Hyppää sisältöön

Infoa ravihevosten influenssarokotuksesta

·         Ravihevosten pakollinen rokotusohjelma on tarkoitettu suojaamaan kilpailevia ravihevosia hevosinfluenssaepidemialta. Käytäntö on yhtenäinen muiden pohjoismaiden pakollisen rokotusohjelman kanssa.

·         Influenssarokotus ei täysin estä taudin puhkeamista, mutta parantaa hevosen vastustuskykyä virusta vastaan. Se lievittää oireita, lyhentää taudin kestoa, vähentää jälkitautien määrää sekä estää taudin leviämistä, koska taudinaiheuttajia erittyy vähemmän. 

·         Jotta rokottein vastustettavat taudit pysyisivät kurissa, tulee mahdollisimman monen hevosen olla rokotettu (ns. laumaimmuniteetti).

·         Hengitystiesairauksia vastaan suunnitellut rokotteet eivät sisällä eläviä viruksia, joten ne eivät voi aiheuttaa hevosen sairastumista. Toisaalta riittävän vastustuskyvyn muodostamiseksi tarvitaan kaksi perusrokotusta ja säännölliset tehosterokotteet.

·         Rokotusreaktion odotettuja oireita ovat lämmön nousu ja pistoskohdan arkuus. Rokotusajankohta on hyvä suunnitella niin, että rokottamisen jälkeen muutaman päivän ajan varaudutaan liikuttamaan hevosta vain kevyesti ja tarvittaessa seuraamaan yleisvointia.

·        
Myös rokotusvalmisteella on väliä. Influenssavirus on muuntautumiskykyinen, joten rokotekantoja joudutaan uusimaan ajoittain. Vanhat kannat saattavat antaa huonomman suojan tai eivät auta ollenkaan.

·         Rokotusten lisäksi on tärkeää huolehtia hevosen yleiskunnosta, ravitsemuksesta ja hyvinvointiin vaikuttavista ympäristötekijöistä. Hevosten osastoiminen tallissa on toivottavaa, mikäli se käytännössä on mahdollista. Tämä tarkoittaa esim. kilpailevien hevosten ja varsojen / siitostammojen pitämistä omissa yksiköissään.

·         Yksittäisen hevosen kohdalla paras mahdollinen suoja varmistetaan pakollista rokotusohjelmaa tiheämmällä rokotusrytmillä, etenkin nuorilla hevosilla.

H
Hevosen rokotussuositus (Evira)

Hevosen rokottamista ei suositella heti fyysisen rasituksen tai kuljetuksen jälkeen. Rokottamisen jälkeen hevosen voimakasta rasittamista tulisi välttää 2-3 päivän ajan. Maternaaliset vasta-aineet voivat häiritä rokotesuojan muodostumista alle 6 kk:n ikäisillä varsoilla.

H

Rokote

Hevosen ikä

Tehosterokotukset

5-6 kk

6-7 kk

1v

1 1/2v

Hevosinfluenssa + tetanus (a

X

X

Hevosinfluenssa (b

X

1/2 -1 vuoden välein

Tetanus (c

X

2 vuoden välein tai harvemmin

a) Ya) Yhdistelmärokotetta on syytä käyttää, kun myös tetanussuojaa on tarvetta vahvistaa.

b) Nuorille hevosille suositellaan tehosterokotuksia hevosinfluenssaa vastaan 1/2 vuoden välein 4 vuoden ikään saakka ja sen jälkeen vähintään vuosittain. Kilpailevien hevosten haltijoiden tulee varmistaa rokotusvaatimukset kilpailun järjestäjältä. Epideemisissä tilanteissa, joissa on erityinen sairastumisriski, voidaan antaa ylimääräinen tehosterokotus.

c) Tetanusrokote voidaan antaa loukkaantuneille eläimille samanaikaisesti tetanus-seerumin kanssa (simultaanirokotus). Injektiot annetaan eri kohtiin. Lisäksi rabiesrokotusta suositellaan hevosille, jotka viedään Viroon laitumelle.

Lue lisää Eviran sivuilla

Suomen Hippoksen ravhevosten hyvinvointiohjelma