Seinäjoen Kuninkuusraveissa seppelöitiin historian nuorin ravikuningatar, kun Tapio Perttusen valmentama ja ohjastama 6-vuotias Suven Sametti voitti tammojen kokonaiskilpailun. Viime vuoden ravikuningas, Antti Ojanperän valmentama ja Santtu Raitalan ohjastama Evartti voitti toista kertaa peräkkäin ravikuninkaan tittelin.
Kuninkuusravien konkarivalmentaja Tapio Perttunen tiesi, että hänen osaomistamansa tamma on valmis vaativaan kilpailuun nuoresta iästään huolimatta. Suven Sametti kiitti luottamuksesta, ja vaikka osamatkojen voittoja ei tullutkaan, tasaisen varmasti suorittanut tamma seppelöitiin ravikuningattareksi koko tammajoukon kokemattomimpana kilpailijana.
Lauantaina Suven Sametti teki 2100 metrin avausmatkalla pitkän kirin kaukaa parijonon hänniltä, mikä toi tammalle kakkossijan. Sunnuntaihin Suven Sametti lähti johtanutta Hetviinaa perässä 0,4 sekuntia. Mailin osamatkalla Suven Sametti sai Perttuselta tarkan juoksun ja tamma kamppaili kolmanneksi. Samalla valjakko siirtyi kuningatarkilpailun kärkeen Hetviinan epäonnistuessa.
Perttunen halusi antaa viimeisellä 3100 metrin matkalla tammalle mahdollisuuden ja ajoi toista rataa pitkin. Viimeisellä takasuoralla kiriin lähtenyt tamma nujersi keulahevosen Ciiran Tähden, mutta jäi lopulta toiseksi Liisan Tulilinnun ehtiessä vielä ohi. Suven Sametti kukisti kuitenkin kaikki pahimmat kilpakumppaninsa, ja kakkossija varmisti tammalle sen uran ensimmäisen ravikuningattaren tittelin.
Suomen ravivaltakunta sai näin ensimmäistä kertaa 6-vuotiaan ravikuningattaren. Tamma Tomu on kruunattu ravikuninkaaksi 6-vuotiaana vuonna 1930, mutta tuolloin tammat ja oriit kilpailivat yhdessä kuninkuudesta.
”Hienoja suorituksia, tamma näytti itse hyvyytensä. Tosi mahtavalta tuntuu. Totta kai lähdettiin varovaisen toiveikkaina ajamaan, mutta en minä mitään kuningatartitteliä odottanut. Arvelin, että jos olen kolmas-neljäs lopputuloksissa, olen tosi tyytyväinen”, Perttunen ihmetteli tammansa saavutusta.
Valmentaja-ohjastaja Perttuselle titteli oli toinen, hän ohjasti Hipon vuonna 1981 ravikuningattareksi. Ravikuninkuuksia orimattilalaisella Perttusella on kolme Saran Salamalla. Perttusen kaikki kuninkuus- ja kuningatartittelit ovat tulleet saman emälinjan hevosilla. Ylittäessään maalilinjan Perttunen tiesi istuvansa ravikuningattaren kärryillä.
”Vuonna 1965 Ponnetar tuli meille, siitä emälinjasta ovat kaikki nämä varsat. Oli tunteiden täyttymys maalilinjalla”, Perttunen kertoi ensimmäisistä tuntemuksistaan.
Suven Sametin omistavat Perttuset & Pekka ja Nea, eli Tapio Perttunen, hänen tyttärensä Suvi Perttunen sekä Lahdessa asuvat Pekka Kairtamo ja Nea Vikström. Hevosen kasvattaja on Team 4 Tenoria.
Suven Sametin osaomistaja Nea Vikström on pienestä pitäen ollut innostunut hevosista, mutta raviurheilu tuli kuvioihin vasta myöhemmin. Vikström sai Pekka Kairtamon innostumaan hevosista, ja yhdessä he ovat päätyneet raviurheilun pariin. Omistajille ravikuningattaren omistaminen on unelma.
”Tässä yhdistyi hienosti kaksi voimaa: nuori tamma, joka tekee uutterasti, mitä Tapio pyytää ja Tapion mahtava pelisilmä, kokemus ja näkemys. Koko tämä fiilis, sitä ei voi rahassa mitata, tämä on ihan käsittämätöntä”, Vikström hehkutti ja jakoi myös suuresti kiitoksia tamman hoitajalle Pinja Kaleniukselle, Perttuselle ja koko hänen tallilleen.
Vikströmin ja Kairtamon tallilla tarhaan syntynyt Suven Sametti on suomenhevoskasvatuksen helmi. Ja Vikströmillä olikin painavaa sanottavaa koko raviväelle.
”Pistäkää niitä tammoja kantavaksi, tehkää suomenhevosia ja olkaa ylpeitä suomenhevosesta”, Vikström kannusti.
Perttuselle viikonloppu oli menestys. Hänen tallinsa Vixeli voitti kuninkuuskilpailun päätösmatkan ja sijoittui kokonaiskilpailussa neljänneksi. Tallin toinen kuninkuuskilpailun osallistuja Uljas Suomalainen oli viides. Myös Vixeli ja Uljas Suomalainen ovat Kairtamon osaomistamia hevosia.
Kuningatarkilpailussa toiseksi sijoittui niin ikään kilpailussa ensimmäistä kertaa mukana ollut Seppo Suurosen valmentama Ciiran Tähti, joka jäi voittaneesta Suven Sametista 0,4 sekuntia. Kaksi viimeistä matkaa voittanut, mutta lauantain avausmatkalla viimeiseksi jäänyt Liisan Tulilintu oli viides kokonaiskilpailussa häviten 2,4 sekuntia Suven Sametille.
Vaikeudet voittanut Evartti säilytti ravikuninkaan tittelinsä
Ravikuninkuus pysyi pihtiputaalaisen Antti Ojanperän valmentaman Evartin hallussa. Aiemmin tänä vuonna ähkyleikkaukseen joutunut ja elämästään taistellut ori nousi hämmästyttävällä tavalla takaisin suomenhevoshuipulle. Kuninkuuskilpailussa Santtu Raitalan ohjastama ori voitti kaksi ensimmäistä osamatkaa. Viimeisen osamatkan kakkossija sinetöi kuninkuuden toista kertaa peräkkäin Evartille. Evartin on kasvattanut vuoden suomenhevoskasvattajana lauantaina palkittu Olli Sippola ja se omistaa Talli Pajatso.
Johtoasemasta päätösmatkalle lähtenyt Evartti näytti olevan tukalissa asemissa sisäradalla ilman kiritiloja. Lähdössä johtopaikka vaihtui useaan kertaan matkan aikana, ja viimeisellä kierroksella tultiin Tapio Perttusen valmentaman Vixelin tahtiin. Raitala ja Evartti etsivät kuumeisesti kiritiloja, jotka aukesivat lopulta viimeisessä kaarteessa. Evartti kiri toiseksi ja sai tehtyä tarpeeksi eroa kokonaiskilpailussa toisena olleeseen H.V. Tuuriin varmistaen kuninkaan tittelin itselleen. Vixeli voitti päätösmatkan ylivoimaisesti, mutta hevosen tekemä ero riitti vain neljänteen sijaan kokonaiskilpailussa.
”Hevonen on ihan uskomaton. Se on sellainen taistelija, ettei mitään rajaa. Se on niin nöyrä, haluaa tehdä juuri niin kuin ihmiset toivovat sen tekevän”, Raitala ylisti Evarttia.
Pihtiputaalla asuva Raitala on joutunut viime viikkojen aikana ottamaan isompaa roolia Evartin elämässä, sillä valmentaja Antti Ojanperä joutui sydänleikkaukseen heinäkuussa eikä ole voinut osallistua tallin arkeen kuten aiemmin.
”Meillä on ollut tosi pitkiä lenkkejä Evartin kanssa. Olemme antaneet toistemme touhuta, mitä halutaan. Tuntuu, että meidän lenkit ovat olleet niin pitkiä, että ehtiikö niiden jälkeen ollenkaan raveihin. Se on ollut ihan huikean hauskaa katsella, mitä polle touhuaa”, Raitala kuvaili innoissaan.
Valmentaja Ojanperä jakoi tunnusta koko tallinsa tiimille ja läheisille, jotka ovat auttaneet heitä vaikeina aikoina. Raitalan kanssa Ojanperä oli käynyt tarkasti läpi, minkälainen Evartin valmennussysteemi on.
”Santtu on toteuttanut hienosti… Ja voinut tehdä erilaillakin, mutta ihan sama”, Ojanperä nauroi.
Ojanperän olo on kohentunut viimeisen puolentoista viikon aikana huomattavasti ja hän jaksoi olla koko kuninkuusraviviikonlopun paikan päällä Seinäjoella.
”Aivan uskomattomat muutamat viikot ollut tässä. Uskomatonta, että ollaan täällä tänään ja kaikki on mennyt hyvin, että olemme molemmat Evartin kanssa hengissä”, Ojanperä ihmetteli.
Evartin elämässä tärkeä henkilö on hoitaja Jutta Ihalainen, joka on joutunut tasapainottelemaan hänen ja Ojanperän tallin arkea vaikeuksien keskellä.
”Hevosten kanssa oleminen ja eläminen on sellaista, että talliin on mentävä ja hevoset on hoidettava. Tiukkoinakin hetkinä niitä vaihtoehtoja ei hirveästi anneta, mutta siinä on puolensa ja puolensa. Kun on paljon murheita, hevosten läsnäolo tuo lohtua”, Ihalainen kertoi hevosten merkityksestä.
Matka kaksinkertaiseksi ravikuninkaaksi on ollut kivinen Evartille, joka on kohdannut lukuisia vaikeuksia elämänsä aikana.
”Siitä ei ole kauaa, kun oltiin Viikin hevossairaalassa ja viisi minuuttia kävelyä oli liikaa. Nyt ollaan täällä, hevonen on juossut kolme kilpailua kahden päivän aikana ja on seppele kaulassa – on ollut tunteiden vuoristorataa. Jalat on pidetty maassa ja lähdetty joka aamu nöyrästi töihin, ei siinä ole muukaan auttanut. On paljon maailmassa hevosia, mutta tuommoista Evarttia ei taida olla kuin tämä yksi ainokainen kappale”, Ihalainen tunnelmoi.
Kuninkuuskilpailussa toiseksi sijoittui ensimmäistä kertaa kilpailuun osallistunut Ossi Nurmosen valmentama H.V. Tuuri, joka hävisi Evartille kokonaisajassa 1,6 sekuntia. Kolmanneksi sijoittui Kimmo Taipaleen valmentama Välkyn Tuisku, joka jäi voittajasta 3,7 sekuntia.