Hyppää sisältöön

Hevoset houkuttelevat muuttamaan maalle

Salla Airaksisen pro gradu ’Monimuotoistuva maaseutu ja hevospalvelut’ (Itä-Suomen yliopisto 2015, historian ja maantieteiden laitos, yhteiskuntamaantiede) selvitti mm. mille hevosalan palveluille on kysyntää ja tarvetta nyt ja tulevaisuudessa sekä hevospalveluiden saavutettavuutta. Kysely suunnattiin Hämeen ja Uudenmaan alueen hevosenomistajille ja vastauksia saatiin 299 kappaletta.

Hevosenomistajalle yksi merkittävä syy maallemuuttoon on hevostenpitomahdollisuus omassa pihassa. Hevoset sekä niihin liittyvät palvelut ja toiminnot vaikuttavat omistajiensa asuinpaikan valintaan. Asuinpaikan valintaan vaikuttavat myös hevosten harjoitusmahdollisuudet, reittien ja maastojen käyttömahdollisuudet ja laidunten läheisyys. Kaupungissa tai taajamassa asuville vastaajille taas oli merkitystä asuinpaikan valinnassa sillä, että hevosen tallipaikka sijaitsee lähellä omaa asuinpaikkaa.

Palveluiden osalta käytetyimpiä palveluita ovat eläinlääkärinpalvelut, kengitys- ja vuolupalvelut, rehujen hankintapalvelut sekä harjoittelupaikkojen käyttö. Palveluista helpoiten saavutettaviksi lukeutuivat kentän käyttö ja laitumet, jotka sisältyvät usein tallipaikkaan, eikä niitä tarvitse erikseen hankkia. Kengitys- ja vuolu-, sekä eläinlääkäripalveluiden saatavuus kiiretapauksissa koettiin haasteelliseksi. Myös asiantunteville satulasepille on kysyntää ja näin ollen myös satulasepän palveluita voi joutua odottamaan. Kuivikkeiden ja rehujen hankkimisen osalta saatavuus on ajoittain heikkoa, erityisesti laadukkaan heinän osalta.

Tulevaisuudessa kysyntää tulee olemaan tallipaikoille, jotka sijaitsevat lähellä keskuksia. Lisäksi erikoistuneiden tallien (esim. hevosten kuntoutus) sekä niin sanottujen räätälöityjen tallipaikkojen, missä on perusteellisesti huomioitu hevosen ja omistajan tarpeet, kysynnän uskotaan kasvavan. Kasvaneiden harrastajamäärien myötä hevosalalle on tullut uusia toimijoita, joilla ei ole aiempaa hevoskokemusta. Näin ollen valmennus- ja koulutuspalveluille on tarvetta. Etenkin kokonaisvaltaiselle valmennukselle on kysyntää samoin kuin nuorten hevosten koulutuspalveluille. Hevosten terveyteen ja hyvinvointiin liittyvien erikoispalveluiden kysynnän uskotaan kasvavan. Tällaisia palveluita ovat muun muassa kuntoutukseen liittyvät palvelut. Ammattitaitoisille kengittäjille ja satulasepille on kysyntää jo nyt, joten kysynnän oletetaan jatkuvan myös tulevaisuudessa.

Hämeen ja Uudenmaan alueella tallit sijoittuvat lähelle kuntakeskuksia. Välimatka tallin ja kuntakeskuksen välillä on kyselyn perusteella yleisesti alle 10 kilometriä. Tallien sijoittuminen keskusten lähelle aiheuttaa omat haasteensa kaavoituksen ja maankäytön suhteen. Haasteita aiheuttaa etenkin hevosten turvallinen liikkuminen tallialueiden ulkopuolella maastossa. Kyselyyn vastaajat peräänkuuluttivat hevosille suunnattuja maastoreittejä. Niiden perustaminen mahdollistaisi turvallisen liikkumisen hevosilla myös tallialueen ulkopuolella. Maastoreitit voivat toimia myös vetovoimatekijänä, minkä avulla kuntaan voitaisiin saada muuttamaan hevosenomistajia ja hevosalan yrittäjiä.

Hevostonttien kysyntä on kasvanut etenkin kaupunkien läheisillä maaseutualueilla. Yksi mahdollisuus on kaavoittaa hevoskyliä, joissa toteutuu hevosläheinen asuminen. Samalla alueelle muodostuisi hevosklusteri, jossa palvelut ovat keskittyneet yhdelle alueelle. Tämä mahdollistaisi palveluiden helpon saavutettavuuden ja saatavuuden. Kyselyn perusteella hevoskylä-tyyppiselle asumiselle voisi olla kiinnostusta etenkin Uudenmaan alueella, missä muutoin tallitoiminnalle sopivia tontteja on rajallisesti.  

Gradu käsitteli hevostaloutta osana keskustelua maaseudun monimuotoisuudesta ja postproduktivistisesta maaseudusta. Aineisto kerättiin webropol-kyselyllä kesällä 2013. Tutkielma toteutettiin yhteistyössä Hevosten ja yhteiskunta –hankkeen (2012-2014) kanssa, jonka toteuttamisesta vastasi Hippolis – Hevosalan osaamiskeskus ry. Tutkielma on ladattavissa osoitteesta: http://urn.fi/urn:nbn:fi:uef-20150772

Yhteystiedot: tekijä Salla Airaksinen: salla.airaksinen@dnainternet.net & Hippolis ry, Anne Laitinen: anne.laitinen@hippolis.fi