Hyppää sisältöön

Keinoemovälityksen tärkeys nousi esiin Jalostuspäivillä

Suomessa keinoemovälityksen uranuurtajana toimiva Heli Lepo kertoi alan kansainvälisistä tuulista. Uusinta keinoemovälityksessä on hormonihoidolla saavutettava maidontuotanto. Jalostuspäivät päättäneen luennon ydinviesti oli, että yhtään varsaa ei kannata pitää ilman emoa.

Heidi Lepo

Heli Lepo

Suomessa toteutettava malli varsansa menettäneiden tammojen ja orpovarsojen yhdistämiseksi on Lepon kokemuksen mukaan ainutlaatuinen.

– Olen tehnyt keinoemovälitystä vuodesta 2000 lähtien ja auttanut lähes 2000 tamman tai varsan omistajaa. Valitettavasti tänä päivänä huomaa hevosmiestaidon katoamisen, Lepo taustoitti.

– Uusinta keinoemovälityksen kehityksessä on USA:ssa toteutettu hormonihoidolla toimiva maidontuotanto. Siitoskäytössä oleville varsomattomille tammoille tämä on hyvä keksintö, sillä parhaiten varsa kehittyy emon kanssa. Keinoemon ja varsan yhdistämisen välillä tärkein asia on yhteisen hajun luominen, Lepo viestitti uusioperheen ensi askeleista.

Varsan elämän kaari täytti iltapäivän ohjelmistoa. Turvatusta alusta kertonut Suomen Hippoksen eläinlääketieteen asiantuntija Pia Raistakka. Raistakka painotti tarkkailemaan varsomista, sillä mahdollisiin ongelmiin on kutsuttava apua mahdollisimman pian. Mikäli jälkeiset eivät poistu on aina kiire.

Hevostietokeskuksen Hevosten terveydeksi –hankkeessa varsan hengitysteiden terveyttä tutkinut Reija Junkkari kertoi varsan elämästä pihatossa verrattuna tallissa olemiseen. Hevostietokeskuksen Minna-Liisa Heiskanen muistutti oikeanlaisista pihattorakenteista.

– Pihatto on varsalle hyvä paikka, mutta suomalaisessa pihattorakentamisessa on kehitettävää. Ensisijaisen tärkeää olisi saada pihattoihin lisää tilaa ja ruokintapisteiden tulisi sijaita katoksessa, jonne rehun lisäksi mahtuvat myös varsat.

Päivän aikana kuultiin myös tilastotietoja näyttelykaudesta 2015 ja kokemuksia uudesta puheenjohtajatuomarimallista. Heidi Sihvo teki katsauksen varsojen näyttelylausunnoista kerättyihin keskeisiin rakenneominaisuuksiin.  

Päivi Laine kertoi opetushallituksen rahoittamasta Tallimestari-tutkinnon kehittämishankkeesta. Hankkeessa on koulutuksen kehittämisen ohella tarkoitus mallintaa kimppaomistamista kasvatustoimintaan sekä varsan polku – toimintamallia.

Lisää aiheista voit lukea alla löytyvistä esityksistä.

Lumi-Irina ja More Feeling parhaat tammat 2014

parhaat tammat 2015

Parhaiden tammojen palkintoja olivat noutamassa Insider Hanoverin omistaja Koulutuskeskus Salpauksen edustaja Miia Majuri ja Lumi-Irinan omistaja-kasvattaja Markku Lumiaho. Kuva Pirje Fager-Pintilä

”Pyrin aina jättämään yhden tammavarsan itselleni tammalinjan säilyttämiseksi” – Markku Lumiaho

”Nyt 17-vuotias Insider Hanover on hienossa kunnossa ja odotan sen tekevän vielä monta varsaa lisää” –Miia Majuri

Suomen Hippos ry palkitsi perinteisesti vuoden 2015 parhaat kantakirjatammat. Molempien rotujen kolme parasta ansaitsivat stipendin, valokuvan ja Agrimarketin lahjoittaman pokaalin sekä parhaat saivat 510 euron, toiseksi tulleet 350 euron ja kolmanneksi tulleet 170 euron palkkion. Vuonna 2014 paras suomenhevonen oli Markku Lumiahon omistaman ja kasvattama Lumi-Irina (Viesker-Hovi-Ari) 53 pisteellä. Toiseksi sijoittui Pristiina (Viesker-Turo) 52 pisteellä ja kolmanneksi ylsi Pramia (Valtraus-Pysteri) 50 pisteellä. Lämminverisistä ravihevosista ensimmäisen sijan vei Timo Haapajärven tamma More Feeling (Sugarcane Hanover-Giant Chill) 51 pisteellä. Toiseksi sijoittui Upstream (Likable River-Choctaw Brave) myös 51 pisteellä ja kolmanneksi Insider Hanover (Donerail-Crowning Point) 50 pisteellä. Tammojen kuvat ovat nähtävillä Suomen Hippos ry tapahtumat –facebooksivulla.

Jalostuspäivien toiseen päivään osallistui 120 kuulijaa. Ensimmäisen päivän tiedote löytyy täältä. Ensi vuonna Jalostuspäiviä vietetään Kuninkuusravikaupunki Turussa.

Päivän luennot

Näyttelykausi 2014 lukujen valossa, Suvi Louhelainen

Isäoripörssi, suomenhevoset

Isäoripörssi, lämminveriset ravihevoset

Lämminveri- ja suomenhevosvarsojen rakenneominaisuudet 2014, Heidi Sihvo

Lämminveristen oripistejärjestelmä, Mika Martiskainen

Valikoituja tutkimuksia Euroopasta ja Suomesta, Markku Saastamoinen

Varsan alku, Pia Raistakka

Tallimestarin erikoisammattitutkinto – osaamisen hyödyntäminen suomalaisessa hevostaloudessa, Päivi Laine

Keinoemovälitys tammanomistajan turvana, Heli Lepo

IMG 0954

Post It ajatuksia Jalostuspäivien osallistujilta

”Myös osaindeksit jalostusorisivustolle, niitäkin voi käyttää hyväkseen.”

”Hyväsukuisten, jalostusarvon ennusteeltaan korkeiden tammojen tuonti mahdollisimman helpoksi niille,  jotka haluavat niitä käyttää siitokseen.”

”Toivotaan puolueetonta myynnin edistämistä Heppa-järjestelmässä.”

”Oriasemien laatuluokitus on hyvä idea. Tarpeellinen. Selvät kriteerit, avoin hinnoittelu, tieto saatavilla.”

”Kuukauden kasvattaja -projekti käyntiin.”

”Ikäihmisille kohdennettu senioriliiga K-60.”

”Uusille kasvattajille mentorointijärjestelmä, kokeeneemmat kasvattajat neuvoisivat ja tukisivat aloittavia kasvattajia henkilökohtaisesti.”

”Millä saada lopettaneet kasvattajat takaisin? Todennäköisesti kuitenkin helpompaa, kuin uusien rekrytointi.”

”Olisi hienoa, jos tallimestarikoulutus saisi lisää näkyvyyttä ja arvostusta jalostustutkintona. Miten tämä voitaisiin toteuttaa?”

”Ravikilpailupalkintoja tulisi suunnata enemmän nuorille hevosille.”

”Suomenhevosen kannalta kimppaomistamisen lisääntyminen on positiivista, mahdollistaa myös ammattivalmennuksen.”

Jalostuspäivät ovat joka vuotuinen, kuninkuusravipaikkakunnalla järjestettävä pääsääntöisesti ravihevosten jalostusta ja kasvatusta käsittelevä tapahtuma. Kaksipäiväisen tapahtuman toinen päivä painottuu yleisesti hevosen terveyteen liittyviin luentoihin.