Brad de Veluwe ei kilpaile kesällä 2014 hankosidevamman takia.
Hevosurheilun uutinen aiheesta täällä
IS Ravien uutinen aiheesta täällä
Iltalehden uutinen aiheesta täällä
Tietoa hankosidevammasta
Hankoside
Hankoside kulkee sääriluun yläosasta vuohisalueelle sääriluun takapinnalla, puikkoluiden välissä jakautuen kahteen haaraan sääriluun alaosassa ennen vuohisniveltä. Haarat kiinnittyvät pieniin sesam- eli nuljuluihin ja kiertävät ulko-ja sisäkautta jalan etupuolelle kiinnittyen jalan ojentajajänteeseen. Hankositeen tärkein tehtävä on tukea ja kannatella vuohisniveltä ja estää vuohisen liiallinen notkahdus/putoaminen liikkeessä tai seistessä.
Hankositeen tyypillisin vaurioitumishetki on vuohisen ylikoukistuminen hetkellä, jolloin jalalle kohdistuu maksimaalinen painorasitus.
Akuutti jännevaurio
Jänteet ovat vahvaa, joustavaa tukikudosta, jotka yhdistävät luun toiseen luuhun. Ne koostuvat kuitumaisista, pitkittäisiksi kimpuiksi asettuneista kollageenisäikeistä. Niiden tehtävä raajoissa on tukea rakennetta ja estää yliojentumista, ylikoukistumista tai liian voimakasta kiertymistä.
Jännevaurion oireet eivät aina korreloi vaurion suuruuden kanssa, mutta tyypillisiä kliinisiä oireita ovat aristus, turvotus, epämääräinen ontuminen, paikallinen lämpö vaurioalueella sekä puristusarkuus. Oireiden voimakkuus vaihtelee suuresti.
Eläinlääkäri toteaa jännevamman kliinisen tutkimuksen sekä ultraäänilöydösten perusteella.
Jännevaurioiden paraneminen on hidasta. Pahan revähtymän paraneminen vie puolisen vuotta. Kollageeni korjaa vaurioaluetta, mutta on eri tyyppiä kuin alkuperäinen jänne – johtaa arpimuodostukseen. Arpikudoksessa on vähemmän joustoa kuin vaurioitumattomassa jänteessä. Siksi kerran vaurioitunut kohta on erittäin altis uudelle vammalle, kun hevonen palaa normaaliin rasitukseen.
Jännevamman hoidossa pyritään rajoittamaan vaurioalue, estämään tulehdusreaktio ja kiinnikkeiden muodostuminen. Hoidon tavoitteena on muodostuvien säikeiden järjestäytyminen oikein.
Hoito: Kylmähoito, pehmustettu tukiside, tulehduskipulääkkeet, rajoitettu liikunta, fysioterapia. Kun akuuttivaihe on ohi, kontrolloitu liikunta auttaa säikeiden järjestäytymisessä. Säikeet järjestäytyvät rasituksen mukaisesti.