Hyppää sisältöön

Korhosen perheen Massimo Hoist edustaa suurkilpailuissa kotimaisen kasvatuksen iloa ja yhteistyötä

Pitkän linjan hevosenomistajan ja raviharrastajan Heikki Korhosen kuusivuotias ori Massimo Hoist osallistuu kansainvälisen suurkilpailukauden avaavaan Seinäjoki Raceen yhtenä suomalaiskaartin ennakkosuosikkina. Omistaja odottaa lähtöä maltillisesti.

“No ainakin yritystä on. En tiedä sitten, miten tulee menestystä, lähtö on vielä edessäpäin,” Korhonen naurahtaa haastattelijaa toppuutellen.

Massimo Hoistilla kaikki on mallillaan lauantaista huippustarttia varten.

“Meilläpäin on pikkuisen parantunut tuo keli, että on pystytty liikkumaan. Maanantaina ajettiin ja tänään keskiviikkonakin hevosen kanssa mentiin kevyttä hiittiä. Kaiken pitäisi olla Massimolla kunnossa.”

Jukka Hakkarainen toimii Massimo Hoistin vastuuvalmentajana

Korhonen on omistanut Massimo Hoistin varsasta, sillä se on Korhosen omistaman ja aikanaan valmentaman huipputamma Venicen ensimmäinen jälkeläinen ja siksikin erityinen.

“Massimo kehittyi nuorempana vähän hitaammin ja olemme sitä siksi varovasti vieneet eteenpäin. Hevonen ei ole koskaan ollut ylivirkeä, vaan vähän passiivinen ja ennen kaikkea todella fiksu hevonen. Ja terve – pitää ihan puuta koputtaa, että ei ole ollut mitään ongelmia missään muotoa”, Korhonen kertoo.

Myös luonteeltaan ori on mukava.

“Se pärjää kaikkien kanssa eikä tee numeroa itsestään. Tottakai kun on tallin ainoa ori, niin se tuntee sopivalla tavalla arvonsa, ja vähän hihkaisee, kun tullaan esimerkiksi ravipaikalle, mutta muuten ori on helppo käsitellä ja ajaessakin kevyt ohjastaa.”

Venice-tamman kanssa Korhonen voitti aikanaan muun muassa arvostetun Suur-Hollola-Ajon kahteen kertaan peräkkäin, vuosina 2016 ja 2017.

“Venice on niin valtavan hyväravinen ja hieno hevonen, niin halusin valita parhaalle tammalle mielestäni parhaan mahdollisen oriin (Muscle Hill). Jo nyt voi sanoa, että Massimo Hoist on toden totta arvokkaan varsanmaksunsa täyttänyt.”

Hannu Torvinen ja Heikki Korhonen ovat juhlineet voittajakehässä ennenkin

Raviurheilu yhdistää osaajat ja perheet 

Korhonen ei koe kasvatuksen olevan omaa ydintä raviurheilussa, ja luottaakin hevoskasvatuksessa yhteistyöhön ja ammattilaisiin. Yhteistyö Callelan oriaseman Nivolan perheen kanssa on kestänyt jo vuosia. Raviurheilu on mitä suuremmassa määrin tiimityötä, vahvistaa Korhonen.

“Se kenen kanssa homma natsaa on aika olennaista. Esimerkiksi minä tulen panemaan yhteistyömme aina etusijalle, ja olen hurjan kiitollinen siitä tietotaidosta, jota olen Nivoloilta vuosien saatossa saanut.”

Työelämänsä nosturiyrittäjänä Savossa tehneen Korhosen hevoset veivät mukanaan jo nuorena.

“Kotipaikallani ja suvullani on aina ollut hevosia. Nuorena niillä tuli ratsasteltua ja raveissakin olin kyydissä usein, talvella suomenhevoset vetivät rahtia. Kiinnyin hevosiin jo pienenä. Muistan semmoisenkin tilanteen, kun yksi kotipihan hevosista tuli vanhaksi ja minun olisi pitänyt saattaa se teurasautoon. Sen sijaan kävelin metsään piiloon, se ei sopinut minulle se homma”, Korhonen muistelee.

Raviurheilun hurma on selvä: hevonen itse.

“Se eläinten kanssa tekeminen, se kun hevoseen kiintyy, siinä on se taika. Ja tottakai kun itse olen aikanaan hiihtänyt ja ampunut kilpaa, niin urheilupuolikin korostuu.“

Korhosilla hevosurheilu onkin vienyt mukanaan koko perheen. Tytär Riina vastaa puolisonsa Jukka Hakkaraisen kanssa tällä hetkellä tallin valmennustoiminnasta. Tyttärentytär Veera opiskelee eläinlääkäriksi ja on mukana edistämässä tallin hevosten hyvinvointia.

“Riina on ollut tallin moottori ja kumpikin tekevät valtavasti töitä hevosten eteen”, Korhonen kiittelee.

Callela Nelson on toinen Korhosen menestyshevosista

Hevoset tuovat perhettä laajemminkin yhteen.

“Helsinki-Ajossakin Callela Nelsonin lähtöä olivat katsomassa myös Helsingissä asuvat nuorempi tyttäreni ja poikani. Ollaan koko perhe lähellä hevosurheilua.”

Kyseisessä Helsinki-Ajossa tosiaan starttasi ja lähdön voitti Korhosen toinen erittäin lupaava suurkilpailukutsuttu, Callela Nelson, joka voitollaan lunasti paikan toukokuiseen Finlandia-Ajoon.

“Nelson on äärettömän nopea hevonen, kuten ohjastaja Hannu Torvinen on sanonut, “ se lähtee kuin napista”. Jos hevonen saa hyvän paikan ja juoksu onnistuu, niin varmasti viiden sakkiin meillä olisi hyvät mahdollisuudet, mutta kyllähän lähdöstä on tulossa todella kovatasoinen.“

Massimo Hoist ja Callela Nelson rinta rinnan Vermon Derby-raveissa

Katse suomalaisissa hevosissa

Kaksi kotimaisen kasvatuksen tähteä maan kansainvälisissä suurkilpailuissa saa vannoutuneen kotimaisen raviurheilun kannattajan iloiseksi.

“Kyllä raviurheilun suola on minulle kotimaisuudessa, ja senkin takia mielellään lähdetään näihin kilpailuihin mukaan kotimaista työtä edustamaan.”

Iso paikka Korhosen sydämessä on myös suomenhevosella.

“Onko mitään parempaa, kuin se, kun Kuninkuusraveissa ajetaan parhailla suomenhevosilla? Eihän sellaisia lähtöjä ole monessakaan maassa. Samanlaisia kun saataisiin vielä kotimaisille lämminverisillekin. Eikä liiaksi keskityttäisi niihin ulkomaan hevosiin kansainvälisissäkään kilpailuissa.”

Seinäjoki Race starttaa kansainvälisen ravikevään Suomessa tulevana lauantaina 19. huhtikuuta!

Raviurheilukevään kansainväliset suurkilpailut alkavat lauantaina, kun Seinäjoella kilpaillaan lämminveristen kutsukilpailu Seinäjoki Race! Voittajalle on tarjolla 50 000 euroa.

Suomea ja kotimaista kasvatustyötä kilpailussa edustavat tuore Kultaloimi-voittaja Massimo Hoist, Suur-Hollola Best Ladyn sankaritar EL Indeed sekä Derby-voittaja Crepe Match.

Lisäksi sinivalkoisina edustajina kilpailevat moninkertaiset suurkilpailukävijät Dozen of Oysters ja Jason’s Camden sekä hiljattain suomalaistuneet Goeland d’Haufor ja Bitcoind’ Arc.

👉🏻 Tutustu Seinäjoki Race -ravien lähtölistoihin

Artikkelin kuvat: Maisa Hyttinen