisesti.
ANCCE:n hyväksymät tunnistajat Suomessa:
eläinlääkäri Laura Muilu puh. 050 532 4198, laura.muilu@fimnet.fi
eläinlääkäri Mari Torkki Huittinen p. 044 9730907, mari.torkki@fimnet.fi
ANCCE:n hyväksymä tunnistaja lähettää verinäytteen Espanjan laboratorioon, sillä ANCCE ei hyväksy muita laboratorioita. PRE-varsa tulee tunnistaa vuoden loppuun mennessä tai 6 kuukauden kuluessa syntymästä. Mikrosiru asennetaan hieman eri paikkaan kuin muilla varsoilla.
Merkitseminen Suomen Hippoksen tietokantaan
Suomen tietokantaan merkitsemistä varten varsa tunnistetaan hevosjalostusliiton virkailijan toimesta, kun ANCCE:n passi on saatu Espanjasta. Varsasta ei tarvitse ottaa uutta DNA-näytettä. ANCCE:n passi (ja mahdollinen erillinen syntymätodistus) annetaan tunnistajalle, joka toimittaa ne Suomen Hippokseen. Suomen tietokantaan merkitsemisen hinnan määrittää ajankohta, jolloin varsa on ilmoitettu syntyneeksi Suomen Hippokseen. Mikäli astutuskirjanpitoa ei ole tehty Hippokseen tai vanhempia ei ole rekisteröity Hippokseen, sovelletaan tuontihevosen rekisteröintimaksua.
Varsan voi myös ilmoittaa tietokantaan EU-passillisen hevoseläimen ilmoittaminen tietokantaan -lomakkeella, jolloin sitä ei tunnisteta toista kertaa.