Mia Heiskasen hoitamat Välkyn Tuisku sekä R.R. Valssitar valittiin viime keskiviikkona mukaan Seinäjoen Kuninkuusravien pääkilpailuihin.
Mia Heiskasella riittää jännitettävää 30.7.-1.8. Seinäjoella järjestettävissä Kuninkuusraveissa. Hevosenhoitajana Kimmo Taipaleen ravitallilla toimivalla Heiskasella on ”passihevoset” sekä kuningatar- että kuninkuuskilpailussa.
Vuonna 2019 kilpailussa toiseksi sijoittunut Välkyn Tuisku on esiintynyt kuluvan vuoden aikana vakuuttavasti suomenhevosten huippulähdöissä ja kuningarkilpailun ovia vahvan kauden aikana on noussut kolkuttelemaan Jyväskylän Korpilahdella toimivalta valmennustallilta myös tamma R.R. Valssitar.
Kuninkuusravien päätoimikunta valitsi pääkilpailuiden osallistujat viime keskiviikkona, ja vaikka Taipaleen tallin kaksikkoa pidettiin monien papereissa todennäköisinä edustajina, jännittivät taustajoukot valintoja viime hetkille asti.
”Välkyn Tuisku oli vähän selvempi valinta, mutta tammaa joutui jännittämään. Mikkelin startissa se vähän epäonnistui. Tunnelmat ovat aika jännät, ja vähän aikaa vielä varmaan menee, ennen kuin tajuaa molempien olevan mukana”, Mia Heiskanen kommentoi.
Neljä vuotta Taipaleen tallilla työskennelleelle Heiskasella Välkyn Tuisku sekä R.R. Valssitar ovat tulleet hyvin tutuiksi. Ori ja tamma ovat luonnostaan erilaisia, mutta persoonallisuus yhdistää molempia.
”Välkyn Tuisku on pieni vekkuli, joka touhuaa 40 asiaa samaan aikaan. Kauhean aktiivinen hevonen. R.R. Valssitar on taas vähän kiukkuilija, semmoinen yhden ihmisen hevonen. Molemmat ovat omanlaatuisiaan, mutta niiden kanssa tulee hyvin toimeen”, Heiskanen kuvailee hoidokkejaan.
Ravihevosten takaa löytyy monia lajin kannalta välttämättömiä henkilöitä. Katsojat todistavat monesti pelkästään ravureiden kilpailuesityksiä, mutta varsinainen kilpailuesitykseen valmisteleva työ tapahtuu kulisseissa. Menestyvän kilpahevosen takaa löytyykin monesti ammattitaitoinen ja työlleen omistautunut hevosenhoitaja.
Heiskanen ei tee tässä tilanteessa sääntöön poikkeusta.
”Onhan ne hevoset aamulla ensimmäisenä ja illalla viimeisenä mielessä. Tamman pääsy kilpailuun on ollut itselle vielä kovempi paikka. Siinä samalla sitä hoitaa kuin muitakin, mutta kun sen kanssa on joutunut aamusta iltaan vääntämään asioista, niin siinä on oma merkityksensä. Valssitar on tullut minulle niin tutuksi, että Kimmo varmistaa aina ensin minulta, että onko tamma millä mielellä tänään.”
Heiskanen puhuu lämpimään ja rehelliseen sävyyn hoitohevosistaan. Hänelle tärkeää on antaa hevosten toimi lajityypillisesti.
”Haluan, että hevonen voi joka alueella hyvin ja on pirteä. Jos se haluaa vaikka narun päässä hyppiä, niin se saa tehdä niin. Yritetään pitää mieli virkeänä ja olosuhteet sellaisena, että ne saavat olla omia itsejään ja käyttäytyä kuin hevoset. Jos tammaa kiukuttaa, niin se saa kiukutella. Jos ori taas haluaa olla orimainen, niin se saa toimia niin. Minusta hevosta ei saa väkisin alkaa tunkea mihinkään muottiin”, Heiskanen kertoo.
Vaikka edessä onkin yksi ravivuoden suurimmista kotimaisista kilpailuista, ei hevosten rytmiä lähdetä muuttamaan. Tallilla luotetaan rutiineihin ja Seinäjoelle lähdetään hevosten ehdoilla.
”Oriilla on ollut tasainen rytmi, jolla ollaan edetty samalla tavalla kuin Lahteen (Kuninkuusravit 2019). Tamman kanssa joutui koko ajan miettimään, miten saadaan se paremmaksi kauden edetessä. Siinä missä Tuiskun kanssa on panostettu tuttuihin ruutineihin, niin Valssittaren kanssa on menty sen mielen mukaan. Tammat ovat monesti tammoja.”
Heiskasella pitää viikonloppuna kiirettä kahden hevosen kanssa. Lauantaina 31.7. ravataan pääkilpailuiden avauskilpailu 2100 metrin ryhmäajo ja seppelejahti huipentuu sunnuntaina ajettavaan 1609 ja 3100 metrin ryhmäajoihin.
Kuninkuusravien tunnelma on ainutlaatuista, ja vaikka hoitajalle viikonloppu on rankka rupeama henkisesti ja fyysisesti, on se myös koko kauden ykköstähtäin.
”Onhan siellä hirveän hienot hevoset ja paljon yleisöä. Kyllähän se luo ihan oman tunnelman ja pelkkä osallistuminen on hienoa vaikka se onkin tosi rankka viikonloppu kaikille. Kilpailun eteen tehdään aina vuosia töitä hevosten kanssa.”
Omistaja Välkyn Tuiskun ja R.R. Valssittaren takana
Välkyn Tuiskun ja R.R. Valssittaren takaa löytyy myös sama omistaja Yrjö Kettunen. Pohjois-Karjalan Juuassa asuva Kettunen tunnetaan ravihevosten suuromistajana, jolle Kuninkuusravit eivät ole vieras asia. Vaikka R.R. Valssitar starttaa kuningatarkilpailuun ensikertalaisena, nähdään Välkyn Tuisku oriiden pääkilpailuissa jo neljättä kertaa. Kettunen on myös Välkyn Tuiskun kasvattaja. Tuiskun emä Välkky Carmen osallistui Kettusen omistuksessa kuningatarkilpailuun vuonna 2003.
Seppelejahtiin tottunut omistaja suuntaa katseet loppuviikon koitokseen hyvillä mielin.
”Kun hevoset ovat terveenä niin silloin fiiliksetkin ovat hyvät ja näillä näkymin kaikki on kunnossa. Kunhan kaikki saisivat täysipainoisen kisan ja ei tulisi vastoinkäymisiä”, Kettunen kertoo.
Välkyn Tuiskun kausi oli viime vuonna rikkonainen, eikä kuninkuuskilpailu tullut kyseeseen. Hevonen vietti talven kasvattaja-omistajansa luona Pohjois-Karjalassa.
Välkyn Tuisku lukeutuu kuninkuuskisan ennakkosuosikkeihin ja hevosella on kaikki mahdollisuudet kirkastaa vuoden 2019 hopeasija. Oriiden pääkilpailu vaikuttaa kuitenkin etukäteen hyvin tasaiselta kamppailulta.
”Suurmestaruudessa kolme hevosta kellotti saman ajan. Toivotaan, että Kuninkuusraveissakin nähdään tasaiset kilpailut ja parhaat voittavat.”
Lue myös: