Suomessa hevoskuljetukset tunnistaa lakisääteisistä merkeistä ajoneuvojen perässä. Lisäksi maanteillä liikkuu säännöllisesti valjakoita ja ratsukoita. Hevoskuljetuksien ja hevosten huomioimisella liikenteessä varmistetaan turvallinen matka sekä eläinten hyvinvointi.
Kun kohtaa tien päällä hevosen, on ensin alennettava ajonopeutta. Sen jälkeen on otettava katsekontakti ratsastajaan ja seurattava tämän käsimerkkejä. Ratsastaja tai hevosen ohjastaja voi pyytää autoilijaa pysähtymään nostamalla käden pystyyn esimerkiksi silloin, jos eläin on säikähtänyt tai takaa on tulossa lisää ratsukoita tai valjakoita.
Mitä suurempia ajoneuvo on kyseessä, sitä aikaisemmin hevoskuljetuksien tai hevosten huomioiminen tulee aloittaa.
”Hevonen voi pillastua yllättävissä tilanteissa, vaikka se olisikin hyvin koulutettu ja totutettu liikenteeseen. Keskikokoinen hevonen on samaa suuruusluokkaa kuin hirvi, ja hevosen säikähtämisellä voikin olla ikävät seuraukset. Siksi ratsukon tai valjakon ohittamiseen on aina syytä suhtautua varovasti”, korostaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tuula Taskinen.
Ratsukon tai valjakon ohittamisen aikana on tärkeintä pitää nopeus tasaisena ja huolehtia riittävistä turvaväleistä joka suuntaan. Äkkinäisiä liikkeitä tai äänimerkkejä on vältettävä.
”Ratsukkoa ei voi lähteä ohittamaan ”kyllä tuosta mahtuu” -asenteella, jos vastaantulevien kaistalla on liikennettä. Silloin pitää odottaa rauhassa turvallista ohituspaikkaa. Jos ohittamiselle ei ole esteitä, on se kuitenkin syytä tehdä liikaa vitkastelematta, ettei turhaan häiritse hevosta”, Taskinen sanoo.
Huomioi myös hevoskuljetukset
Hevostrailerit ovat useimmiten jarrullisia peräkärryjä, joilla saa ajaa korkeintaan kahdeksaakymppiä. Hevostrailerilla ajetaan muutenkin varovaisesti, koska kyydissä on helposti vauhkoontuva eläin.
Hevostraileriakin ohitettaessa on jätettävä tavanomaista enemmän tilaa eteen, sivulle ja taakse. On myös syytä välttää kovia ääniä tai kiihdytyksiä. Valojakaan ei saa vilkutella, mutta suuntamerkkiä on näytettävä normaaliin tapaan. Ajoissa kytketyllä vilkulla voi pyrkiä varmistamaan, että ohitettavan ajoneuvon kuljettaja huomaa ohitusaikeet jo ennalta.
”Ensin kannattaa miettiä, onko ohitus todella tarpeen. Sen jälkeen on oltava varma siitä, että ohituksen voi tehdä kaikille osapuolille turvallisella tavalla. Erityisen tärkeää on reilu marginaali myös omalle kaistalle palatessa, jotta hevoskuljetusajoneuvo ei joudu jarruttamaan ohitustilanteessa”, Taskinen alleviivaa.
Toimi näin, kun kohtaat hevosen liikenteessä:
- Kun kohtaat hevosen, alenna ajonopeuttasi. Vaihda myös pitkiltä lyhyille ajovaloille.
- Tarkkaile ratsastajan tai ohjastajan käsimerkkejä. Jos tämä pyytää sinua pysähtymään, pysähdy.
- Ohita ratsukko kunnon turvavälillä ja vain turvallisessa paikassa, ei tunkemalla ahtaaseen väliin.
- Pidä vauhti tasaisena ja nosta nopeutta maltillisesti vasta reilusti ohituksen jälkeen.
- Älä soita äänimerkkiä tai kaasuta. Hevosen pillastumisesta voi koitua kohtalokkaat seuraukset.
Artikkeli on julkaistu ammattiautoilun erikoislehden Ajolinja-lehden numerossa 09/21.
Lähteet: Liikenneturva