Hyppää sisältöön

Jussi Lähde: Suomenhevonen kuuluisi UNESCON maailmanperintökohteiden listalle

Hevoset 2014-messujen avajaispuheenvuoro Tampereella 5.4.2014


Hevosurheilu ja Hippos-lehtien päätoimittaja Jussi Lähde:

Suomenhevonen kuuluisi UNESCON maailmanperintökohteiden listalle


Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö UNESCO ylläpitää ihmiskunnalle tärkeiden maailmanperintökohteiden listaa. Listalla on tällä hetkellä 981 kohdetta, joista 759 on kulttuurikohdetta, 193 luonnonkohdetta ja 29 kohdetta katsotaan kuuluvan molempiin edellä mainittuihin ryhmiin. Listan tunnetuimpia kohteita ovat Kiinan muuri, Pompeijin kaupungin arkeologiset löydöt ja ranskalainen gastronomia. Maailmanperinnöt edustavat arkkitehtuuria, taidetta, luonnon ilmiöitä ja kulttuuria.

Päästäkseen maailmanperintökohteiden listalle kohteen on täytettävä UNESCOn kriteerit. Näiden kriteereiden listalla mainitaan muun muassa seuraavaa: ”Kohteen on oltava merkittävästi vaikuttanut ajassaan tai kulttuuriympäristössään arkkitehtuurin, tekniikan, kaupunkisuunnittelun tai maisemasuunnittelun kehitykseen. Kohteen on oltava ainutlaatuinen tai ainakin poikkeuksellinen todistusarvo nykyisestä tai jo kadonneesta kulttuurista. Kohde voi myös olla esimerkki vuorovaikutuksesta ympäristön kanssa. Kohde voidaan valita maailmanperintökohteiden listalle myös harvinaislaatuisen luonnonkauneuden ansiosta.”

Suomea maailmanperintökohteiden listalla edustavat Petäjäveden vanha kirkko, Sammallahdenmäen pronssikautinen röykkiöalue Rauman Lapissa, Suomenlinna, Vanha Rauma ja Verlan tehdasmuseoalue Kouvolan Jaalassa. Ruotsin kanssa yhteinen maailmanperintökohde on Merenkurkun saaristo ja 1800-luvulta peräisin oleva kolmiomittaustorneista koostuva Struven ketju ulottuu Suomen lisäksi yhdeksään muuhun maahan.

Suomenhevosen rooli suomalaisen maiseman ja kulttuurin kehityksessä on ollut ainutlaatuisen merkittävä. Suomenhevonen on ollut työjuhta, uskottu keskustelukumppani ja sen on edelleen meille suomalaisille perheenjäsen. Kukaan tuskin kieltää myöskään suomenhevosen kauneutta. Hevosrotujen keskuudessa suomenhevonen on kansainvälisesti kiinnostava ja arvostettu. Vaikka sen alkuperä on edelleen ainakin osin arvoitus, on se maailman parhaiten tutkittuja ja dokumentoituja hevosrotuja. Suomella ja suomenhevosella on paljon kerrottavaa koko maailmalle.

Ehdotan että suomalainen hevosväki aloittaa hankkeen suomenhevosen saamiseksi UNESCON maailmanperintökohteiden listalle. Uskon lähemmän tarkastelun osoittavan, että suomenhevonen paitsi täyttää nuo kriteerit kiinnostaa olemukseltaan ja tarinaltaan hevosalan ihmisiä kaikkialla maailmassa.

Lisätietoja,  

Jussi Lähde
+35840 594 4444
jussi.lahde@hevosurheilu.fi