Suomen Hippoksen perinteiset Jalostuspäivät avattiin tänään torstaina Turussa Metsämäen raviradalla teemalla suomenhevonen. Kattavan suomenhevoskatsauksen lisäksi kuultiin myös Ruotsin kylmäveriravurin tilanteesta. Jalostuspäivien avauspäivänä paikalla oli 140 kuulijaa.
Avauspäivänä Ruotsin kylmäverijärjestön Sleipnerin puheenjohtaja Marita Arvidsson kertoi Sleipnerin toiminnasta sekä kylmäverihevosen tilanteesta.
– Positiivista on, että huonojen vuosien jälkeen Ruotsin kylmäverisistä on jälleen kysyntää. Myös siitostammat kiinnostavat ja kylmäverijalostus on nousussa. Lisäksi hevosia on tällä hetkellä ammattivalmentajilla enemmän kuin koskaan, Arviddson kertoi tilanteeseen tyytyväisenä.
Ruotsin ja Norjan kylmäveriset tekevät tänä päivänä vahvaa yhteistyötä niin kantakirjan kuin jalostussuunnitelman puitteissa. Kylmäverisen ja suomenhevosen risteyttämistä Arvidsson ei pidä todennäköisenä.
– Ehkä se joskus voisi olla mahdollista, mutta tänä päivänä olemme kaukana siitä ja en näe risteyttämiselle mitään syytä.
Suomenhevosen geneettisen vaihtelun arvioinnista sukupuussa luennoi jalostustieteen professori Asko Mäki-Tanila. Mäki-Tanila ilmaisi huolen juoksijasuunnan suomenhevosten sukulaisuudesta.
– Isäoriiden määrä per sukupolvi pitäisi olla välillä 50-100 tai enemmän, kantakirjatuilla juoksijasuunnan oriilla luku on reippaasti alle 50. Tämä on huolestuttavaa. Kokonaistilastossa, jossa mukana ovat kaikki hevoset, ollaan vielä turvallisella luvuilla, Mäki-Tanila taustoitti.
– Oriit ovat ratkaiseva tekijä populaation vaihtelun määrääjinä, Mäki-Tanila kiteytti.
Jalostusvalintojen tärkeys nousi esille myös Susanna Backin esityksessä, joka käsitteli alustavia tuloksia suomenhevosen kasvuhäiriötutkimuksesta. Yhteenvetona voidaan todeta, että osteokondroosin esiintyvyys on oletettua suurempaa ja jalostusvalinnoilla voidaan vaikuttaa kasvuhäiriöiden esiintyvyyteen.
Suomenhevosten askel- ja hyppyominaisuuksien periytyvyydestä esitelmöi Aino Aminoff. Tutkimuksessa todetaan, että askel- ja hyppyominaisuudet ovat suhteellisen alhaisesti periytyviä ominaisuuksia. Tutkimuksen tuloksiin vaikuttaa osaltaan melko pieni aineisto.
Päivän aikana kuultiin myös useita muita suomenhevosta koskettavia tutkimuksia ja tilastoja. Nämä esitykset ovat luettavissa alla.
Lisäksi päivän aikana palkittiin vuoden 2015 parhaat kantakirjatammat Suvi-Kevätön, Villa-Anna ja Stefanni sekä An-Lady, Globe Linda ja Sweet Hope. Jenni Timlinin kokoaman isäoripörssin kärkioriit olivat Visul ja Orlando Vici.
Päivän luennot
Kasvatuksen vuosi 2015 ja katsaus tulevaan, Minna Mäenpää
Jalostusohjesäännön uudistukset
Suomenhevosten kilpailutoiminta, Jukka Niskanen
Suomenhevosen geneettisen vaihtelun arviointi sukupuutiedoista, Asko Mäki-Tanila
Suomenhevosten kasvuhäiriötutkimus, Susanna Back
Ruotsin kylmäveriravuri tänään ja tulevaisuudessa, Marita Arvidsson
Kauden tilastot, Suvi Louhelainen
Tiedote palkituista parhaista tammoista
Huomenna torstaina päivät jatkuvat teemalla lämminverinen ravihevonen.