Hevosen ja liikenteen kohtaaminen on merkittävä turvallisuuskysymys, koska monet tielläliikkujat eivät tiedä, kuinka kohdata ja ohittaa hevonen tai hevoskuljetus turvallisesti. Vaaratilanteet ovat valitettavan yleisiä, ja onnettomuuksiltakaan ei ole vältytty. Suomen hevosväki ottaa ilolla vastaan uutisen, että Yle antaa heinäkuussa tv-kanavillaan lähetysaikaa Hevonen liikenteessä -aiheiselle tietoiskulle.
– Yle tarjoaa tv-kanavillaan harkitusti esitysaikaa yleishyödyllisten toimijoiden viesteille. Toivomme, että television kautta tämä tietoisku herättää erityisesti niiden suomalaisten huomion, jotka eivät itse ole hevosten kanssa tekemisissä. Viestin tavoitteena on edistää kaikkien suomalaisten tielläliikkujien turvallisuutta ja auttaa meitä huomioimaan paremmin myös liikenteessä olevat hevoset ja heidän kuljettajansa, toteaa Ylen televisiopäällikkö Riitta Pihlajamäki.
Videon ovat tuottaneet yhteistyössä Suomen Ratsastajainliitto ja Suomen Hippos. Käytännön toteutuksesta on vastannut Studio Black Moon / Minna Ora ja suomenhevosen pääroolin spiikkaa huipputason hevosmies, laulaja Kari Vepsä.
Linkki videoon: LINKKI
Hiljennä kun huomaat hevosen – ja muista riittävä turpaväli
Hevosharrastus yleistyy ja hevosten määrä Suomessa kasvaa jatkuvasti, nyt hevosia on noin 75.000. Ratsastuksen harrastajia on noin 160.000. Raviurheilu on yksi suosituimmista yleisölajeista, sillä tapahtumissa käy yli 700.000 katsojaa vuosittain. Raveja järjestetään noin 600, ja niihin osallistuu lähes 8.000 hevosta ja yli 2.000 ohjastajaa.
Kauramoottorilla toimivat hevosvoimat tarjoavat kuljettajalleen mukavia elämyksiä ja terveellistä liikuntaa luonnon keskellä. Hevoset ovat kuitenkin yllättäviä ja luonteikkaita otuksia useimpiin bensapeleihin verrattuna, mikä kannattaa muistaa, kun erityyppiset hevosvoimat kohtaavat tiellä.
Hevonen on saaliseläin, jonka vaistot kehottavat sitä pakenemaan uhkaa. Pahasti pelästynyt hevonen saattaa rynnistää karkuun hurjana ja hallitsematta, ja viisisataa kiloa hevosta ei ole tuttavuus, jota kukaan toivoo konepellilleen. Raju pakotilanne saattaa myös ratsastajan ja hevosen itsensä suureen vaaraan.
Kun siis kohtaat hevosen tielläsi, pidä kunnon ”turpaväli”, hiljennä vauhtisi, jätä reilu tila ohitukseen ja vältä yllättäviä otteita, jotka voivat pelästyttää hevosen. Hevonen voi säikähtää, jos tulet liian lähelle liian kovaa vauhtia, mutta myös äkilliset äänet, pyöristä sinkoavat kivet tai ojasta lehahtava lintu voivat herättää hevosessa pelkoa. Kovin ahtaaseen paikkaan autolla ei kannata ajautua hevosia kohdattaessa. On hyvä myös seurata ratsastajan tai ohjastajan antamia merkkejä, koska on turvallista ohittaa.
Hyvä hevoskuljettaja on hidas käänteissään
Hevosilla liikutaan ratsain pääsiassa maastossa ja ajetaan pienillä hiekkateillä. Valtaväylillä hevoset ovat liikenteessä enemmänkin kärryn sisällä kuin edessä, siis hevoskuljetusperävaunuissa ja kuorma-autoissa. Hevosia kuljetetaan ravi- ja ratsastuskilpailuihin sekä harjoituksiin, näyttelyihin, eläinlääkärille ja siittoloihin. Hevoskuljetusajoneuvo ei ole liikenteessä harvinaisuus.
Hevoskuljetusten osalta suurimmassa riskiryhmässä on hevonen itse. Hevosen täytyy pysyä hyvässä tasapainossa kuljetuksen ajan, sillä kaatuessaan tai horjahtaessaan se voi loukkaantua. Tästä syystä hevosta kuljettava ajoneuvo ei voi tehdä äkkijarrutusta, kiihdyttää nopeasti eikä ajaa kovalla vauhdilla kaarteisiin. On hyvä muistaa, että edessä rauhallisesti etenevä hevoskuljetus kulkee hevosille sopivassa tahdissa parhaansa mukaan.
Hevoskuljetus ei myöskään pysähdy hetkessä. Ohitukseen kannattaakin varata reilusti tilaa ja muistaa, ettei hevosajoneuvon edessä saa tehdä äkkijarrutusta. Kunnollinen turvaväli kannattaa pitää myös siksi, että esimerkiksi raskaan ajokaluston aiheuttama melu voi säikähdyttää hevoset kuljetuskopin sisällä.