Hyppää sisältöön

Kesällä puolet ponikorteista voimaan

Vuosittain kilpailee noin tuhat ohjastajaa poniravikilpailulähdöissä. Kilpaillakseen ponilla raveissa tulee suorittaa poniajolupakorttikurssi. Uusia poniajolupakortillisia tulee lähes 200 vuosittain ja kesällä suoritetaan 90 % uusista korteista.

Viimeisimmän kahden viikon aikana on uusia ponikortillisia tullut noin 60 ja leirejä sekä korttikursseja on vielä useita tulossa. Ponikorttikurssi koostuu pääsykokeesta, teoria- ja käytännönopetuksesta sekä loppukokeesta.

Pääsykokeessa testataan kurssille osallistuvan taidot ponin käsittelyssä sekä valjastamisessa. Kurssilla harjoitellaan volttausta käytännössä ponien kanssa, joten kurssille tulevalla tulee olla oma poni ja kurssilaisten minimimäärä on 8 kappaletta, jotta käytännönharjoituksia voidaan toteuttaa tavoitteiden mukaisesti. Ponien ajaminen myös ennen korttikurssia on tärkeää, koska raveissa ponien hallinta ravissa, laukassa ja vaaratilanteissa on tärkeää.

Primus
Ponikorttikurssilla ajetaan paljon raviradalla, jotta kilpailupaikan toimet tulevat tutuiksi. Volttausharjoitukset tehdään numerolappujen kanssa. Kuva: Hippola/Renja Ojanperä

– Korttikurssille tullaan välillä hieman hataralla tietopohjalla valjastamisesta ja silloin juodumme jättämään kurssilaisen pois ryhmästä. Potkuremmi on nykyään ponilähdöissä pakollinen varuste ja jos sitä ei osaa laittaa olemme yleensä opettaneet sen sitten ensimmäisellä kurssikerralla, kertoo Suomen Hippoksen nuorisovastaava Elina Hirvonen.

Kurssin virallinen osuus alkaa pääsykokeen jälkeen ja silloin aloitetaan ravikilpailusääntöjen läpikäyminen. Poneja koskevat samat kilpailusäännöt kuin hevosiakin, joten lapset ja nuoret lukevat samaa sääntökirjaa hevosten ohjastajiksi aikovien kanssa. Ponien säännöt poikkeavat hevosten säännöistä ja  poikkeavat osat löytyvät ravikilpailusääntöjen takasivuilta.

– Poniajolupakortin kun voi suorittaa jo puoli vuotta ennen 10-vuotis syntymäpäiväänsä niin sääntökirjan lukeminen tuo osalle haastetta. Yllättävästi se vihkon lukeminen onnistuu monesti, vaikka koulussa olisikin hankaluuksia lukemisen suhteen. Kiinnostaminen taitaakin olla se suurin syy, miksi korttikurssin loppukokeessa saadaan yleensä hyviä pisteitä, muistuttaa Hirvonen.

Kurssin aikana on paljon teoriaa, mutta käytäntöä päästään ponien kanssa harjoittelemaan. Volttaus on tärkeä osa kurssia ja myös osa loppukoetta. Käytännön hallitseminen ponin rattailla on tärkeää, jotta ponilähdöissä voidaan säilyttää turvallisuus.

– Turvallisuus on tärkeä osa koko poniraviurheilua ja sääntöjen noudattaminen luo turvallisuutta. Tärkein asia on kuitenkin ponin hallinta, joka pitäisi kaikissa tilanteissa pystyä säilyttämään, selventää Elina Hirvonen.

Poniajolupakorttikurssi koostuu 6-10 kokoontumiskerrasta, poikkeuksena leirit, joilla korttikurssi suoritetaan nopeammassa tahdissa. Mikäli lapsella ja nuorella ei ole mahdollisuutta ottaa omaaa ponia, voi poniraviurheiluun tutustua lähimmän raviradan nuorisoravikerhossa tai poniravikouluissa, joita on Suomessa tällä hetkellä 4 kappaletta.

Poniajolupakorttikurssit 2011