Hyppää sisältöön

Lisäpanoksia hevosenomistamisen kehittämiseen

Raviurheilevassa maailmassa on jo jonkin aikaa kannettu huolta hevosen omistamisesta. Aihe oli esillä myös lajin maailmankonferenssissa viime syksynä ja esimerkiksi Ruotsissa tämä on nostettu yhdeksi raviurheilun ykköshuolenaiheista.

Hevosenomistamisen kehittämiseen saatiin Suomessa lisävoimia, kun alan lajirajat ylittävä projekti käynnistyi viime vuonna. Taustalla on yhteinen tahto saada lisäpanoksia omistamisen kehittämiseen. Mukana ovat muun muassa Hippolis, Suomen Hevosenomistajien Keskusliitto, Suomen Hippos ja Suomen Ratsastajainliitto. Hankkeen on rahoittanut Maa- ja metsätalousministeriö Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmän (YTR)suosituksesta.

– Tavoitteena on lisätä hevosenomistamisen kiinnostusta ja arvostamista sekä luoda yhteiset pelisäännöt kimppaomistamiseen, projektin ohjausryhmän puheenjohtaja Mitja Nummenmaa kertoo.

Projektissa kiinnitetään erityisesti huomiota trendinä olevaan kimppaomistamiseen. Tällä hetkellä noin 38 % ravihevosista on yhteisomistuksessa. Kimppatalleissa on huippuesimerkkejä hyvin hoidetusta, avoimesta ja reilusta yhdessä tekemisestä ja myös heikommin hoidetuista kimpoista. Projektissa luodaan vetäjille laatukriteerit ja toteutetaan niihin pohjautuva lyhytkoulutus. Varsinkin isoilla jopa satoja uusia osakkaita vetävillä kimpoilla, on suuri vastuu alan imagosta. Uudelle harrastajalle kokemus on ainutkertainen, eikä alalla ole varaa hukata yhtäkään innostunutta omistajaa.

–Kimppaomistamisen pitää olla läpinäkyvää. Toive yhteisistä kriteereistä on tullut niin hevosalan järjestöiltä, omistajilta kuin kimpanvetäjiltä itseltään, Nummenmaa sanoo.

Koulutuksen osa-alueita ovat muun muassa yhteisomistuksen lainsäädäntö ja sopimukset, tiedotus, taloudenhoito, kirjanpito ja verotus sekä ongelmatilanteet. Laatukriteereihin liittyen työn alla on myös opas ravi- ja ratsuhevosen ostamisesta ja omistamisesta sekä kimppatallien pyörittämisestä.

Projektin edetessä järjestetään infotilaisuuksia hevosenomistamisesta yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa. Tilaisuudet toimivat samalla hevosten markkinointikanavana. Ensimmäinen infoilta järjestetään Kouvolassa 7. toukokuuta. Myöhemmin samassa kuussa järjestetään ratsun omistamiseen keskittyvä tilaisuus Jyväskylässä.

Kimppaomistamisen arjen pyörittämiseen tarvitaan myös sähköisiä työkaluja.

Hallinnointiin on suunnitteilla niin sanottu sähköinen verkkopalvelu, johon kimppatallin osakkaat voivat kirjautua tunnuksillaan. Palvelualustan toteuttaa projektin yhteistyökumppani Addfour Oy. Yrityksessä yhteistyöstä vastaa Petri Vatanen, joka ottaa mielellään vastaan kaikki palvelun toiminnallisuuteen liittyvät kehitysideat.

Ratsuhevoskimppa – hyödyntämätön mahdollisuus Ratsupuolella on aluksi suhtauduttu epäilevästi kimppa-ajatukseen, mutta pienen pohdinnan jälkeen aihe tuntuu herättävän jopa innostusta.

Ratsupuolella yhteisomistaminen on tähän asti tarkoittanut muutaman harrastajan ryhmää, ja isojen kimppojen kulttuuri puuttuu. Sivuttamatta harrasteryhmiä projekti pyrkii luomaan ensimmäistä kertaa Suomessa uuden, raviurheilusta tutun mallin suuresta ratsukimpasta.

Kimppa voisi parhaimmillaan tukea niin ratsukasvatusta ja -urheilua kuin tuoda uusia katsojia kilpailuihinkin, kun pelisäännöt ovat selkeät.

Ratsukimpassa kasvattajan, ratsuttajan ja omistajan rooli on uudenlainen ja uutta ajattelumallia tarvitaan.

Hevosopiston toimitusjohtaja Petri Mellerillä on kauaskantoiset visiot ratsukimppojen vaikutuksista.

- Euroopasta suomalaisten on vaikea saada hyväsukuisia varsoja, aloittaa Meller.

- Ratsukimppa voisi toimia yhtälailla kuten ravikimppakin. Ainoa tapa viedä lajia eteenpäin Suomessa on tehdä ratsukimppoja. Tätä kautta pystyttäisiin tarjoamaan vuosittain 10-20 hevosta kotimaassa huippuratsastajille. Toiminta tukisi myös kotimaista kasvatusta. Tämän kaltaisella projektilla vietäisiin meidän huippu-urheilua eteenpäin ja rakennetaan se kestävälle pohjalle, visioi Meller, joka itsekin on mukana ravikimpassa.

Ratsupilotin etenemisvaiheista tiedotetaan lisää kesällä. Jo nyt on sovittu ratsuhevosen omistamista koskeva seminaari Helsinki International Horse Show´n yhteyteen perjantaille.

Projektissa kootaan myös hyviä toimintamalleja siitä, kuinka kilpailun järjestäjien tulisi huomioida hevosen omistajat niin ravi- kuin ratsastuskilpailuissa. Esimerkkejä löytyy roppakaupalla Suomesta ja ulkomailta – niitä vain tarvitsee ottaa käyttöön.

Lisätietoja hevosenomistaja-projektista

www.hippolis.fi/hevosenomistajahanke tai projektipäällikkö Anne Laitinen puh. 040 766 0830.