Hyppää sisältöön

Eläinlääkärien seminaari käsitteli laajasti ravihevosen hyvinvointia

Viime viikonloppuna Ruotsin Solvallassa järjestetyssä eläinlääkärien seminaarissa käsiteltiin laajasti ravihevosen hyvinvointia.

Wayne McIllwright2

Professori Wayne McIlwraith esitteli hevosten nivelten hoitokeinoja. Kuva: Eeva Karvonen

”Seminaarin loppupäätelmä oli, että Pohjoismaissa ravihevosten hyvinvointi ja hoito ovat erittäin korkealla tasolla. Urheiluhevosten hyvinvointiin on kuitenkin jatkuvasti kiinnitettävä huomiota, ja hyvinvointiohjelmien tulee pohjautua tutkittuun tietoon”, sanoo eläinlääkäri ja Suomen Hippos ry:n hallituksen jäsen Kristiina Ertola.

Suomen Hippos ry:n ja Ruotsin raviurheilun keskusjärjestön Svensk Travsportin järjestämän seminaarin pääpuhujaksi oli kutsuttu maailman johtava hevosten nivelsairauksien ja niiden hoidon tutkija Wayne McIlwraith. Hän esitteli erilaisia nivelten hoitokeinoja. Tulevaisuuden hoitokeinona hän piti kehittyviä biologisia hoitomuotoja ja erityisesti geeniterapiaa. Hän korosti, että niveltulehdus on etenevä sairaus johon pitää puuttua ajoissa, ennen kuin muutoksia nivelessä ehtii tapahtua.

Ruotsalainen valmentajalegenda Stig H. Johansson puolestaan kertoi valmentajan näkökulmasta siitä, miten eläinlääkärien merkitys on ajan kuluessa muuttunut. Ennen hevosia hoidettiin vain silloin, kun niillä esiintyi selkeä vamma. Nykyään eläinlääkärit ovat osa valmennustiimiä ja hevosia hoidetaan ennakoivasti. Hevosten hoidossa käytetään myös useita eri aloihin erikoistuneita eläinlääkäreitä. Stig H. Johansson piti valmentajan vastuuta positiivisissa dopingtapauksissa raskaana, mutta välttämättömänä puhtaan urheilun takaamiseksi.

Seminaarissa käsiteltiin myös laajasti ratojen pintoja ja kengittä ajamista. Professori Lars Roepstorff painotti, että tärkeintä on tiedostaa, millainen alusta on ja ajaa sen mukaisesti. Tärkeitä huomioitavia tekijöitä ovat muun muassa radan pintamateriaali, kimmoisuus, tasaisuus ja pito. Kengitysseppä Bo Milton korosti puolestaan sitä, että kengittä voi ajaa vain tietyissä olosuhteissa. Kengittä ajaminen vaatii myös valmentajalta asiantuntevuutta ja ammattitaitoa. Kavionhuoltoon ja jalka-akseleihin on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Seminaariin osallistui noin 170 henkeä, joista suurin osa oli hevosiin perehtyneitä pohjoismaalaisia eläinlääkäreitä.

Lisätiedot: Eläinlääkäri, Suomen Hippoksen hallituksen jäsen Kristiina Ertola

puh. (03) 344 1700 tai kristiina.ertola@pp.inet.fi