Hyppää sisältöön

Hevonen lisää suomalaisten hyvinvointia

Perjantaina 13. syyskuuta hevosalan toimijat toimittivat kansanedustajille hevosalan viestin eduskuntatalon ulkopuolella. Pääviesti oli kuinka hevonen lisää suomalaisten hyvinvointia.

Suomen yli 74 000 hevosella on merkittävä rooli suomalaisten työllistäjänä, harrastuskumppanina, hyvinvoinnin ja kunnon edistäjänä. Hevosen ja ihmisen välinen vuorovaikutus vahvistaa tunnetaitoa, itsetuntoa ja elämänhallintaa. Tulevaisuudessa kysyntää on erilaisille virkistys-, matkailu- ja kuntoutuspalveluille. 


Hevosala työllistää yli 15 000 suomalaista. Hevostalleja maassamme on 16 000, yhtä paljon kuin muita kotieläintiloja yhteensä.

Katso Mahdollisuuksien hevonen -video


Hevosavusteinen terapia ja sosiaalipedagoginen hevostoiminta osoittavat sen, mihin hevonen parhaimmillaan pystyy ihmisen hyvinvoinnin edistäjänä. 

- Hevonen ehkäisee syrjäytymistä, parantaa elämänhallintaa, on mukana perhekotien toiminnassa ja huumekuntoutuksessa. Hevosavusteinen toiminta vaikuttaa laaja-alaisesti ihmiseen fyysisesti ja henkisesti. Hevonen on tasapuolinen, lahjomaton ja kustannustehokas kuntouttaja, Suomen Ratsastajainliiton pääsihteeri Fred Sundwall korosti puheessaan Eduskuntatalolla.  

Ratsastuksen ja raviurheilun nuorisotyö tarjoaa mielekkään harrastuksen lapsille ja nuorille. Aikuisille hevosharrastus on irtiotto arjen kiireestä, tapa liikkua ja nauttia elämästä. Ratsastusta harrastaa 170 000 suomalaista. Hevoskannasta yli puolet on ravihevosia, joiden parissa toimii noin 50 000 suomalaista. Raviurheilua seuraa vuosittain 750 000 katsojaa. 

Hevosalalla on työllistäviä vaikutuksia maataloustuotannon ohella muihin aloihin, kuten eläinlääkintään, varusteteollisuuteen ja -kauppaan.  Hevosten rehuntuotantoon käytetään yli 100 000 hehtaarin peltoala. Hevoset toimivat maisemanhoitajina ja luonnon monimuotoisuuden ylläpitäjinä laiduntaen myös ruoantuotantoon soveltumattomilla alueilla. 

- Hevostallit ja alan yritykset tarvitsevat tilaa elää ja kasvaa.  Kasvun rajoitteena ei saa olla harrastuspaikkojen riittämättömyys, turvallisten reittien puute, kohtuuttomat rakentamis- ja kaavoitussäädökset tai muut toiminnan perusteettomat rajoitteet, Sundwall muistutti.

- Olennaista on, että viranomaistahot tuntevat ja huomioivat hevostalouden erityispiirteet valmistellessaan säädöksiä ja toimintatapoja hevosalaan liittyen. Avoin yhteistyö alan asiantuntijoiden kanssa on välttämätöntä koko hevosalan kehittymisen kannalta, Suomen Hippos ry:n toimitusjohtaja Pekka Soini sanoi.

- Toto-pelituotot ovat ratkaisevassa asemassa suomalaisen hevosalan kehittymisessä ja tulonmuodostuksessa. Hevosalaa kannattaa kehittää ja antaa alan kehittyä. Alan merkitys on koko yhteiskunnalle iso ja sen painoarvo kasvaa. Hevosala ei ole pelkkää taloutta tai pelkkä elinkeino. Hevonen herättää tunteita, opettaa vastuuntuntoa ja kasvattaa vastuunkantoon. Lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisyssä hevosella on iso rooli, painotti Eduskunnan hevosystävien seuran puheenjohtaja, kansanedustaja Jari Leppä.

Tietoa alan edunvalvonnasta: www.hippolis.fi/mahdollisuuksienhevonen

Lisätietoja,

Projektipäällikkö Anne Laitinen, Hippolis, puhelin 040 766 0830,anne.laitinen@hippolis.fi

Kehityspäällikkö Suvi Louhelainen, Suomen Hippos ry, puh 050 574 5950, suvi.louhelainen@hippos.fi

HennaVirkkunen
Kunta- ja hallintoministeri Henna Virkkunen tervehtii Ypäjä Tarjaa. Kuvassa myös Suomen Ratsastajainliiton pääsihteeri Fred Sundwall sekä opiskelijat Sari Siikarla ja Tommi Mäenpää.