Suomen Hippoksen Jalostuspäivät 2020 kokosi yhteen kattavan joukon suomalaisen hevosjalostuksen ja -kasvatuksen asiantuntijaosaamista, ammattilaisia sekä asialle omistautuneita harrastajia yli rotu- ja lajirajojen. Yhteisen työpajatyöskentelyn tuloksena syntyi keskustelun lisäksi käytännön toimia suomalaisen hevoskasvatuksen edistämiseksi.
– Tärkeintä on kohdistaa katse hevosen omistamiseen ja siihen, miten teemme siitä houkuttelevan ja mielenkiintoisen harrastuksen ja elämäntapavalinnan, summaa Suomen Hippoksen jalostusjohtaja Minna Mäenpää. – Kun luomme uusia tapoja omistaa ja harrastaa, syntyy tarvetta myös uudelle hevoskasvatukselle ja markkinaa laadukkaille Suomessa kasvatetuille hevosille.
Suomessa kasvatettu hevonen on tuoreiden Euroopan raviliiton (UET) tilastojen valossa myös kilpahevosena maailmanluokkaa – ravikilpailumaista hevosmäärissä ohitse menevät vain suuret hevosmaat Ranska, Ruotsi ja Italia. Myös kotimaassa urheiluhevonen kannattaa omistaa ja kasvattaa, sillä palkintosummat startannutta hevosta kohti ovat kasvaneet viime vuosina tuntuvasti.
Jalostuspäiväyleisöä palveltiin päivien aikana alan parhaalla asiantuntemuksella: jalostusagronomi ja menestyskasvattaja Toini Immonen kertoi omasta kasvatustyöstään ja korosti hevosen taustojen tuntemusta, mutta myös tiedon, kokemuksen ja ajatuksenvaihtoa alan toimijoiden välillä. Tieteellisen näkökulman hevosjalostukseen toi Helsingin yliopiston kotieläintieteen professori Asko Mäki-Tanila, joka painotti mitattavaa ja laskettavaa dataa kasvatuksen työkaluna. Kasvattaja-valmentaja Juha-Matti Paavola toi keskusteluun oman näkemyksensä ravihevosen kasvatuksesta ja treenaamisesta. Paavola nosti puheenvuorossaan esille suomenhevosen mahdollisuudet: kotimainen rotumme on hintatasoltaan tavallisen harrastajan ulottuvilla ja maailman parhaan suomenhevosen kasvattaminen yhä realistinen haave suomalaiselle kasvattajalle.
Ruotsalaisessa Menhammarin siittolassa työskentelevä Janne Ranta-Krenkku toi tilaisuuteen mielenkiintoisen tuulahduksen kansainvälisiltä kaviourilta. Vuodesta 2007 Ruotsin menestyneimpänä palkitussa Menhammarin siittolassa panostetaan hevoskasvatukseen ja hevosten valmentamiseen äärimmäisellä huolellisuudella, ja hevosmäärien ollessa mittavia myös edistyksellisimmät valmennus- tai käsittelymenetelmät on pystytty menestyksellä koeponnistamaan. Menhammarin siittolassa on otettu käyttöön myös hevosen geenitestaaminen, jonka tuloksia odotetaan tulevina vuosina mielenkiinnolla.
Käytännön terveisiä varsan kasvattamiseen emän alta suoritushevoseksi toi FT, eläinfysioterapeutti Heli Hyytiäinen, jonka puheenvuorossa käsiteltiin kasvavan varsan fysiikkaa. Mukaansatempaava luento kirvoitti jälleen vilkasta keskustelua.
Keskustelu oli Jalostuspäivien keskiössä kaikin tavoin. Kaksipäiväisen parasta antia luotiin yhdessä työpajatyöskennellen: reilun sadan hengen osallistujajoukko jakaantui ryhmiin, jotka pohtivat yhdessä suuntaviittoja suomalaisen hevoskasvatuksen tulevaisuuden turvaamiseksi.
– Tärkeimmäksi toiveeksi ja tavoitteeksi kirjatiin lisää mahdollisuuksia matalamman kynnyksen kilpailuttamiseen ravihevosille, olipa kyse nuorista hevosista tai tauoilta palaavista. Samoin palkintorahojen tasaisempaa jakaantumista toivottiin, kertoo jalostusinformaatikko Susanna Back.
Kasvattajaa motivoi mahdollisuus saada varsansa kaupaksi, mutta myös takavuosien varsarahaa kaipailtiin takaisin. Jalostuksen, mutta myös varsojen myynnin tueksi toivottiin yhä monipuolisempaa, tuoteselostemaista arviointia niin näyttelyissä kuin jalostusarvosteluissa.
– Kasvattajilla ja kasvatuksesta kiinnostuneilla on luottamus suomalaiseen hevosen ja erityisesti suomenhevoseen. Nyt toivotaan ja tarvitaan toimenpiteitä, joilla tuetaan kasvattajan työtä, varmistetaan hevosurheilun vetovoimaisuus ja kehitetään uusia tapoja hevosen omistamiseen. Mitä useampi suomalainen haluaa ryhtyä hevosenomistajaksi, sitä paremmin pärjää myös kasvattaja, summaa Susanna Back.
Työpajatyöskentelyn tulokset ohessa:
Suomenhevosen kehityksen ja monimuotoisuuden varmistaminen -työpaja (pptx) (599.7 KB)
Lisätietoja:
Minna Mäenpää
Suomen Hippos – Kasvattajan ja omistajan palvelut
Jalostusjohtaja
020 760 5250
040 511 2067
minna.maenpaa@hippos.fi