Hyppää sisältöön

Kevään tamma- ja varsanäyttelykausi käynnistyy

Jalostusarvostelussa tamma saa jalostushevosen arvon ja tamman omistajat hyödyllistä informaatiota tamman mahdollista siitoskäyttöä varten. Varsanäyttely on välietappi urheiluhevoseksi kehittymisen polulla. Näyttelystä varsa hankkii kokemusta sekä saa puolueettoman rakenne- ja liikearvostelun. Suomenhevosten ja lämminveristen ravihevosten tamma- ja varsanäyttelykausi käynnistyy huhtikuussa.

Suomenhevosten ja lämminveristen ravihevosten tamma- ja varsanäyttelyitä järjestetään keväisin ja syksyisin. Pian käynnistyvä kevään näyttelykausi kestää huhtikuusta kesäkuuhun ja syksyn elokuusta marraskuuhun.  Ensimmäisen tamma- ja varsanäyttelyn järjestää Keski-Suomen hevosjalostusliitto 9.4. Laukaassa.

Näyttelyihin ovat oikeutettuja osallistumaan Suomen Hippokseen rekisteröidyt varsat ja tammat. Tamma- ja varsanäyttelyihin ilmoittaudutaan Heppa-järjestelmän kautta Oma talli -tunnuksilla. Näyttelyiden ajankohdat viimeisine ilmoittautumispäivineen löytyvät Heppa-järjestelmästä. Kaudella 2016 toteutuu kaikkiaan 52 suomenhevosten ja lämminveristen ravihevosten tamma- ja varsanäyttelyä eri puolella Suomea.


Parhaille tammoille rahapalkintoja
Jokaisessa tammanäyttelyssä arvostellaan sekä lämminveri- että suomenhevostammoja. Suomenhevostammoja voidaan arvostella niillä suunnilla, jotka näyttelyjärjestäjä on ennakkoon ilmoittanut. Jalostusarvostelluille tammoille maksetaan rahapalkintoja tietyin edellytyksin*.  Lisäksi näyttelykauden kolme parhailla pisteillä arvosteltua tammaa palkitaan rahapalkinnoin ja pokaalein seuraavan vuoden jalostuspäivien yhteydessä.

Jalostusarvostelu perustuu hevosten suorituksiin. Hieman yli puolet ikäluokan tammoista on jalostusarvostelukelpoisia. Suoritusten lisäksi hevosista arvostellaan rakenne, kestävyys, liikkeet ja luonne sekä tutkitaan perinnölliset sairaudet, ennen kuin ne hyväksytään arvostelussa. Hyväksymisen ehdot sekä palkitseminen löytyvät jalostusohjesäännöstä.


Uutena mahdollisuutena suomenhevostammojen rakennetarkastus

Vähintään 4-vuotiaalle tammalle voidaan tehdä rakennetarkastus jalostusarvostelutilaisuuden yhteydessä, vaikka se ei suorituksiltaan täyttäisi jalostusarvostelun minimivaatimuksia. Rakennetarkastetut tammat hyväksytään myöhemmin jalostusarvostelluiksi jälkeläispalkinnolla, mikäli tamman jälkeläiset täyttävät jälkeläispalkintojen vaatimukset. Rakennetarkastettu tamma ei yksilönä ole vielä oikeutettu jalostushevosen arvoon, mutta tamman omistaja saa hyödyllistä informaatiota tamman rakenteesta mahdollista siitoskäyttöä varten. 


Rakennetarkastuksessa tamma mitataan, sen purenta ja jalkaterveys tarkistetaan, arvostellaan kaviot sekä tehdään rakenne- ja liikearvostelu. Hevosesta arvostellaan tyyppi, runko, jalka-asennot ja liikkeiden säännöllisyys. Tamman voi esittää rakennetarkastuksissa niissä näyttelyissä, missä jalostusarvostellaan kyseisen jalostussuunnan tammoja.


Varsanäyttelyt tuovat kokemusta varsoille ja välietapin omistajille

Varsanäyttelyiden tarkoituksena on tukea kotimaista kasvatusta. Näyttelyt toimivat kasvattajien kohtauspaikkana ja näyteikkunana yleisölle. Näyttelyissä varsa oppii lastaukseen, kuljetukseen, vieraisiin hevosiin ja paikkoihin sekä mittaukseen ja tarkastukseen. Näyttelytuloksista saadaan puolueeton selostus varsan rakenteesta ja liikkeistä sekä nähdään viitteitä varsan vanhempien jalostusarvosta. Varsanäyttelyillä on myös neuvonnallinen rooli. 

Näyttelyihin ovat oikeutettuja osallistumaan Suomessa syntyneet 1-3 -vuotiaat suomenhevosvarsat ja 1 - 2 -vuotiaat lämminveriravurivarsat. Myös ruunat ovat oikeutettuja osallistumaan näyttelyyn. 2-3-vuotiaiden varsojen liikkeet voidaan esittää ajaen jos se on erikseen näyttelykutsussa mainittu. Kauden aikana varsanäyttelyyn voi osallistua kahdesti, kerran keväällä ja kerran syksyllä. I tai II palkinnoilla palkituille tamma- ja orivarsoille voidaan maksaa rahapalkintoja. Varsanäyttelyiden huipentuma on Valtakunnallinen varsanäyttely, jossa ikäluokan parhaat palkitaan 1500 euron ykköspalkinnolla.

Näyttelyjärjestäjinä toimivat hevosjalostusliitot yhteistyössä Suomen Hippoksen kanssa.

Hevosjalostusliitot löydät facebookista: www.facebook.com/hevosjalostusliitot

*Näyttelypalkkiot 

Näyttelykalenteri Heppa-järjestelmässä.