Kilpahevosten kimppaomistaminen kasvattaa suosiotaan. Kimppahevosten kautta lajin pariin on helpompi saada uusia ihmisiä pienempien kustannusten myötä, kun taas jaetut ilot ja elämykset tuntuvat porukassa suuremmilta. Kimppahevosen kautta moni ihminen saa ensimmäisen kosketuksen hevoseen, hevosurheiluun sekä omistamiseen. Siksi on ensiarvoisen tärkeätä, että uudet kimppalaiset saavat hyvän kokemuksen asiallisesti hoidetusta kimpasta. Heille mielikuva hevosurheilusta muodostuu kimppatallikokemuksen kautta.
Hyvän kimpan tunnistaa mm. seuraavista asioista:
· Realistinen markkinointi, jossa kerrotaan kimpan tavoitteet
· Kimpalle on laadittu selkeät, kirjalliset säännöt, joita noudatetaan ja jotka ovat nähtävillä jo ennen ostopäätöstä
· Tiedotus on avointa ja nopeaa
· Aktiivinen ja tasapuolinen kimpanvetäjä
· Kimpan tavoitteisiin sitoutunut, asiakaspalveluhenkinen valmentaja
· Tarkka kirjanpito ja hyvä taloudenhallinta
· Vastuullinen omistajuus
· Yhteisöllisyyden luominen, esim. tallivierailut
Linkkejä kimppaomistamisesta:
· Vihdin Hevosjalostus ry:n laatima kimppaomistusohje
· Esimerkki hyvinhoidetusta kimpasta: Callela Longshot
Hevosenomistajuuden kehittämishanke julkaisee oppaan ravi- ja ratsuhevosen ostamisesta ja omistamisesta sekä kimppatallien toimintamalleista vuonna 2012. Tulossa on myös kimppatallien laatukriteerit ja kimpanvetäjien koulutus.
Hevosenomistamisen kehittämishankkeen tavoitteena on vahvistaa pääosin maaseudulla tapahtuvaa hevosalan yrittäjyyttä kehittämällä hevosenomistajuuteen liittyviä toimintamalleja niin ravi- kuin ratsupuolella. Hankkeen on rahoittanut Maa- ja metsätalousministeriö Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmän (YTR) suosituksesta ensimmäiselle vuodelle ajalle 1.6.2011 – 31.5.2012. Hanke on valmisteltu yhteistyössä hevosalan keskeisten organisaatioiden kanssa. Yhteistyökumppaneita ovat mm. Suomen Hevosenomistajien Keskusliitto ry, Suomen Hippos ry, Suomen Ratsastajainliitto ry, Hevosopisto Oy, Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry ja Hämeen ammattikorkeakoulu.
Lisätietoja:
Anne Laitinen, projektipäällikkö
puh. 040 766 0830