Hyppää sisältöön

InnoHorse-tallityökalu auttaa hevosyrittäjiä verkossa

Kansainvälisessä InnoEquine-hankkeessa rakennettiin hevosalan toimijoiden verkostoa yli rajojen ja kehitettiin yrittäjien osaamista. Tulokset koottiin verkossa julkaistuun InnoHorse-tallityökaluun.

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT:n koordinoimassa InnoEquine-hankkeessa kehitettiin hevosyrittäjien osaamisen, verkostoitumisen ja hevosalan palveluiden lisäksi ympäristö- ja turvallisuusasioita innovaatioiden ja politiikkasuositusten kautta.  Lisäksi hankkeessa tarkasteltiin eri maiden lainsäädäntöjen ja hevostalouden eroja ja erityispiirteitä.

Hankkeen tulokset on koottu sähköiseen InnoHorse-tallityökaluun, jonka avulla hevosyrittäjät saavat neuvoa ja konkreettisia apuvälineitä toiminnan ja palveluiden kehittämiseen. InnoHorse on monipuolinen tietolähde, josta löytyy esimerkkejä hyvistä käytännöistä sekä tietoa turvallisuutta ja lantahuoltoa koskevasta lainsäädännöstä.

– Työkalua varten haastateltiin suomalaisia, ruotsalaisia ja latvialaisia hevosyrittäjiä, joiden kokemuksia hyödynnettiin verkkosisällön tuottamisessa, kertoo erikoistutkija Leena Rantamäki-Lahtinen MTT:stä.


Toimivia ratkaisuja tallien lantahuoltoon ja turvallisuuteen

Suomessa lantahuollon järjestäminen tuottaa päänvaivaa monelle hevosyrittäjälle. Erityisesti taajamissa ja niiden läheisyydessä lannan sijoittaminen on haastavaa.

– Lantahuollon vaikeudet johtuvat useimmiten siitä, että talleilla ei ole omia peltoja eikä sopivaa yhteistyökumppania lantahuoltoon välttämättä löydy, Rantamäki-Lahtinen kertoo.

InnoHorse-tallityökalun avulla hevosyrittäjä pystyy helppokäyttöisten tarkistuslistojen avulla selvittämään, kuinka hyvin lainsäädännön vaatimukset ja suositukset täyttyvät oman tallin lantahuollossa. Työkalussa on myös oma osio tallin turvallisuusjohtamiseen, johon on koottu esimerkkejä toimivista ratkaisuista ja tarkistuslistoja oman tallin toiminnan suunnittelua varten.


Ideoita tallipalveluiden kehittämiseen

Verkkosivuilla on luettavissa myös hankkeessa tuotettu julkaisu, johon on kerätty esimerkkejä onnistuneista palveluista ja toimintatavoista. Esimerkit perustuvat suomalaisten, ruotsalaisten ja latvialaisten hevosyrittäjien kokemuksiin.

– Palveluiden tuottaminen suoraan kuluttajille on tiloilla usein sivutoimista eikä toiminnan kehittäminen ole välttämättä lähtenyt asiakkaiden tarpeista. Ratsastajien tarpeiden huomiointi palveluiden tarjonnassa on tärkeää asiakastyytyväisyyden takaamiseksi ja tallin tulojen turvaamiseksi, Rantamäki-Lahtinen tähdentää.

InnoHorse-tallityökalu löytyy osoitteesta www.hippolis.fi/innohorse/ suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja latviaksi. Työkalu on kaikille avoin ja maksuton.



MTT toteutti InnoEquine-hankkeen vuosina 2011–2013 yhteistyössä Helsingin yliopiston, Ruotsin maatalousyliopiston (SLU) ja Latvian Maatalousyliopiston (LLU) kanssa. Hankkeessa oli mukana keskeisiä hevosalan organisaatioita Suomesta, Ruotsista ja Latviasta. Hanketta rahoitti EU:n Central Baltic Interreg IV A-ohjelma.


Lisätietoja:

Erikoistutkija Leena Rantamäki-Lahtinen, MTT, puh. 029 531 7652, leena.rantamaki-lahtinen@mtt.fi