Hyppää sisältöön

Korotetut varsanäyttelypalkkiot vuodelta 2016 maksettu

Suomenhevosten ja lämminveristen ravihevosten varsanäyttelypalkkiot vuodelta 2016 on maksettu perjantaina 9.12. Palkittujen varsojen omistajille iloisena yllätyksenä palkkiosummia korotettiin merkittävästi. Ensimmäisellä palkinnolla palkituille varsoille maksettiin entisen 150 euron sijasta 180 euroa. Toisen palkinnon varsojen palkkiosumma nousi 65 eurosta 80 euroon. Palkkioita maksettiin 440 varsan omistajalle yhteensä noin 36 500 euroa.

Hevosjalostusliittojen järjestämissä näyttelyissä voidaan esittää 1 – 3-vuotiaita suomenhevosia ja 1 – 2-vuotiaita Suomessa syntyneitä lämminverisiä ravihevosia. Varsat voidaan esittää näyttelyssä kaksi kertaa vuodessa; kerran kevätkaudella maalis-kesäkuussa ja kerran syyskaudella elo-marraskuussa. Lisäksi varsan voi esittää vielä kolmannen kerran Valtakunnallisessa varsanäyttelyssä, jossa viidelle parhaalle sijoittuneelle varsalle maksetaan kutakin ikäluokkaa kohden yhteensä 3 250 euroa.

 

Rahapalkkio maksetaan varsan näyttelyyn vieneelle omistajalle varsan vuoden aikana näyttelyssä saavuttaman parhaan tuloksen mukaan. Mikäli varsa esimerkiksi kevätnäyttelyssä on palkittu II-palkinnolla ja syysnäyttelyssä I-palkinnolla, on maksettava summa I-palkinnon mukainen 180 euroa. Rahapalkkioita maksetaan ainoastaan tamma- ja orivarsoille. Ruunavarsat voi nykyisin esittää näyttelyssä, mutta niille ei makseta rahapalkkioita.

 

Laatuvarsoja esillä

Yksi Suomen Hippoksen puheenjohtajatuomareista on oululainen Markku Nisula. Nisula kertoo nähneensä tällä kaudella laadukkaista varsoja niin perusnäyttelyissä kuin valtakunnallisessa varsanäyttelyssä.

-Minulle näyttelykausi 2016 oli sikäli poikkeuksellinen, että sekä kevään että syksyn kierroksilla sain palkita yhden 2-vuotiaan lämminverivarsan eri asteisilla I palkinnoilla. On ollut vuosia, jolloin ensimmäisen palkinnon ruusukkeet ovat saaneet siirtyä silitettyinä ja käyttämättöminä näyttelypaikkakunnalta toiselle.

 

-Hyvillä mielin olen myös huomannut, että varsojen liikkeet voidaan esittää ajaen monella näyttelypaikkakunnilla näyttelyn kokonaisuuden kannalta joustavasti. Tietenkin tämä edellyttää myös sitä, että esille tuotavat varsat ovat hyvin opetettuja ja tiedonkulku näyttelyn järjestäjien, esittäjien ja tuomariston välillä on saumatonta, Nisula kertoo.

 

Vinkkinä ensi vuodelle Nisula mainitsee, että varsojen omistajien olisi hyvä miettiä sitä, tuovatko he vuosikkaan varsansa näyttelyyn keväällä vai syksyllä. Varsojen syntymäajankodissa ja siten kehitysvauhdeissa on eroja, joten ajankohdalla voi olla suuri merkitys.

 

Uusi tamma- ja varsanäyttelykausi pyörähtää käyntiin jälleen ensi vuoden huhtikuussa. Ensi vuoden näyttelykalenteri löytyy Heppa-järjestelmästä.