Suuren Suomalaisen Derbyn finaaliin valmistautuvan Callela Longshotin puolesta jännittävät sen tuhat omistajaa tuttavineen ja perheineen.
Vapaasti julkaistava tiedote
Kirjoittaja Kirsi Haapamatti
Mitä useampi kokki, sen laihempi soppa -sananlaskulta menee terä, kun kuuntelee Suomen suurimpien hevoskimppoihin lukeutuvan Tuhannen Tallin osakkaiden innostuneita tarinoita.
Keväällä 2011 hankitun Callela Longshotin, eli ”Sulon” omistajuus on jaettu tuhanteen osaan. Kimpan ideana oli tarjota osakkaille riskitön ja edullinen mahdollisuus tutustua kilpahevosen omistamisen maailmaan. Tuhannesosakin riittää oululaiselle Seppo Rajalalle.
”Kun seuraan Sulon starttia radan vierellä, tunnetilat vaihtelevat laidasta laitaan. Jännitys on valtava ennen kisaa. Riemu on rajaton, jos Sulo voittaa. Samoin pettymys, ellei menestystä tule. Huonosti menneen startin jälkeen menen ihan lukkoon ja olen hiljaista poikaa vähän aikaa.”
Lehtimainoksen perusteella Sulon osaomistajaksi ryhtynyt Rajala päätti Tuhannen Talli -nimisen kimpan kohdalla, että nyt tai ei koskaan.
”Itse asiassa ostin heti kaksi osuutta eli hevosta satasella. Aikaisemmin en ollut omistanut hevosta. Raveja olen kyllä seurannut aina”, Rajala sanoo ja kertoo mielenpainuneimmaksi ravimuistokseen Charme Asserdalin juoksun Oulussa.
Nyt Rajala on hakemassa lisää elämyksiä. Hän pyrkii seuraamaan Sulon startit paikan päällä, eikä jättäisi Vermon Derbya väliin ”mistään hinnasta”.
Rajala ei oikein itsekään ymmärrä, miksi moneen osaan jaettu hevosenomistajuus saa niinkin suuret tunteet pintaan.
”Kerran seurasin Sulon starttia niin keskittyneesti, että unohdin kokonaan valokuvata”, Sulon hovikuvaajana toimiva valokuvauksen harrastaja kertoo.
Sulon myötä Seppo Rajala löysi myös ravihevosten kimppaomistamisen. Mies sai poikansakin innostumaan, ja parivaljakko omistaa nyt myös 10 prosenttia Vanilla Shark -nimisestä kaksivuotiaasta tammasta. Rajala lunasti osuuden myös Oulun Raviliigasta.
Sulo päätti hevostauon
Haapajärveläinen Pia Viippola piti hevosharrastuksessaan 18 vuotta kestäneen tauon, minkä jälkeen hän liittyi suorilta Derby-hevosen omistajakaartiin.
”En ollut vuosiin käynyt raveissa ennen kuin menin Haapajärven kesäraveihin ja siellä mainostettiin Tuhannen Tallia. Ostin siltä seisomalta viisi osuutta. Ne olivat itse asiassa osuudet 1 – 5, eli olen Sulon ”ensimmäinen” omistaja.”
Ennen pitkää hevosharrastustaukoaan Viippola omisti ratsuja ja harrasti kilparatsastusta. Nyt hänellä on oma puoliverinen harrasteratsu ja viisi osaa Callela Longshotista. Yrittäjänä toimiva Viippola kertoo seuraavansa raveja vain television kautta.
”En ennättäisi ravikilpailuihin mukaan, vaikka se hauskaa olisikin. Sen sijaan olen löytänyt Fintoton videokirjaston, josta katselen Sulon startteja ja huudan ja kiljun”, Viippola nauraa.
”Seuraan hevosen kuulumisia myös nettisivuilta ja Facebookissa. Hyvin pysyy mukana näin etänäkin.”
Viippola on kannustanut Sulon omistajaksi myös työntekijänsä.
”Yhdessä jännitetään työpaikalla, kuinka käy. Kimppaomistaminen ilman kuukausimaksuja ja muita kuluja on tosi kätevä, matalan kynnyksen tapa omistaa hevonen.”
Pia Viippola on ratsuihminen, mutta se ei sulje pois ravi-innostusta.
”Kaikki hevoset ja niihin liittyvä kiinnostaa. Hevonenhan on aivan lumoava eläin.”
Kuka tahansa voi menestyä
Callela Longshot valmistautuu lauantain 7.9. Derby-finaaliin valmentajansa Katja Melkon hoivissa Lumijoella, Oulun eteläpuolella.
”Pari treeniä ennen kisaa, muuten otetaan rennosti. Voi olla, että matkustamme Helsinkiin jo edellispäivänä”, Melkko suunnitteli kahta viikkoa ennen Derbyn finaalia.
Melkko sanoo, että vaikka Sulolla on lähes tuhatpäin omistajia perheineen, kuvio ei valmentajaa rasita.
”Tiesin, mihin ryhdyn. Jonkin verran on tullut julkisuutta ja raveissa Suloa käydään ahkerasti tapaamassa ja rapsuttelemassa. Tallin arkeen tämä ei ole vaikuttanut. Jo alussa sovittiin, että omistajat tapaavat Suloa raveissa ja tapahtumissa.”
Melkko pohtii jättikimppojen vaikutusta raviurheiluun. Laji tarvitsee uusia omistajia ja harrastajia.
”On hyvä, että ala tulee näin isomman yleisön tietoisuuteen. Ja aivan uudet ihmiset pääsevät tutustumaan lajiin hevosen kautta. On helpompaa päästä tutuksi, kun on mukana jossakin kimpassa.”
”Sitä en osaa arvioida, tuleeko kimppojen myötä radoille parempia hevosia. On raviurheilun suola, että kuka tahansa voi menestyä, pikkutalliltakin. Hevosesta se enimmäkseen on kiinni.”
Tuhannen Talli ja Raviliiga tuovat omistajuuteen uusia mahdollisuuksia
* 2,5 vuotta sitten perustettu Tuhannen Talli on Suomen Ravitallin ohella ”jättikimppojen” pioneeri tällä vuosikymmenellä. Kimpan omistama hevonen Callela Longshot on myyty tuhanteen 50 euron arvoiseen osuuteen. Valtaosa kimpan omistajista omistaa yhden osuuden hevosesta ja on kotoisin Oulusta tai Oulun lähialueilta.
* Hevonen sijoittui 3-vuotiaana Kriteriumin viidenneksi ja Kasvattajakruunun kakkoseksi. Vermon Derby-finaali on Callela Longshotin uran suurin kilpailu tähän mennessä. Lauantaina 7.9. ravattava Suuri Suomalainen Derby on nelivuotiaiden Suomessa syntyneiden hevosten suurin kilpailu, jonka voittaja ansaitsee 100 000 euroa.
* Nelivuotiskauden jälkeen hevonen myydään ja hevosen myyntihinta sekä hevosen ansaitsemista palkintorahoista jäänyt nettotuotto jaetaan takaisin omistajille
* Tänä kesänä lanseerattiin raviratojen masinoima Raviliiga. Siinä liigat jaetaan 700 osuuteen (á 100 euroa), ja kullekin liigalle ostetaan 1,5 –vuotias hevonen. Hevonen on kimpan omistuksessa 3,5 vuoden ajan. Liigat myös kilpailevat keskenään.
* Yhteistä Tuhannen Tallille ja Raviliigalle on, että molemmat hevosenomistamisen tavat ovat riskittömiä ja helppoja tapoja omistaa hevonen. Omistamisen kulut ovat ennakkoon tiedossa, eikä osuusmaksun lisäksi muita kuluja omistajille tule koko projektin aikana.
www.oulunravit.fi/callelalongshot
Lisätietoja Tuhannen Talli-projektista,
Ilkka Nisula
puh. 0400 218 259
e-mail: callela.longshot@oulunravit.fi