Röntgenkuvat, hammastutkimus, eläinlääkärin tarkastus
Oriilta vaaditaan röntgenkuvat, hammas- ja purentatarkastus sekä kliininen eläinlääkärin tarkastus ennen näyttelyä. Kuvat ja skannatut lomakkeet tulee toimittaa Suomen Hippokseen viimeiseen ilmoittautumispäivään mennessä osoitteeseen rtg@hippos.fi. Viestin otsikkoon oriin nimi ja rekisterinumero. Tammoilta ei vaadita röntgenkuvia tai muita eläinlääkärin tarkastuksia.
Osallistumismaksu
Osallistumismaksu on työsuunnan oriilla 400 € ja käyttösuunnan oriilla 250 € sisältäen orilisenssin. Osallistumismaksu laskutetaan Hippoksesta ja se tulee olla maksettuna ennen näyttelyä. Tammoille osallistumismaksut ovat T-suunnalle 150 e ja TK-suunnalle 130e. Tammojen osallistumismaksu maksetaan hevosjalostusliiton ohjeiden mukaisesti järjestävän hevosjalostusliiton tilille viimeiseen ilmoittautumispäivään mennessä.
Rakennearvostelu sekä vetokoe tai ajo-/ratsastuskoe
Näyttelypaikalla hevonen mitataan ja siitä tehdään rakennearvostelu maasta käsin esitettynä. Lisäksi se suorittaa joko veto- tai ajokokeen (työsuunta) tai ajo- tai ratsastuskokeen (käyttösuunta). Hevosen omistaja/haltija ilmoittaa ilmoittautumisen yhteydessä minkä käyttökokeen suorittaa. Eri kokeiden vaatimukset löytyvät suomenhevosen jalostusohjelmasta. Käyttösuunnan koe suoritetaan oriin oman kuskin/ratsastajan ohjastamana/ratsastamana, työsuunnan kokeeseen kuuluu lisäksi testiohjastajan osuus.
Muutos työhevossuunnan jalostusarvosteluun vetokokeella (T-suunta)
1.1.2025 voimaan tulleessa jalostusohjelmassa on tullut muutos vetokokeella jalostusarvosteltavien hevosten vetokokeeseen. Aiemmin vetokokeen kuorman aloituspaino sekä painojen lisäykset portailla määräytyivät hevosen arviopainon mukaisesti. Muutoin vetokokeen suoritus on samanlainen kuin aiemmin. Käynti-, juoksu- ja ohjaskokeeseen ei ole tullut muutoksia.
Uuden jalostusohjelman mukaisesti vetokokeen aloituspaino on kaikilla hevosilla 400 kg. Hevonen vetää rekikuormaa 10 m portaita kerrallaan. Kuormaa lisätään joka portaalla 25 kg. Viiden portaan jälkeen tehdään suunnanvaihdos. Hevonen voi vetää enintään 10 porrasta.
Kesäihottumatarkastus
Näyttelyssä havaitut kesäihottumaan viittaavat oireet hevosella kirjataan aina ylös jalostusarvostelulausuntoon. Kaikilta jalostukseen hyväksytyiltä suomenhevosoriilta vaaditaan lisäksi eläinlääkärin tekemä kesäihottumatarkastus, joka tehdään hyväksyntää seuraavan heinä-syyskuun välisenä aikana. Tarkastuksen suorittaa oriinomistajan tai -haltijan valitsema eläinlääkäri, kustannuksista vastaa oriin omistaja/haltija. Tarkastuksen tulokset lisätään oriin jalostusarvostelulausuntoon. Mikäli kesäihottumatarkastusta ei tehdä, ei oriin jalostukseenkäyttöoikeus ole voimassa.
Näyttelyiden rokotussääntö hevosille, joiden rokotusohjelma on aloitettu ennen 31.12.2024:
- Kalenterivuonna 2025 1-vuotiaaksi kääntyvällä tai sitä vanhemmalla hevosella tai ponilla tulee olla vähintään kaksi perusrokotetta annettuna.
- Toinen perusrokote tulee antaa 21–92 vrk:n kuluessa ensimmäisestä perusrokotteesta.
- Viimeisimmän rokotteen antamisesta tulee olla kulunut vähintään 5 vrk ja enintään 365vrk.
Näyttelyiden rokotussääntö hevosille, joiden rokotusohjelma käynnistyy 1.1.2025 alkaen:
- Kalenterivuonna 2025 1-vuotiaaksi kääntyvällä tai sitä vanhemmalla hevosella tai ponilla tulee olla vähintään kaksi perusrokotetta annettuna.
- Toinen perusrokote tulee antaa 21–60 vrk:n kuluessa ensimmäisestä perusrokotteesta.
- Viimeisimmän rokotteen antamisesta tulee olla kulunut vähintään 5 vrk ja enintään 365vrk.
Muistathan tarkistaa ennen ilmoittautumista, että ajantasaiset rokotustiedot löytyvät järjestelmästä, jotta osallistuminen hyväksytään. Rokottava eläinlääkäri voi pyynnöstä kirjata hevosen rokotustiedot Heppa-järjestelmään.
Lisätietoja:
Jalostusoriin röntgen-, hammas- ja purentatutkimus
Käyttösuunnan suomenhevosoriin eläinlääkäripöytäkirja
Kesäihottumalomake
Käyttöhevossuunnan jalostusarvosteluohje
Jalostusohjelma suomenhevosille