FWB-päivä Ypäjän Hevosopistolla keräsi paikanpäälle 85 ratsuhevosjalostuksesta kiinnostunutta henkilöä. Päivä antoi kuulijoille kattavan paketin ratsuhevosen rakenteen merkityksestä.
Päivän aloitti saksalaisen Cord-F. Wassmanin luento modernin urheiluhevosen rakenteen ja liikkeiden kehityksestä jalostuksen avulla. Luento kävi laajasti läpi hevosen rakennetta. Esitys sisälsi kuvia, joista ilmeni millaiseen jalkarakenteeseen ei tule pyrkiä ja mitkä ovat optimaaliset kulmat hevosen rakenteessa.
– Hevosen arvostelu ei ole tämän päivän keksintö. Jalostustavoitteet muodostuvat ulkomuodosta, luonteesta, liikkeiden laadusta ja hyppykyvystä. Kaiken yläpuolella on kuitenkin hevosen terveys, Wassman kiteytti esityksen alkuun.
Wasmanin luennon päätti rakennnearvostelu käytännössä. Presentaatiossa Wassman arvosteli viiden eri-ikäisen FWB-hevosen rakenteen Ypäjän maneesissa.
– Jalostustavoitteena on ja pysyy käyttöhevonen, jota arvioidaan luonne-, rakenne- ja terveysominaisuuksien mukaan. Mutta aina tulee muistaa, että luonne ennen rakennetta, Wassman korosti yhteenvedossaan.
Lounaan jälkeen Ypäjän Hevosopiston Petri Meller piti esitelmän Hevosopiston tulevaisuuden suunnitelmasta, joka toteutetaan yhteistyössä Ratsastajainliiton kanssa. Ypäjän Hevosopistolle tullaan mahdollisesti jo vuonna 2013 avaamaan Urheilu Akatemia, jolla tarjotaan lahjakkaille nuorille mahdollisuus opiskella urheilun ehdoilla.
Ratsujalostusliitto piti esitelmän Nuorten hevosten koulutusohjelman kehittämisprojektista.
– Ongelma ei ole niinkään suomalaisissa hevosissa, vaan niiden sisään ratsuttamisessa, Stella Hagelstam kommentoi antaen positiivista palautetta suomalaiselle hevoskasvatukselle.
– Hevosen ei tarvitse olla huippu vaan otamme kaiken tasoisia hevosia ja ratsastajia mielellämme vastaan. Ensimmäiset kouluvalmennukset alkavat jo muutaman viikon kuluttua, projektissa mukana oleva Marko Björs taustoitti.
Nuorten hevosten koulutusohjelman kehittämisprojektissa ovat mukana myös Maria Möller kenttäratsastuksen osalta ja Raija Jenssen estevalmennuksen tiimoilta.
Eläinlääkäri Laura Muilu puhui hevosen kestävästä rakenteesta. Esityksessään Muilu kävi läpi rakennevirheiden yhteyttä hevosen terveyteen ja kestävyyteen. Koska rakenteeltaan ideaalit hevoset ovat hyvin harvinaisia, korosti Muilu hevosen valintaa sen käyttötarkoituksen mukaan ja muistutti, että hyvällä lihaskunnolla on suuri merkitys hevosen kestävyyden kannalta niin hyvä- kuin heikompirakenteistenkin hevosten kestävyydessä. Nuorten hevosten kehityksen kannalta Muilu piti tärkeänä vapaata, riittävää liikuntaa ja normaalia kasvutahtia ylläpitävää ruokintaa.
Mielenkiintoa ja keskustelua herätti myös Eviran luento hevosen tautitilanteista ja laittomista tuonneista.
– Tärkeää on, että hevosella on Suomeen tullessaan jalostusjärjestön myöntämä virallinen hevospassi ja lähtömaan TRACES-lomakkeella tehty eläinlääkärintodistus. Tällöin Euroopan hevostautitilannetta pystytään seuraamaan, Eviran edustajana luennoinut Matleena Haapa painotti.
Päivän viimeisestä luennosta vastasi Suomen Hippos ry:n ratsu- ja ponitiimin vetäjä Suvi Mäkeläinen aiheenaan ”Lineaarinen profilointi hevosen rakennearvostelussa”. Luento kertoi siitä, kuinka Hollannissa 20 vuotta käytössä olutta arvostelujärjestelmää ollaan ottamassa käyttöön muissa Euroopan maissa. Mäkeläisen mukaan tämä luo pohjan kansainvälisesti vertailukelpoisiin jalostusarvioihin.