Hyppää sisältöön

2014 tallimääräyksiin myönnytys

Valtioneuvosto on 24.10.2013 hyväksynyt esityksen hevosten suojelusta annetun asetuksen 3 §:n muuttamisesta. Käytännössä muutos tuo hevosalan kaipaamaa joustoa karsinan sisäkorkeuteen vaikuttaviin määräyksiin.

  • Sisäkorkeutta mitattaessa ei mukaan lueta tallin katossa olevia normaaleja kantavia rakenteita, valaisimia, vesiputkia, ilmanvaihtoputkia tai muita vastaavia teknisluontoisia laitteita.

  •  Vähimmäiskorkeus koskee alueita, jotka ovat 5 §:ssä säädetyn yksittäiskarsinan, ryhmäkarsinan, pihaton tai pilttuun vähimmäispinta-alan kohdalla oleva korkeus. Esim. ns. viistokatto on sallittu siltä osin kuin sen tuoma lisäpinta-ala ylittää vaadittavan minimipinta-alan.

  • Koska vanhoissa rakennuksissa voi usein olla maan ja rakennuksen painumisen ja liikkumisen aiheuttamia pieniä muutamien senttimetrien eroja eri mittauskohtien välillä, annetaan säännöksellä mahdollisuus pieniin poikkeamiin korkeutta mitattaessa, kuitenkin enintään kahden prosentin verran.


Muilta osin asetus pysyy ennallaan.

Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti muutetaan hevosten suojelusta annetun valtioneuvoston asetuksen (588/2010) 3 §:n 1 momentin seuraavasti:


Seinät ja lattia
Eläinsuojan sisäkorkeuden on oltava vähintään hevosen säkäkorkeus kerrottuna luvulla 1,5. Sisäkorkeuden on kuitenkin aina oltava vähintään 2,2 metriä. Mitä edellä säädetään, koskee kuitenkin vain 5 §:n mukaisia vähimmäispinta-aloja vastaavia osia eläinsuojasta. Vähimmäiskorkeudesta voidaan kuitenkin poiketa enintään kaksi prosenttia. Sisäkorkeutta laskettaessa rakennuksessa normaalisti tarvittavia kantavia rakenteita, valaisimia, vesiputkia, ilmanvaihtoputkia tai muita vastaavia teknisluontoisia laitteita ei oteta huomioon.

Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 2014.

Lisätietoja:
Maa- ja metsätalousministeriö, eläinlääkintöneuvos Pirkko Skutnabb puh. 0295 16 2348
Hippolis, Projektipäällikkö Anne Laitinen puh. 040 766 0830

Lisätietoja tallimääräyksistä

www.hippolis.fi/talli2014