Hyppää sisältöön

Esittelyssä Kymi Grand Prix’n osallistujat

Aetos Kronos. Kuva: Anu Leppänen

Kouvolan ravivuoden huipennus järjestetään lauantaina 19. kesäkuuta, kun perinteiset Kymi Grand Prix –ravit järjestetään Kymenlaaksossa. Viikonlopun pääkilpailuna ajettavaan Kymi GP –lähtöön osallistuu kymmenen huippuravuria ympäri Eurooppaa, ja mukana nähdään neljä kotimaassa kilpailevaa huippua sekä yksi suomalaisomisteinen kilpailija.

1.

Aetos Kronos – Magnus A Djuse

Kasvattaja Allev Kronos S.R.L. Soc Agr, Italia

Omistaja Team Snyder AB & Aetos Dios AB, Ruotsi

Valmentaja Jerry Riordan

Hoitaja Heli Tarrimaa

Aetos Kronos kuuluu Ruotsin hurjaan 5-vuotisikäluokan kärkihevosiin, yhdessä Don Fanucci Zetin ja Hail Maryn kanssa.

Aetos Kronos aloitti jo 2-vuotiaana. Ura eteni nousujohteisesti, ikäluokan kärkikisassa Svensk Uppfödningslöpningissä tuli kolmossija.

Kolmivuotiskausi oli upea, vaikka Kriteriumin finaalissa tuli laukka. Elitloppet-viikonlopun Breeders Coursessa ori ravasi voittoon ajalla 11,9a/2140m. Toinen miljoonan kruunun ykkönen tuli täyden matkan E3-finaaalissa. Kolmas miljoonapotti tärähti lyhyen matkan E3:ssa, jossa oriin voittotulos oli 10,9a/1640m.

Nelivuotiskauden ensimmäinen miljoonavoitto tuli toukokuussa Kungapokalenissa, Don Fanucci Zet jäi taakse. Derbyfinaalissa Aetos Kronos kiri kolmanneksi, Hail Mary ja Don Fanucci Zet olivat edellä. Vuodenvaihteessa Aetos Kronos kilpaili Vincennesissä ja oli Critérium Continentalin neljäs. Tammikuun lopussa se voitti 5-vuotislähdön ja oli kolmas Prix de Francessa edellään Delia du Pommereux ja Face Time Bourbon. Aetos Kronos aloitti kilpailemisen Ruotsissa huhtikuun lopulla. Kolmossija Paralympiatravetissa toi paikan Elitloppetiin, jossa tuli finaalipaikka.

Jerry Riordan on kokenut Kymi GP -kävijä. Lisa America oli kakkonen vuonna 2011 ja kolmonen vuotta aiemmin.

Grainfield Aiden. Kuva:Juho Hämäläinen

2.

Grainfield Aiden – Hannu Korpi

Kasvattaja Tiia Tuhkanen-Kaila ja Hannu Kaila

Omistaja Marjo-Kristiina Nieminen ja Fire-talli

Valmentaja Hannu Korpi

Hoitaja Hannu Korpi

Hannu Korven valmentama Grainfield Aiden sai Ruotsissa lempinimen panssarivaunu. Eikä syyttä, jykevä ruuna on jyrännyt viime vuosina väkevästi eteenpäin.

Grainfield Aiden aloitti kilpailemisen 3-vuotiaana syksyllä. Avausstarttinsa se voitti Porissa. 4-vuotiaana Grainfield Aiden kilpaili 22 kertaa ja otti neljä voittoa. Arvokkain ykkönen tuli Vermosta toukokuussa.

Viisivuotiskauden helmikuussa ruuna siirtyi Olli Lähtisen valmennuksesta Hannu Korvelle ja lähti Ruotsiin. Hannu Korpi ajoi heti voiton Solvallassa ja maaliskuussa 75-ykkösen Eskilstunassa. Kesä ja syksy kilpailtiin hyvällä menestyksellä Suomessa, ja loppuvuonna palattiin Ruotsiin. Vuosi päättyi kahteen 75-voittoon. Hevonen kehittyi kovasti, vuoden 30 kilpailusta voittoja tuli 11.

Grainfield Aiden jatkoi viime vuonna Ruotsissa. Se kilpaili helmi-maaliskuussa neljä kertaa Hopeadivisioonassa, tuloksena 2 voittoa ja 2 kakkosta. Loppuvuodesta ruuna palasi Ruotsiin. Uudenvuoden aattona se oli kakkonen Axevallan Sylvester-lähdössä ja nappasi uransa suurimman 16 096 euron palkinnon.

Tänä vuonna Grainfield Aiden on menestynyt edelleen loistavasti ja voittanut viisi Kavioliiga-lähtöä, Kultaloimessa tuli 12 000 euron ykkönen. Finlandia-Ajo oli ensimmäinen suuri kansainvälinen tehtävä, siinä tuli vitossija.

Hannu Korpi on vuorotellut paloesimiehen ja ravivalmentajan töiden välillä. Hänet tunnetaan rohkeista, ennalta-arvaamattomista taktisista ratkaisuista.

Ce Bello Romain kuva:Gerard Forni

3.

Ce Bello Romain – Anthony Barrier

Kasvattaja Jackie Bourreau, Ranska

Omistaja Ecurie S.G. Dupont

Valmentaja Sylvain Gérard Dupont

Hoitaja Sylvain Dupont

Ce Bello Romain on ranskalainen, joka on kehittynyt harppauksin viime vuosina. Ruunalla on paljon puolustettavaa Kouvolassa. Isä Jam Pridem juoksi Kymi GP:ssä vuonna 2002 ja sijoittui kakkoseksi Legendary Lover K:n jälkeen.

Ce Bello Romain aloitti kilpailemisen 3-vuotiaana kesällä omistajansa Sylvain Gérard Dupontin valmennuksessa.  Voittajaesittelyissä hevosta ei nähty, mutta 4-vuotiaana tahti muuttui. Voittoja tuli kolme, joista suurin 15 300 euron ykkönen maaliskuussa Vincennesissä.

Viisivuotiskauden 8 starttia toivat kaksi voittoa ja kolme kakkossijaa. 6-vuotiaana ruuna kehittyi edelleen, 15 lähtöä ja 7 voittoa, ykkösiä tuli Pariisin molemmilla radoilla. 7-vuotiskauden kaksi voittoa tuli Vincennesistä.

Viime vuonna meno jatkui vahvana, palkintorahaa tuli 161 390 euroa. Enghienin Prix de Bruxelles -kisassa kesällä ruuna kukisti Dorgos de Guezin. Tämä vuosi on ollut melkoista juhlaa, 4 kilpailua ja 3 voittoa, joista 2 Vincennesissä. Criterium de Vitesse de Basse-Normandiessa Argentanissa Ce Bello Romain löi Valokaja Hindön, Digne et Troitin ja Bahia Quesnotin. Caenin Prix des Ducs de Normandiessa Ce Bello Romain sijoittui kolmanneksi, edellä ME-vauhtia 10,8/2450m ravannut Etonnant ja Davidson du Pont.

Sylvain Gérard Dupontilla on LeTrotin mukaan 15 hevosta valmennuksessa. Ce Bello Romain on tallin kirkkain tähti.

Valokaja Hindö. Kuva:Gerard Forni

4.

Valokaja Hindö – Nicolas Bazire

Kasvattaja Jeanette H Jensen & J Vagn Larsen, Tanska

Omistaja Eirik Djuve, Norja

Valmentaja Jean-Michel Bazire

Hoitaja Kirsi Manninen

Valokaja Hindö edustaa raviurheilua kansainvälisimmillään. Great Challengerin poika on syntynyt Tanskassa. Se on myyty Norjaan vuonna 2015 ja kilpaillut viimeiset vuodet Ranskassa maan ykkösvalmentaja Jean-Michel Bazirella.

Valokaja Hindö aloitti kilpauransa 3-vuotiaana Kaj Jensenin valmennuksesta. Se voitti kerran Ålborgissa ja keräsi noin 50 000 Tanskan kruunun voittosumman. 4-vuotiskauden 20 starttia toivat vajaat 200 000 kruunua, ja kansainvälisen tähtihevosen ura oli vielä kaukana. Kauden lopulla se siirtyi Norjaan ja Geir Vegard Gundersenin valmennukseen.

Viisivuotiskausi oli lupauksia antava ja toi 7 voittoa sekä palkintorahaa yli 600 000 Norjan kruunua. Kaksi 75-voittoa olivat suurimmat menestykset. 6-vuotiskauden tienestit jäivät 278 000 kruunuun.

Vuoden 2018 lopulla silloin 7-vuotias Valokaja Hindö siirtyi Ranskaan ja Bazirelle. Ori kilpaili tiiviisti marras-joulukuussa ja voitti kuusi lähtöä, joista kolme Vincennesissä.

Vuonna 2019 Valokaja Hindö teki uransa kovimman kauden ja tienasi 211 200 euroa. Suurin ykkönen, 58 500 euroa, tuli Enghienissä Prix Jean-Luc Lagarderessä, jossa Cleangame ja Cash Gamble jäivät taakse. Joulukuussa Valokaja Hindö kilpaili Ameriquen esikisoissa, muttei menestynyt.

Heti vuoden 2020 alussa tuli voitto Prix du Forezissa, Dorgos de Guez jäi kakkoseksi. Tänä vuonna Valokaja Hindö juoksi Prix d’Amériquessa, muttei sijoittunut rahoille. Argentanissa toukokuun alussa se kävi Ce Bello Romainin kanssa kamppailun voitosta. Ori nähtiin Solvallassa Elitloppet-viikonvaihteessa, mutta laukka pilasi juoksun Elitsprintern-kisassa.

Jean-Michel Baziren valmentama Aubrion du Gers voitti Kymi GP:n 2018 Jos Verbeeckin ajamana. Bazire on ajanut Kymi GP -voitot 2008 L’Amiral Mauzunilla ja 2004 Kart de Baudrairiella.

MAS Champ. Kuva:Hippos/Juho Hämäläinen

5.

MAS Champ – Santtu Raitala

Kasvattaja MAS Breeding Oy

Omistaja Team Massi

Valmentaja Antti Ojanperä

MAS Champ on noussut eliittiravuriksi määrätietoisen ja tarkan valmentamisen ja kilpailuttamisen myötä. Sen päätyminen Team Massin omistukseen ja Antti Ojanperän valmennukseen oli sattumien summa.

Omistajaporukalle MAS Champ tuli kasvattaja Martti Ala-Seppälältä, jolle porukan ensimmäinen hevonen meni siitostammaksi. MAS Champ kilpaili 3-vuotiaana vain kerran kesäkuussa ja joutui sitten loukkaantumisen vuoksi pitkälle tauolle. Avausstartissa tuli voitto Oulussa.

Nelivuotiskausi antoi jo viitteitä, miten hyvä hevonen on kyseessä. 12 kilpailua, joista tuli 9 voittoa. Ykkösistä suurin tuli joulukuussa Oulussa Ponsse Cupin finaalista.

Viime vuosi oli todella menestyksekäs, 17 starttia, ja ruuna jäi vain kerran totosijojen ulkopuolelle. Voittoja tuli kahdeksan. Kausi huipentui lokakuussa. Ensin tuli L. Fabritius Memorialin voitto Turussa ja sen jälkeen 45 000 euron voitto Porin St. Legerissä. Lexus Dream ja Stonecapes Queila jäivät taakse.

Tänä vuonna MAS Champ on jatkanut loistomenoa ykkössarjoissa. Vermossa tuli voitto Ruotsin Silverdivisionen-lähdössä ja Kuopiossa Kavioliiga Grand Prixissä. Kymi GP -kuntoa ruuna viimeisteli komealla voitolla Kajaanissa.

Antti Ojanperän tallin vauhti kiihtyy, kun vuosi etenee. Hän oli valmentajaliigan ykkönen toukokuussa. Kymi Grand Prix on Ojanperälle uusi kokemus. Santtu Raitala on ajajaliigan kärkimies. Hän ajoi viime vuonna Kymi GP:ssä Makethemarkilla.

Willow Pride. Kuva:Ida Laine

6.

Willow Pride – Ari Moilanen

Kasvattaja I.M.T.-Talli Oy

Omistaja I.M.T.-Talli Oy

Valmentaja Markku Nieminen

Hoitaja Noora Tuula

Willow Pride on Ojasten pitkäaikaisen jalostustyön helmi. Perheen omistama 1970-luvun huipputamma Lita Bunter on Kymi GP -osallistujan kolmas emä.

Markku Nieminen on ollut Willow Priden valmentaja varsasta lähtien. Tamma aloitti kilpailemisen 3-vuotiaana huhtikuussa kahdella voitolla. Ensimmäinen suurvoitto tuli Lahden Tammahambosta kesäkuussa. Elokuussa Willow Pride raivasi tiensä lyhyen matkan E3-finaaliin, jossa se sijoittui yhdeksänneksi. 3-vuotiskausi päättyi joulukuussa Uudenmaan Upeimman ykköseen.

Nelivuotiskaudella kymppitonnin ykkönen tuli jälleen Lahdessa Suur-Hollolan Best Princess -kisassa. Villinmiehen Tammakilvassa Willow Pride voitti karsinnan ja oli finaalissa kolmas. Joulukuun Derbyrevanssissa se ravasi yllätysvoiton, tallikaveri Lexus Dream jäi taakse. Joulukuussa tamma otti kakkossijan Solvallan 4-vuotislähdössä.

Viisivuotiskeväällä tamma nappasi kolmossijan Arvid Åvallin Tammaderbyssä. Kaustisella Willow Pride kävi hakemassa Jixyn-ajon ykkösen. Forssan Tammavaltikan voitto toi 20 000 euroa. 5-vuotiaiden EM:ssä tamma ravasi neljänneksi.

Kuusivuotiskaudella Willow Pride juoksi yli 100 000 euroa. Lahden Kavioliiga GP:stä se ansaitsi 20 000 euroa. Espoon Palkinto, Tammavaltikka ja Best Lady menivät myös Willow Pridelle.

Tämä vuosi on ollut myös erittäin menestyksekäs. Seinäjoki Racessa tamma ravasi kolmanneksi ja oli paras Suomessa syntynyt. Kymi GP -vauhtia haettiin Killerin Eliitistä, jossa Willow Pride jäi niukasti kakkoseksi.

Markku Niemisen Ingocnito Kemp toi talliin kakkossijan Kymi GP:ssä 2000 ja Passionate Kemp kolmosen 2006. Ari Moilanen on usein ajanut Kymi GP:ssä, Tag The Devil oli kakkonen 2005 ja Lass Zefyr toinen 2006.

Next Direction. Kuva:Ida Laine

7.

Next Direction – Iikka Nurmonen

Kasvattaja Jalohepo Oy

Omistaja Team Look The Winners

Valmentaja Timo Hulkkonen

Hoitaja Annaleena Peippo

Next Direction on kuulunut kotimaiseen eliittiin jo vuosia. Taitavasti kilpailutettu ruuna on juossut 55 kilpailua ja kerännyt 636 000 euron tienestit.

Next Direction aloitti kilpailemisen 3-vuotiskesällä Suonenjoen raveissa. Laukat toivat hylkäyksen. Sen jälkeen tahti muuttui. Kausi päättyi suurvoittoihin Kuopion Kasvattaja-ajossa ja Oulun V75-yhteiskierroksella.

Nelivuotiskausi oli loistava, 8 voittoa ja lähes 200 000 euron ansiot. Ensimmäinen iso voitto oli Kuopio Stakes, ja seuraava tuli Vieremältä Einari Vidgrénin Muistoajossa. Derbyssä tuli kakkossija Benjamin Evon jälkeen. Kausi huipentui Kasvattajakruunun ykköseen.

Viisivuotiskausi oli katkonainen, Number Onen voitto tuli keväällä. Next Direction palasi 6-vuotiaana entistä parempana. Finlandia-Ajossa se pisti Readly Expressin juoksemaan tosissaan ja otti kakkossijan. Kymi GP:stä tuli myös kakkonen, Racing Mange oli ykkönen. Myös St Michelissä tuli kakkossija, kun Makethemark voitti. Elokuun lopulla Next Direxction otti SM-kultaa.

Viime kausi alkoi Suomen koronatauon vuoksi Ruotsin kilpailuilla. Uumajasta tuli Kultadivisioonan voitto, Paralympiatravetissa ruuna oli neljäs. St Michelissä Next Direction ravasi upean voiton SE-ajalla 08,9a ja jätti Vernissage Grifin kakkoseksi. Syyskuussa ajetussa Finlandia-Ajossa ruuna oli seitsemäs. Toinen SM-titteli tuli lokakuussa.

Tämä vuosi alkoi Helsinki-ajon voitolla. Hickothepoohin voittamassa Finlandiassa ruuna taisteli kakkoseksi ja punnersi ohi Vernissage Grifin. Kymi GP:tä varten viimeisteltiin voitolla Lahdessa.

Timo Hulkkosen valmennuslistalla on 10 hevosta. Next Directionin lisäksi Big Headache on ykkössarjan menijä. Se juoksi Kymi GP:ssä 2017 ja sijoittui viidenneksi.

Delia du Pommereux. Kuva:Gerard Forni

8.

Delia du Pommereux – David Thomain

Kasvattaja Haras du Pommereux, Ranska

Omistaja Lolic Noël, Ranska

Valmentaja Sylvain Roger

Hoitaja Adrien Charbonneau

Delia du Pommereux on ranskalainen terästamma, joka tekee uransa parasta kautta nyt 8-vuotiaana. Tämän vuoden tienestit ovat jo 524 350 euroa.

Nikyn tytär voitti jo 3-vuotiaana 5 lähtöä. Ensimmäiset 10 kilpailua tamma meni tahdilla voitto tai laukka. Delia du Pommereux oli kauden päätteeksi mukana myös ikäluokan pääkilpailussa Criterium des 3 Ansissa, mutta siinä ei tullut menestystä.

Nelivuotiskausi alkoi voitolla Pariisin Talvimeetingissä tammikuussa Prix Bellino II -lähdössä. Kauden toinen voitto tuli marraskuussa Vincennesissä. 5-vuotiskauden ansiot olivat komeat 457 900 euroa. Vincennesistä tuli kolme yli 50 000 euron voittoa. Criterium des 5 Ans -kisassa tamma nappasi 60 000 euron kakkossijan, Davidson du Pont voitti.

Delian 6-vuotiskausi päättyi komeasti. Tamma voitti Ameriquen esikilpailun Prix du Bourbonnaisin ja kukisti Bold Eaglen. Viime vuoden Prix d’Amériquessa tuli kuutossija. Delia oli pitkään poissa radoilta ja palasi takaisin viime syksynä. Tamma juoksi hienot sijoitukset Ameriquen esikisoissa ja oli urhea neljäs Prix d’Amériquessa.

Prix de Francessa helmikuussa tuli 180 000 euron ykkönen. Face Time Bourbon ja Aetos Kronos jäivät taakse. Kauden toinen täysosuma tuli toukokuun alussa Åbyssä. Delia du Pommereux kiri ykköseksi Paralympiatravetissa, Very Kronos ja Aetos Kronos eivät pystyneet vastaamaan tamman loppuvetoon.

Sylvain Roger on valmentajana voittanut lähes 1400 lähtöä. Hän tekee nyt ensimmäisen visiitin Suomeen.

Short In Cash. Kuva:Lars Jakobsson

9.

Short In Cash – Björn Goop

Kasvattaja Stall Nikkanen Oy

Omistaja Stall Nikkanen Oy & MP Silva Oy

Valmentaja Björn Goop

Hoitaja Linnea Falk

Short In Cash on Ruotsissa syntynyt, mutta kilpailee sinivalkoisen lipun alla, kasvattaja ja omistajat ovat suomalaisia.

Short In Cash aloitti 3-vuotiaana Petri Puron valmennuksesta. Ori juoksi loppuvuodesta neljä kilpailua, tuloksena kaksi voittoa ja kaksi kakkosta.

Nelivuotiskausi alkoi silloisella kotiradalla Halmstadissa kesäkuussa voitolla ja tuloksella 14,9/2640m. Laukat pilasivat monta juoksua, niin kävi myös Derbykarsinnassa. Breeders’ Crownin välierissä tuli arvokas kakkossija. Aivan kauden lopulla ori siirtyi Björn Goopin valmennukseen.

Viisivuotiskaudesta tuli komea, 7 kilpailua, 5 voittoa ja palkintorahaa yli miljoona kruunua. Kesällä Short In Cash ravasi kolme V75-voittoa, joukossa Axevallan Maratonin ykkönen ajalla 16,5/4140m.

Loppuvuodesta 2019 Short In Cash siirtyi Ranskaan. Vuodenvaihteen molemmin puolin tuli kaksi voittoa, kakkonen ja nelossija Vincennesissä.

Short In Cash aloitti tämän vuoden Ruotsin kilpailut kahdella voitolla huhtikuussa. Solvallassa se kiri ykköseksi kovalla tuloksella 11,6a/2140m.

Tapio Nikkasen Stall Nikkanen Oy tunnetaan erityisesti Shorthanded-hevosista. Short In Cashin veli Shorthanded Jag teki menestyksekkään uran, ja Shorthanded Goal voitti suurkilpailuja Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa.

Björn Goop on usein nähty vieras Kouvolassa. Oman valmennustallin Vitruvio voitti viime vuonna. Timokolla Goop ajoi kaikenvärisiä mitaleja Kymi GP:ssä, voitto tuli 2014.

Seismic Wave. Kuva:Anu Leppänen

10.

Seismic Wave – Hannu Torvinen

Kasvattaja Margaret Dey, C. Ryder & M. Wernick, USA

Omistaja Stall Dalhem, Ruotsi

Valmentaja Timo Nurmos

Hoitaja Inga Perk

Timo Nurmoksen vuoden 2018 Amerikan matkan satoa nähdään Kymi Grand Prixissä. Nurmos iski silmänsä Seismic Waveen Lexingtonissa ja sai ostettua sen.

Seismic Wave ei kuulunut ikäluokan kuumiin nimiin USA:ssa, eikä sitä nähty The Hambletonianissa.  Se maksoi Harrisburgin huutokaupassa 1-vuotiaana 38 000 dollaria. Nurmos näki 3-vuotiaan Seismic Waven The Red Milen radalla, jossa se ravasi ruunien ME:n 08,5. Nurmos teki hevosesta tarjouksen, joka lopulta johti kauppoihin.

Nurmos antoi hevosen sopeutua Pohjolan olosuhteisiin rauhassa. Kilparadoille Seismic Wave palasi 4-vuotiaana syyskuussa ja voitti heti vakuuttavasti. Kauden 5 kilpailua toivat 4 voittoa.

Viime vuosi alkoi kolmella voitolla, joukossa Elitloppet-viikonvaihteen pronssifinaali. Hevoselle olisi jo ollut paikka kilpailla Elitloppetissa, mutta Nurmos valitsi helpomman tehtävän. Kauden 7 kilpailussa tuli 5 voittoa.

Tämä vuosi alkoi voitolla Örebron Hopeadivisioonassa. Sen jälkeen oli vuorossa Meadow Roadin lähtö, jonka voitti Heavy Sound. Se sai paikan Elitloppetiin. Seismic Wave oli hyvä kakkonen, joka toi Elitloppet-lipun. Seismic Waven ensimmäinen Elitloppet-startti toi karsinnassa seiskasijan.

Timo Nurmos on upealla urallaan voittanut lähes kaiken, mutta Kymi Grand Prixin ykkönen vielä puuttuu. E.V. Cane oli kakkonen 2003. Hoitaja Inga Perk muistetaan myös Readly Expressin hoitajana.

Esittelytekstit: Timo Mahlamäki